Hlavní obsah

Návrh rozvolnění: Jako první se mohou zrušit omezení pro velké akce

Foto: Seznam Zprávy

Obrázek pro pamětníky: hygienici vnikají do restaurace na kontrolu, zda jsou dodržována opatření proti covidu-19.

Reklama

Ve druhé polovině února chce Ministerstvo zdravotnictví oznámit plán rozvolnění proti covidu-19. Národní institut pro zvládání pandemie detaily projedná už dnes.

Článek

Poté, co vláda premiéra Petra Fialy (ODS) zrušila od 9. února povinnost prokazovat se v restauracích, hotelích a dalších službách certifikátem o očkování, prodělané nemoci či testu na covid, vzniká na Ministerstvu zdravotnictví plán dalšího rozvolnění.

O plánu rozvolnění bude už ve čtvrtek jednat Národní institut pro zvládání pandemie, který vede vakcinolog Roman Chlíbek. „Půjde o detaily rozvolnění a časový harmonogram,“ potvrdil Seznam Zprávám.

Ministerstvo oznámilo, že chce detaily představit ve druhé polovině února a že chce omezení rušit podle aktuálních dat o vývoji pandemie. Rozvolnění tak přijde nejspíše o několik dní dříve, než původně vedení resortu předpokládalo.

„Nakonec jsme s odborníky dospěli k tomu, že to můžeme udělat daleko dříve v postupném režimu,“ prohlásil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který původně v souvislosti s rozvolněním mluvil o začátku března.

Z vyjádření Romana Chlíbka lze odvodit, že jako první by mohla být zrušena limitovaná účast diváků na sportovních či kulturních akcích, jichž se momentálně může zúčastnit maximálně tisíc lidí.

„Omezení pro hromadné akce,“ uvedl Chlíbek na dotaz Seznam Zpráv, co by podle něho přicházelo nejdříve v úvahu zrušit. A jako druhou položku v přehledu rušených opatření uvedl povinné karantény.

První krok k rozvolňování byl přitom překvapivý. Když ve středu Nejvyšší správní soud zrušil nařízení, podle něhož nemohou do restaurací a hotelů lidé bez očkování, dal ve verdiktu možnost, jak nezákonný stav napravit.

Soudce Petr Mikeš ve zmíněném rozhodnutí mimo jiné napsal, že do práv neočkovaných proti covidu-19 by bylo méně zasaženo v případě, kdyby se v hospodě, kavárně nebo hotelu museli prokazovat PCR testem. Tedy, kdyby se vláda vrátila k systému označovanému jako OTN – očkování, test, nemoc.

Vláda se však rozhodla, že už soudem zrušené opatření neopraví a služby otevře.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že ministry k tomu mimo jiné dovedl vývoj epidemie. A naznačil i další důvody.

„Řada odborných argumentů a nezbytný zájem zachovat po rozhodnutí soudu srozumitelné podmínky, které nevytvoří nelogické nespravedlnosti v různých segmentech služeb a akcí. Nehodnotili jsme rozhodnutí soudu, ale museli jsme další kroky sladit s jeho dopadem,“ uvedl ministr Kupka.

Reklama

Doporučované