Hlavní obsah

Máte dluhy? Neposílejte si 5000 korun na dítě na účet, radí úřad

Foto: islavicek, Shutterstock.com

Úřady práce vyplatily začátkem září příspěvek už na bezmála 970 tisíc dětí.

Reklama

Jednorázový příspěvek na dítě je ze zákona nezabavitelný. Přesto mohou rodiče s dluhy o peníze přijít, pokud si je nechají poslat na bankovní účet. Existuje ale cesta, jak se bránit.

Článek

Iveta, která se svými dvěma dětmi žije v Jihomoravském kraji, s překvapením zjistila, že nemůže ze svého bankovního účtu získat celý příspěvek od státu, v jejím případě částku 10 tisíc korun.

Zhruba dva tisíce korun jí banka nevydala. „Dětem se tyto peníze již hodí na sešity a učebnice,“ vypočítává žena, že by i pro zbylou část peněz našla se začátkem školního roku rychle využití.

A sama v rámci svého vyprávění připouští, že je ve složité finanční situaci – má dluhy a je i v exekucích.

Jak se ukázalo, paní Iveta také využila v bance kontokorent a lidově šla do „minusu“. Dlužnou částku ve výši zhruba dvou tisíc korun si proto banka ponechala a vyplatila jí z dávky jen zbytek.

Přesto její banka – Česká spořitelna – tvrdí, že dávku vyplatí celou, pokud klientka bude mít od Úřadu práce potvrzení, že jde skutečně o jednorázový příspěvek na dítě.

„Banka bohužel nemá nástroje, jak jednoznačně identifikovat příchozí platbu jako státní příspěvek určitého typu,“ vysvětluje Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny.

Preferujte poštu, případně se braňte, radí ministerstvo

Aby rodiče podobným nepříjemnostem předešli a peníze se skutečně využily na výdaje na děti, nikoli na pokrytí dluhů, doporučuje ministerstvo práce postupovat jinak.

Příspěvek na dítě si mají nechat poslat poštovní poukázkou.

„Vyhnete se tak možnému zahrnutí dávky mezi exekucí postižené finanční prostředky na účtu, které byste následně museli řešit s exekutorem,“ radí oficiální ministerský dokument, který se zabývá nejčastějšími otázkami. Příspěvek sice ze zákona nepodléhá exekuci, ovšem v praxi mohou nastat komplikace.

Jenomže paní Iveta tvrdí, že patří mezi rodiče, kterým dávka přijde automaticky společně s pravidelným přídavkem na dítě, a tak si nemohla zvolit výplatu poštovní poukázkou. U pravidelné dávky si přitom už formu výplaty změnila. Jenomže jednorázová dávka ještě přišla na bankovní účet. Žena se o tom měla dozvědět po telefonu, když se na Úřadu práce zajímala, kdy peníze dorazí.

Pokud zadluženým rodičům peníze přijdou na bankovní účet, radí úřad, aby se ozvali. A rovnou se ideálně obrátili například na exekutora, pokud je částka zadržena kvůli exekuci. „Příspěvek by měl být ve výpisu z účtu jednoduše identifikovatelný pod označením JPD (jednorázový příspěvek na dítě, pozn. red.). Doporučujeme tedy, aby se klient obrátil na exekutora s tím, že tato dávka exekuci nepodléhá, a požádal o zastavení výkonu rozhodnutí,“ reaguje Jakub Augusta z MPSV.

Jen lidí v exekuci je podle dat Exekutorské komory z poloviny letošního roku více než 680 tisíc. Teoreticky se tak rada může týkat až stovek tisíc domácností s dětmi a rodiči v dluzích.

Jste z pohledu pěti tisíc na dítě samoživitel?

Klíčová otázka pro žadatele o jednorázovou dávku na dítě – kdy se počítají jako příjem domácnosti jen výdělky jednoho rodiče a kdy obou?

Přečtěte si, v jakých situacích jste považováni při žádosti za samoživitele:

Úřady práce vyplatily začátkem září příspěvek na bezmála 970 tisíc dětí, celkově jde o částku téměř 4,78 miliardy korun.

Posláno mělo být celkově 769 tisíc žádostí a vyplacených mělo být k 12. září více jak 588 tisíc z nich. Ve středu to uvedl generální ředitel Úřadu práce Viktor Najman na sociálním výboru v Poslanecké sněmovně.

Reklama

Doporučované