Hlavní obsah

Návrat ptačí chřipky: V Česku jsou tři nová ohniska

Foto: Shutterstock.com

Ptačí chřipka se vrátila do Česka. Ilustrační fotografie.

Reklama

V České republice se potvrdila další tři ohniska ptačí chřipky v nekomerčních malochovech drůbeže, informuje Státní veterinární správa. Apeluje na chovatele, aby dodržovali pravidla biologické bezpečnosti.

Článek

V České republice byla potvrzena dvě nová ohniska ptačí chřipky, obě v nekomerčních malochovech slepic. První z nich se objevilo v Ostravě-Staré Bělé, druhé ve Vážanech nad Litavou na Vyškovsku a třetí ce Vedrovicích na Znojemsku, informovala Státní veterinární správa.

Jedná se o druhé a třetí letošní ohnisko ptačí chřipky, to první se našlo v malochovu drůbeže v Horních Slověnicích na Českobudějovicku.

Státní veterinární správa nevymezí okolo ohnisek uzavřená pásma s nařízeními pro ostatní chovatele. Přesto apeluje na chovatele drůbeže a ptáků v ČR, aby dodržovali pravidla biologické bezpečnosti a sledovali zdravotní stav v chovech drůbeže.

Zasažené malochovy splňují podmínky pro použití výjimky dané evropskou legislativou. Tou hlavní je to, že chovatel neuvádí drůbež ani její produkty na trh, což znamená, že riziko šíření nákazy z chovu je minimální. „Česká republika by neměla navíc ztratit oficiální status země prosté ptačí chřipky důležitý pro mezinárodní obchod s drůbeží a jejími produkty. Krajská veterinární správa bude nákazovou situaci v oblasti bedlivě monitorovat,“ citovala ČTK ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda.

Reklama

Doporučované