Hlavní obsah

Ministerstvo práce čelí exekuci. Úřad neuhradil poplatky za prohraný soud

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Reklama

Spolek Šalamoun vymáhá po Ministerstvu práce a sociálních věcí náklady řízení za vyhranný spor. Resort mluví o administrativní chybě a ubezpečuje, že to nemá vliv na jeho platební schopnost.

Článek

Neobvyklý problém musí nyní řešit Ministerstvo práce a sociálních věcí. Čelí totiž exekuci.

„Ač se jedná o zcela marginální částku, která na chod Ministerstva práce a sociálních věcí snad nebude mít zásadní vliv, jedná se spíše o velkou ostudu,“ říká Václav Peričevič ze Spolku Šalamoun, který se zabývá českou justicí. Po ministerstvu vymáhá 3000 korun.

„Ministerstvo nekomunikovalo“

Spolek po Ministerstvu práce a sociálních věcí žádal informace, které podle Peričeviče neobdržel a následně je vymohl soudně i s proplacením nákladů řízení. Právě tyto peníze nakonec spolek začal vymáhat za pomoci soudního exekutora.

Peričevič tvrdí, že ministerstvo se snažili vyzvat k proplacení, to ale se spolkem nekomunikovalo.

„Ministerstvo by přitom mělo jít příkladem,“ zlobí se Peričevič, kam až celý spor zašel.

Mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta potvrdil, že informace o exekuci obdrželi. „Ještě dnes bude tato menší pohledávka uhrazena,“ ubezpečuje. Dodává, že ministerstvo se za prodlení omlouvá.

Podle mluvčího došlo k administrativní chybě, kvůli které nebyla úhrada nákladů řízení předána k proplacení. Dojít mělo k pochybení v rámci vnitřních procesů, které se napravily. „Zároveň jsme učinili kroky, aby se nic podobného již neopakovalo,“ říká Augusta.

Mluvčí zdůrazňuje, že celá věc nemá vliv na platební schopnost ministerstva a nezpůsobila žádné jiné komplikace.

Seznam Zprávy přinesly v tomto týdnu podrobná data Exekutorské komory o počtu osob v exekuci v jednotlivých obcích.

Počet lidí v řízení klesá. Před šesti lety měl alespoň jednu exekuci téměř každý desátý občan České republiky starší 18 let. Za uplynulý rok už lidí v exekucích není desetina, ale „jen“ osm procent.

Zároveň se ale problém exekucí zapouzdřuje. Na severozápadě Čech a severu Moravy a Slezska je exekucemi zasažena každá třetí rodina. A bez větších šancí na zlepšení.

Reklama

Doporučované