Hlavní obsah

Napichování ryb je barbarské, cítí prý bolest. Skončí rybolov pro zábavu?

Foto: Libor Budinský

Zacházet se zvířaty, která cítí bolest, takovým způsobem, že jsou napichována na háčky, je podle autorů dopisu v 21. století barbarské.

Reklama

Zástupci zoologů a obránců zvířat píší otevřený dopis ministru zemědělství. Vadí jim přístup k používání živé návnady při rybaření v souvislosti s novou vyhláškou. Podle ministerstva by ale bylo třeba novelizovat celý zákon.

Článek

Dopis adresovaný ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) upozorňuje na to, že by ministerstvo mělo při práci na nové vyhlášce, která je součástí zákona o rybářství, zohlednit způsob lovu dravých ryb na živou návnadu.

Zařazení zákazu využívání živé nástražní rybky navrhlo v připomínkovém řízení Ministerstvo pro místní rozvoj. Na to ale resort zemědělství reagoval.

„Ryby nemají dostatečně vyvinutý mozek, aby byly schopny si uvědomovat bolest, a nedisponují ani žádným jiným typem vědomí. (…) Proto ryba nemá nervovou schopnost pocítit nebo prožít bolest.“

Podle mluvčího Ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého je ale názor šéfa resortu jiný. Citované stanovisko ministerstva je navíc podle něj z pracovní verze z jara letošního roku a připomínkové řízení ještě není u konce.

„S vyjádřením, že ryby mají nízkou schopnost cítit bolest, se pan ministr neztotožňuje,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Mluvčí dodal, že si ministr Výborný k uvedené připomínce Ministerstva pro místní rozvoj vyžádá doplňující informace. Stanovisko plánuje s přihlédnutím k aktuálním vědeckým poznatkům revidovat.

„Ve vědecké sféře dnes panuje rozsáhlý konsenzus, že ryby jsou schopny cítit bolest, což dokazuje mnoho vědeckých studií,“ píše se v dopise.

Zároveň pisatelé upozorňují na fakt, že lov na živou rybu se využívá zejména při sportovním rybolovu, tedy pro zábavu.

„Z etologického hlediska je nevhodné, aby takový způsob lovu, který prokazatelně způsobuje zvířatům utrpení, pokračoval bez zásadního důvodu,“ píší v dopise s tím, že umělé alternativy pro tento způsob existují a lze je koupit v každých rybářských potřebách.

Podle mluvčího Ministerstva zemědělství Bílého ale diskutovaný problém do novely vyhlášky nespadá. „Klíčové je, že případný návrh na zákaz lovu dravých ryb na nástražní rybku by musel být upraven novelou celého zákona, nikoliv aktuálně řešeným návrhem novely vyhlášky,“ vysvětlil.

„Pokud bychom se v budoucnu rozhodli příslušné ustanovení v zákoně novelizovat, stanovisko bychom revidovali na základě aktuálních vědeckých poznatků,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované