Hlavní obsah

Miloš Zeman má týden na písemnou omluvu, jinak mu hrozí exekuce

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Miloš Zeman se musí omluvit bývalému poradci Šarapatkovi. A to tak, že rychle.

Reklama

Vrcholí případ sporu mezi bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou a Milošem Zemanem. Soud rozeslal ve středu rozsudek, že se Zeman musí omluvit, a lhůta na omluvu začala běžet.

Článek

Prezident Miloš Zeman má lhůtu sedm dní, aby se omluvil bývalému poradci Úřadu vlády a členovi Rady České televize Zdeňku Šarapatkovi za výroky, které podle soudu nejsou pravdivé.

Ve středu bylo do datové schránky obhájců posláno písemné znění rozsudku pražského krajského soudu, v němž senát soudkyně Hany Lojkáskové na sedmnácti stranách zdůvodňuje, proč se rozhodl Zemanovi omluvu nařídit.

Důvodem omluvy je Zemanův výrok pronesený během televizního rozhovoru v listopadu 2017. Tehdy prezident řekl, že Šarapatka byl v minulosti jako člen sboru jeho poradců na Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost. Jenže podle soudu to nebyla pravda.

V rozsudku, který mají Seznam Zprávy k dispozici, odvolací soud konstatuje, že se ztotožňuje s verdiktem prvoinstanční soudní instituce, v tomto případě Okresního soudu v Rakovníku.

Rozhodnutí je tak pravomocné.

„Výrok Miloše Zemana o vyhození doktora Šarapatky pro neschopnost je tedy definitivně prokázán jako nepravdivý a poškozující jeho osobnostní práva. Omluvu Miloše Zemana proto očekáváme v soudem stanovené lhůtě,“ napsal Šarapatkův obhájce Artur Ostrý.

Zemanův obhájce Marek Nespala na dotaz Seznam Zpráv, zda podá dovolání k Nejvyššímu soudu, odpověděl: „Určitě dovolání. Je to učebnicový příklad pro procesní posouzení věci Nejvyšším soudem.“

Dovolání však nemá pro omluvu odkladný účinek.

Vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář uvedl, že Zemanovi lhůta pro omluvu začne běžet, až si jeho advokát vyzvedne rozhodnutí z datové schránky. Na otázku, zda se prezident omluví, Mynář řekl: „Pan prezident se poradí se svými právními zástupci a myslím si, že podá dovolání“.

Znění omluvy, kterou má poslat Miloš Zeman

Dne 16. 11. 2017 jsem uvedl v rámci televizního pořadu s názvem Týden s prezidentem vysílaného na televizní stanici TV Barrandov následující tvrzení: Zdeněk Šarapatka je člověk, který kdysi pracoval, teď nevím, jestli v Lidovém domě, nebo na Úřadu vlády, už je to hrozně dávno, ale vím, že jsem ho vyhodil pro neschopnost.

PaedDr. Zdeněk Šarapatka, Ph.D., nebyl Úřadem vlády České republiky vyhozen pro neschopnost, neboť jeho pracovní poměr byl v daném případě rozvázán dne 9. 10. 2000 dohodou uzavřenou mezi PaedDr. Zdeňkem Šarapatkou, Ph.D., a Úřadem vlády České republiky, a to z iniciativy PaedDr. Zdeňka Šarapatky, Ph.D.

Tímto se za tento dehonestující výrok omlouvám.

Zdeněk Šarapatka přitom už po loňském rozhodnutí soudu řekl, že je připraven obrátit se na soudního exekutora, když se prezident neomluví ve stanovené lhůtě. „Pokud to neudělá, my nebudeme váhat a požádáme exekutora, aby konal,“ řekl Šarapatka.

Exekutor by mohl Zemanovi udělovat pokuty až do výše 50 tisíc do doby, než by se omluvil.

V tomto případě už soudy dříve za Zemanův výrok Šarapatkovi jednu satisfakci přiznaly. Za prezidenta se ale omluvilo Ministerstvo financí, které se poté obrátilo na Ústavní soud a ten určil, že v tomto případě má být o omluvu žalován přímo prezident. Šarapatka tak začal usilovat o omluvu přímo od Zemana. A nyní definitivně uspěl.

Doplnili jsme vyjádření kancléře Vratislava Mynáře.

Reklama

Doporučované