Hlavní obsah

Lyžařská sezóna začíná. Jaká jsou pravidla a kde musíte mít respirátor?

Foto: Shutterstock.com

Na otevřených lanovkách lyžaři nemusejí mít zakrytá ústa. V uzavřených kabinkách ano.

Reklama

České sjezdovky otevírají, ale pouze pro očkované nebo lidi po prodělaném covidu. Náctiletí nebo lidé se započatým očkováním či s kontraindikací od lékaře musejí mít PCR test. Za turnikety budou namátkové kontroly.

Článek

Článek si také pusťte v audioverzi.

Zimní počasí přineslo poměrně brzký začátek lyžařské sezóny, velká část středisek zahajuje provoz právě tento víkend. Lyžaři by se měli připravit na to, že budou pravidelně prokazovat očkování proti covidu-19. Dětí do 12 let se žádné omezení netýká.

„Hlavní kontrola je taková, že si bez potřebného potvrzení ani nekoupíte skipas. Zadává se to online do systému hned při nákupu, ať už u kasy nebo přes internet. Tam, kde je to nařízené, se budou dodržovat rozestupy a nošení roušek. Ale teprve začínáme, takže jak budou probíhat nějaké další kontroly, to se ukáže až během víkendu,“ říká za horský resort Dolní Morava zaměstnankyně Zdeňka.

Šéf Asociace horských středisek Libor Knot upozorňuje, že na kontroly mohou lyžaři narazit na více místech. Provozovatelé středisek totiž mají povinnost kontrolovat lyžaře průběžně.

„Krizové opatření vlády mluví o třech povinnostech: při prodeji na kase, při prodeji na internetu a namátkovou kontrolou v přepravních prostorech,“ popisuje.

Na vyžádání tak lidé v areálu musejí ukázat doklad o očkování nebo prodělané nemoci v posledním půlroce, děti od 12 do 18 let a rozočkovaní případně PCR test.

„Pokud u někoho zjistí, že nemá platný doklad, měli by ho vykázat nebo mu zablokovat skipas. Budeme to kontrolovat, protože musíme, je nám to nařízeno,“ říká Knot.

Covidpas by měli kontrolovat i provozovatelé všech barů, restaurací a hospod. V půjčovnách se lidé prokazovat nemusejí.

Ani trénující sportovci nemají v tomto směru výjimku. Pro organizovaný sportovní trénink v některých ohledech platí PCR test 7 dní. Pro nákup skipasu ale nikoli, test platí jenom 72 hodin, stejně jako pro ostatní.

Zejména u dětí na školních lyžařských zájezdech je to velký organizační problém, Seznam Zprávy ho popsaly v samostatném článku:

Platí také opatření týkající se ochrany nosu a úst. Respirátory třídy FFP2 nebo nanoroušky by měli mít lidé nasazené ve vnitřních prostorách budov a v uzavřených kabinách lanovek. Na vleku nebo ve frontě pod širým nebem lyžaři mohou dýchat i bez nich. Zakrytá ústa by měli mít i při návštěvě půjčovny a v restauraci.

Všude v uzavřených prostorech, včetně uzavřených kabin lanovky, by také měli dodržovat rozestupy 1,5 metru.

Ve zkratce: Čím se prokázat na sjezdovce

Od 22. listopadu platí pro lyžování nová vládní opatření proti šíření covidu-19. Především je nutné se prokazovat platným covidpasem, což znamená mít aktuálně platné, dokončené očkování, nebo být půl roku po prodělání nemoci.

Systém O-T-N (očkování-nemoc-test) se tak stejně jako u většiny opatření zúžil na O-N. Prokazování negativním PCR testem už mohou (a bez očkování musí) použít jen děti od 12 do 18 let, lidé s nedokončeným očkováním a lidé s kontraindikací k očkování potvrzenou lékařem. Děti do 12 let se ničím prokazovat nemusí.

„Oproti loňsku lidé přibudou“

Provozovatelé skiareálů podle ředitele asociace Libora Knota investovali do středisek další přibližně miliardu korun, a to i přes loňskou nevydařenou sezónu. Vládní opatření hodlají podle něj provozovatelé dodržovat a od návštěvníků očekávají to samé.

„Všichni očkovaní to mají téměř bez jakýchkoliv omezení, to je na situaci, která je kolem nás, relativně dobrý výchozí stav. Všechny ostatní alpské země typu Itálie, Rakousko, Německo, Francie využívají systém O-T-N nebo O-N. Nakonec, když lidé přijedou na hory, tak stejně potřebují někde bydlet a někde se stravovat, a tam to O-N funguje také,“ poukazuje Knot.

Vládní opatření podle něj znamenají rozumný kompromis. Pokud se zlepší epidemická situace, mohlo by se například upravit pravidlo pro bezinfekčnost dětí, aby mohly odjet na týdenní školní lyžařský kurz jen s jedním PCR testem. I tak je ale situace lepší než loni, připomíná Knot.

„Oproti loňsku lidé přibudou, takhle to asi musíme brát,“ směje se šéf Asociace Horských středisek. „Pořád je to lepší, než aby se zavíralo. Ale samozřejmě naočkovaných je přibližně 70 % obyvatel, takže 30 % zákazníků nám jednoduchou úvahou může ubýt. Nikdo nečeká letošní sezónu nějaké rekordy. Budeme rádi, když to bude fungovat bez přerušení celou dobu.“

Kam na lyže

Největší české lyžařské středisko Špindlerův Mlýn v pátek spouští lanovky Hromovka, Pláně, Mísečky a Medvědín a vlek Stoh. V areálu Svatý Petr se bude lyžovat na sjezdovkách Hromovka II a Turistická, sjezdovka Červená FIS bude otevřená částečně a sjezdovka Stoh na poloviční šířku. Na Medvědíně se otevírá červená sjezdovka a v Horních Mísečkách sjezdovky Turistická a Cvičná louka.

Pec pod Sněžkou lyžařům nabízí přes pět kilometrů sjezdovek. Pojedou tři vleky a lanovka Zahrádky, otevřené budou sjezdovky Javor, Javořák, Lyžařská, Smrk, Zahrádky a U Potoka.

Areál na Černé hoře u Janských Lázní, kde se jako na prvním místě v Krkonoších začalo lyžovat už 3. prosince, o víkendu otevírá další páteřní sjezdovku Protěž. Večerním lyžováním zahajuje v pátek sezonu i skiareál Mladé Buky u Trutnova.

Od 4. prosince se lyžuje v krkonošském areálu SKIMU v Malé Úpě na sjezdovce Pomezky, ve středu zahájily sezonu Říčky v Orlických horách.

V Karlovarském kraji mohou lidé lyžovat v lyžařských areálech na Klínovci a v Novaku na Božím Daru, v pátek zahajují sezonu výše položené skiareály Plešivec i Skipot v Potůčkách.

Na Frýdecko-Místecku v Beskydech se o víkendu jako první v regionu chystá zahájit sezonu Lyžařský areál Ski Bílá. V sobotu se tam rozjede vlek na sedmisetmetrové sjezdovce za hotelem Bauer.

Ceny skipasů

StřediskoCena 2021/22Cena 2020/21Nárůst ceny
Bílá - Beskydy650 Kč540 Kč20 %
Černá hora - Pec - Krkonoše1190 Kč810 Kč47 %
Dolní Morava - Králický Sněžník880 Kč790 Kč11 %
Klínovec - Krušné hory920 Kč790 Kč16 %
Lipno - Šumava1060 Kč790 Kč34 %

* Ceny jsou za jednodenní skipas pro dospělou osobu v hlavní sezóně. Skiareály mají často levnější vedlejší sezónu, ale i dražší ‚top sezónu‘ kolem Vánoc a Nového roku.

Tento víkend zahájí provoz i středisko na Bukové hoře na Orlickoústecku, už minulý víkend se začalo lyžovat v Dolní Moravě pod Kralickým Sněžníkem.

Na Uherskohradišťsku zahajuje sezonu lyžařský areál ve Stupavě. Pojedou dva vleky, lyžovat se bude na jedné sjezdovce. Od soboty se chystá otevřít také areál v Karolince na Vsetínsku. Spuštění vleků plánují v nejbližších dnech i některá další zimní střediska ve Zlínském kraji.

Lyžařskou sezonu v pátek zahajuje i největší zimní areál v Plzeňském kraji, železnorudský Ski&Bike Špičák.

V Jeseníkách už se lyžuje v lyžařském středisku Karlov, další střediska se chystají připojit v následujících dnech. Sezonu otevřelo v Jeseníkách ve čtvrtek také středisko v Branné na Šumpersku a o víkendu se k nim připojí například Ramzová.

A lyžuje už se taky třeba na Monínci ve Středních Čechách. Dosud se jezdilo jen v horní části sjezdovky, před Vánoci by se ale měla otevřít celá.

Reklama

Doporučované