Hlavní obsah

Lidé nakažení covidem vyrážejí do ulic a na úřady. Padlo už na 100 obvinění

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Policie letos řeší desítky případů šíření nemoci covid-19. Snímek je ilustrační.

Reklama

Ještě loni obvinila policie za šíření nakažlivé nemoci okolo deseti lidí. Letos již už bylo více než devětkrát tolik. V naprosté většině případů jde o šíření covidu-19.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

S pandemií covid-19 nepřibývá jen nakažených a mrtvých, ale také případů lidí, které úřady obvinily, anebo už i soudy potrestaly, za šíření této nebezpečné nemoci.

Dokládají to čerstvé údaje Nejvyššího státního zastupitelství, které mají Seznam Zprávy k dispozici. Redakce pak nad statistikou žalobců zjistila i jednotlivé případy, jak obvinění či odsouzení covid šířili - jde například o muže, který se jako covid pozitivní zúčastnil pohřbu své tchyně.

Anebo kauzy, kdy infekce nezabránila nemocnému v cestě na poštu, aby si vyřídil důchod. Zkušenosti zdravotníků z nemocnic pak hovoří o případech, kdy pacienti s pozitivním covid testem navštívili restauraci.

Do ustanovení paragrafu popisujícího trestné činy šíření nakažlivé nemoci se onemocnění covid-19 dostalo v Česku loni v březnu. A už během roku 2020 bylo v této souvislosti obviněno okolo deseti lidí.

Letos však už začala policie za šíření nakažlivé nemoci podle dvou paragrafů trestního zákoníku stíhat už přes 90 lidí. V naprosté většině případů jde podle Nejvyššího státního zastupitelství v těchto obviněních právě o trestné šíření koronaviru.

„Statistika bohužel nedokáže jednoznačně určit, že se jednalo o covid-19, ale lze předpokládat, že v drtivé většině případů ano. Dříve se tyto trestné činy promítaly ve statistikách pouze ojediněle, zejména v souvislosti s nákazou HIV,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Když se redakce pokusila objevit některé konkrétní případy, zjistila, že sedm lidí bylo kvůli šíření covidu během letošního roku obviněno na Sokolovsku.

„Bylo to nejspíš tím, že na začátku roku náš kraj byl nejvíce postižený, takže lidí, kteří mohli páchat tento trestný čin, bylo více než jinde,“ řekl sokolovský okresní státní zástupce Pavel Havliček.

Když měl tento žalobce popsat jednotlivé kauzy, uvedl, že lidé i s vědomím, že jsou infekční, chodili nakupovat, vyřizovat své záležitosti na pobočku Úřadu práce. Jeden mladiství byl stíhán kvůli tomu, že jako covid pozitivní vyrazil od skateparku.

Přestože za trestný čin šíření nakažlivé nemocni je sazba od šesti měsíců do tří let vězení, udělené tresty zatím tak přísné nejsou. Většinou odsouzení - jak dokládají jednotlivé verdikty - odcházejí s podmínkami.

Podle údajů Nejvyššího státního zastupitelství rozhodly soudy během roku 2021 zatím 43 případů, kdy byli lidé za šíření nakažlivé nemoci obžalováni. Z toho dvaatřicet případů skončilo podmíněnými tresty. Ve třech kauzách musel odsouzený zaplatit peněžitý trest, v jednom případě bylo upuštěno od potrestání a v dalších kauzách byli aktéři odsouzeni k trestu ve vězení.

Právě jeden z případů, kdy odsouzený skončil kvůli šíření covidu za mřížemi, je ze Sokolova. Zdejší soud odsoudil ke čtyřem měsícům nepodmíněně muže, který i když měl covid-19 a musel být v karanténě, se několik dnů pohyboval po Kraslicích.

Případy šíření nakažlivých nemocí

Výsledek20202021*
Obviněno1296
Obžalováno1180
Podmíněně zastaveno114
Odsouzeno643
Nepodmíněný trest27
Podmíněný trest332
Upuštěno od potrestání11
Peněžitý trest-3
Návrh na schválení dohody o vině a trestu-2

Zdroj: Nejvyšší státní zastupitelství

Poznámka: * Za rok 2021 jde o čísla za 10 měsíců.

Dvě podobné kauzy letos řešili také soudci v Jihlavě.

„V jednom případě šlo o obžalovaného, který se zúčastnil pohřbu tchyně poté, co byl pozitivně testován, ve druhém případě byl obžalovaný s covidem přistižen, když řídil osobní vůz a stal se účastníkem nehody,“ uvedla předsedkyně jihlavského okresního soudu Martina Chlupáčková

„Trest byl u obou odsouzených stejný, šlo o trest odnětí svobody v trvání dvou roků s podmíněným odkladem na zkušební dobu jednoho roku,“ doplnila soudkyně.

Další případ je z letošního dubna z Orlové na Karvinsku. Zdejší muž, jehož zadržela městská policie, měl pozitivní test na covid-19, a přesto se rozhodl, že pojede autobusem městské hromadné dopravy až na pobočku České pošty. A to proto, že mu doručovatelka nepřinesla domů důchod.

„Byl mu uložen trest odnětí svobody v trvání šesti měsíců, jehož výkon mu byl podmíněně odložen na zkušební dobu v trvání osmnácti měsíců,“ uvedla místopředsedkyně Okresního soudu v Karviné Lívia Lašáková.

Další podmínku pak dostal muž, kterého policie zastavila při řízení vozidla. Nejprve zjistila, že řídí pod vlivem drog a poté ho tři policisté odvezli na služebnu.

„Až po vystoupení z vozidla bylo policistům danou osobou sděleno, že byla pozitivně testována na covid-19 a že v předmětné době byla v nařízené karanténě,“ popsala mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová.

Muž žádného policistu nenakazil, přesto byl odsouzen ke tříleté podmínce.

Reklama

Doporučované