Hlavní obsah

Masopust vrcholí. Kam za závodem v jezení jitrnic a kde zazní samba

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Masopustní průvod masek v obci Vortová má už více než sto let stejná pravidla.

Reklama

Blíží se konec masopustního období a na řadě míst v Česku proběhnou jeho oslavy. V obcích na Hlinecku opět oživí stoleté tradice, na Českolipsku zavládne duch brazilského karnevalu. Rej masek projde také velkými městy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vrchol masopustních oslav se dříve konal od čtvrtka do úterý před postním obdobím. Na takzvaný Tučný čtvrtek se tradičně konaly zabijačky a smažily koblihy. Masopustní úterý bylo pak spjaté s maškarními obchůzkami.

Dnes se masopust většinou slaví o víkendu. Na řadě míst se konají jarmarky, hody i průvody masek. Seznam Zprávy vám přinášejí tipy, kam se za nimi vydat.

Kdy je masopust v roce 2024

Masopustní období začíná den po svátku Tří králů, letos to tedy bylo v neděli 7. ledna 2024, a končí den před Popeleční středou - tentokrát v úterý 13. února 2024. Nejvíce akcí a oslav se koná poslední víkend před koncem masopustu.

Masopust v Praze

V sobotu 10. února projde průvod pod názvem Malostranský masopust s živou hudbou Prahou 1. Odstartuje z Loretánského náměstí na Hradčanech, projde přes Malou Stranu na náměstí Na Kampě, kde budou stánky s občerstvením. Masky do průvodu mají sraz před hostincem U Černého vola ve 13 hodin a mohou se registrovat do soutěže o nejlepší maškaru.

V neděli 11. února se pak uskuteční 29. ročník Žižkovského masopustu. Průvod bude odcházet v 15:45 z Kostnického náměstí okolo radnice a skončí před Atriem na Žižkově. Kromě těchto míst proběhne doprovodný program zahrnující živou hudbu nebo výrobu masek ještě v Čajkovského ulici.

Roztoky

Velké masopustní veselí proběhne také v sobotu v Roztokách u Prahy. Hlavní dění bude probíhat na louce u přívozu do Klecan (viz mapa). Zde bude od 12 hodin celá řada atrakcí jako kolotoč nebo vlaštovková střelnice a bude tu začínat a končit průvod masek. Akci ukončí večer živá hudba.

Nový Bor

Místo dechovky samba a místo zabijačky jihoamerické speciality. Masopust v Novém Boru na Českolipsku se už po osmnácté bude konat v duchu brazilského karnevalu. Už v pátek 9. února proběhne v Městském divadle řada koncertů s tancem a občerstvením. V sobotu se oslavy přesunou do ulic. Městem projde průvod maškar v čele s bubeníky, mažoretkami, chůdaři a tanečnicemi samby. Součástí programu má být i recesistický závod na lyžích, v němž se bude soutěžit o masopustní pohár starosty města.

Vortová a další místa na Hlinecku

Mikroregion Hlinecko v Pardubickém kraji naopak nabízí tradiční masopustní podívanou. Obchůzky v několika tamních obcích mají už více než sto let stejná pravidla, co do podoby a počtu masek i jejich pořadí v průvodu. I proto jsou od roku 2010 zapsány na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

V sobotu 10. února proběhnou maškarní průvody v obcích VortováStudnice. Tady se masky začnou procházet už od ranních hodin, večerní taneční zábava a občerstvení pak probíhá v místních kulturních domech.

Za celý region se s masopustem rozloučí město Hlinsko v úterý 13. února. Do památkové rezervace Betlém zamíří dva průvody, dopoledne bude v podání dětí nejen z hlineckých škol a školek a odpoledne obyvatel části města Hlinska Blatno. Nebudou chybět stánky s koblihami, zabijačkovými produkty a jinými masopustními specialitami.

Ostrava

Poslední den masopustu oslaví také Ostrava. Letos po patnácté se na Masarykově náměstí a v přilehlých ulicích uskuteční masopustní slavnost s maškarním průvodem a jarmarkem. Zahájení programu je naplánováno na 15 hodin a zakončí ho o čtyři hodiny později tradiční „pochování basy“ (symbol toho, že v postu si hudebníci nezahrají).

Brno a okolí

V Brně proběhnou oslavy masopustu na hradě Špilberku. Na velkém nádvoří bude připravený bohatý hudební, divadelní i soutěžní program. Průvod masek vyrazí ve 13 hodin a projde celým areálem hradu. Vstup je zdarma, je možné se ale připojit na placenou netradiční masopustní prohlídku hradu s degustací.

V okolí Brna se masopust bude slavit ještě například v Kuřimi. Od 10 hodin bude na náměstí 1. května probíhat domácí zabijačka a od 13 hodin odtud vyrazí masky do průvodu k zámku. Proběhne také soutěž o nejhezčí dětské masky.

Výběr masopustních oslav 2024

MístoTermín
Nový Borpátek 9. - sobota 10. 2. 2024
Vortovásobota 10. 2. 2024
Praha 1, Na Kampěsobota 10. 2. 2024
Roztokysobota 10. 2. 2024
Moravská Třebovásobota 10. 2. 2024
Josefovsobota 10. 2. 2024
Kroměřížsobota 10. 2. 2024
Zámek Nelahozevessobota 10. 2. 2024
Brno, Hrad Špilberksobota 10. 2. 2024
Kuřimsobota 10. 2. 2024
Chebsobota 10. 2. 2024
Praha Žižkovneděle 11. 2. 2024
Kouřimneděle 11. 2. 2024
Šrámkův statek v Pileticíchneděle 11. 2. 2024
Ostrava, Masarykovo náměstíúterý 13. 2. 2024
Hlinskoúterý 13. 2. 2024
České Budějoviceúterý 13. 2. 2024
Znojmoúterý 13. 2. 2024
Liberecneděle 18. 2. 2024

Kroměříž

Masopustní veselí ovládne Kroměříž v sobotu 10. února. Od 9 hodin se vydá od Základní školy Zachar na pochůzku městem maškarní průvod. Na Hanáckém náměstí bude poté za zvuku cimbálovky probíhat masopustní jarmark. Uskuteční se tu například soutěž v pojídání jitrnic a odpoledne pak na kluzišti bruslení v maskách.

Kouřim

V neděli 11. února bude možné vidět tradiční masopustní oslavy ze zmíněného Hlinecka i v kouřimském skanzenu. Pestrobarevný průvod doprovázený hudbou a tancem tu projde hned třikrát. Po celý den tu budou probíhat dílny na výrobu laufrovských klobouků, vyprávění o masopustních obyčejích, ale i výuka práskání bičem.

Cheb

Průvod maškar projde i městem Cheb. V sobotu ve 14 hodin vyjde od Západočeského divadla a bude pokračovat do Březinovy, Dlouhé a Jateční ulice na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, kde bude pohřbena basa. Program bude pokračovat v Muzeu Cheb, kde bude hudba a občerstvení a zazní pohádkové představení pro děti.

Reklama

Doporučované