Hlavní obsah

Cermat zveřejnil výsledky maturitních testů, pokračuje školní část zkoušek

Foto: Shutterstock.com

Ve společných testech z češtiny a cizích jazyků jsou povolené jen psací potřeby. Ilustrační foto.

Reklama

V pondělí 15. května Cermat zveřejnil oficiální klíče správných řešení testů jednotných maturit a předal školám výsledky. Školy je pak mají sdělit žákům. Na testy navazují profilové zkoušky, které skončí nejpozději 10. června.

Článek

Kdy se konají maturity

Maturitní zkoušky se skládají ze společných didaktických testů a z profilové části, která zahrnuje písemnou a ústní zkoušku před maturitní komisí.

Společná část maturit, tedy didaktické testy, se v jarních termínech konala od 2. do 4. května 2023.

Profilová část maturitních zkoušek, v níž si školy ověřují odborné znalosti žáků v souvislosti se zaměřením studia, se koná mezi 16. květnem a 10. červnem 2023. Konkrétní termíny stanoví ředitel školy.

Jednotné testy maturit 2023 - znění a výsledky

Centrum Cermat, které se stará o vyhodnocení jednotných maturitních zkoušek, už kromě znění ostrých testů zveřejnilo také oficiální výsledky - klíče správných řešení.

2. května 2023

3. května 2023

4. května 2023

Zdroj: Cermat

Kdy budou známé výsledky

Centrum Cermat, které zpracovává jednotné testy, měl předat výsledky jarních termínů ředitelům škol nejpozději do 15. května. Ředitelé mají povinnost výsledky sdělit žákům nejpozději následující pracovní den.

Které jsou povinné a nepovinné předměty

Ve společné části maturit se všichni žáci přihlašují ke dvěma povinným zkouškám. Jedna z nich je vždy z českého jazyka a literatury, u druhé je na výběr cizí jazyk nebo matematika.

Kromě toho se může každý žák přihlásit až ke dvěma nepovinným testům z ostatních předmětů, které si nezvolil jako povinné. Může to být jiný cizí jazyk, matematika nebo rozšiřující matematika. Výsledky nepovinných testů hrají roli v přijímacích zkouškách na vysoké školy.

Profilová část maturity obsahuje tři až pět zkoušek. Jedna z nich je z češtiny, druhá je cizí jazyk v případě výběru tohoto jazyka v povinném didaktickém testu. K tomu má každá škola dle typu dva nebo tři další povinné předměty.

U češtiny tvoří 40 procent hodnocení zkoušky písemná práce, 60 procent ústní zkouška. Povinnou zkoušku z cizího jazyka je možné nahradit získaným jazykovým certifikátem, když to ředitel školy dovolí.

Také v profilové části si může žák vybrat dva nepovinné předměty. Pokud si žák ve společné části vybral jako nepovinný další jazyk, koná nepovinnou zkoušku z něj i v profilové části. Další předměty jsou na výběr z nabídky dané ředitelem školy. Také nepovinnou zkoušku z jednoho cizího jazyka může nahradit jazykový certifikát.

Čas a body u zkoušek

Kolik času bylo na společné didaktické testy a jaký byl minimální počet bodů ke složení zkoušky?

PředmětČas na testPotřebné body
Čeština85 minut22 z 50 bodů
Matematika135 minut17 z 50 bodů
Cizí jazyk110 minut42 z 95 bodů
Rozšiřující matematika150 minut17 z 50 bodů

Zdroj: Cermat

Podmínky složení maturity

Aby žák maturitu složil, musí zvládnout společnou i profilovou část. K získání maturitního vysvědčení stačí, aby úspěšně vykonal všechny povinné zkoušky, na které se přihlásil. Nepovinné zkoušky nemají vliv na celkový výsledek.

Náhradní či opravné zkoušky a přezkoumání

Když se žák z vážných důvodů, například nemoci, nemůže na zkoušku dostavit a ředitel mu uzná omluvu podanou do tří pracovních dnů od konání maturity, má právo na náhradní zkoušku.

V případě neúspěchu v povinném předmětu má žák další dva možné pokusy v opravných zkouškách. U nepovinných předmětů tato možnost neexistuje. Ke složení maturity je nutné opravnou zkoušku složit do pěti let od ukončení posledního ročníku střední školy. Opravnou zkoušku žák skládá jen z předmětu, který nezvládl.

Každý žák, který konal zkoušku nebo z ní byl vyloučený, může v případě nespokojenosti či podezření na nesrovnalosti požádat o přezkoumání. U společné části maturit se o to žádá na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, v případě profilové části na krajském úřadě či v Praze na magistrátu. V obou případech je nutné žádost o přezkum podat do 20 dnů od konce období stanoveného pro konání zkoušek.

Jak je to s maturitami na podzim

V podzimních termínech se společná část zkoušek koná v době od 1. do 10. září 2023, přesný rozpis stanoví Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy do 15. srpna. Výsledky budou mít školy do 10. září 2023.

Profilová část se může konat od 1. do 20. září 2023, přesná data určí ředitel školy. K podzimnímu termínu je nutné se přihlásit nejpozději do 26. června 2023.

Reklama

Doporučované