Hlavní obsah

Vláda ruší povinnost prokázat se certifikátem v hospodách, kultuře i sportu

Foto: vlada.cz

Vláda Petra Fialy bude znovu řešit rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Reklama

aktualizováno •

Od 9. února končí povinnost prokázat se v restauracích, službách, na kultuře i sportu potvrzením o očkování, či prodělání nemoci. Oznámil to premiér Petr Fiala (ODS). Povinné zůstávají respirátory i omezení počtu účastníků akcí.

Článek

„Vláda s přihlédnutím k aktuálnímu vývoji zruší k 9. únoru povinnost prokázat se certifikátem o očkování, nebo prodělané nemoci při vstupu do restaurací, služeb, na kulturní, sportovní a další podobné akce,“ řekl na tiskové konferenci po jednání Sněmovny premiér.

Podmínku, že pro návštěvu restaurace nebo pro ubytování v hotelu je nutné se prokázat očkováním či proděláním covidu-19, zrušil ve středu soud. Vládě dal sedm dní na to, aby situaci ve vrcholící vlně omikronu napravila.

Proto se ministři ještě ve středu odpoledne sešli k poradě, jak na rozhodnutí soudu zareagovat. Premiér ale uvedl, že zrušení opatření nejsou vynucená rozhodnutím soudu. „Není to na základě tlaku Správního soudu, činíme tak na základě dat a vývoje epidemie,“ uvedl Fiala.

Pandemická pohotovost skončí

Zároveň oznámil, že v dohledné době skončí pandemická pohotovost. „Na únorové schůzi Poslanecké sněmovny navrhneme zrušení pandemické pohotovosti, konkrétní datum bude určeno na základě vývoje pandemie v následujících dnech. Zůstává v platnosti nošení respirátorů uvnitř,“ uvedl Fiala. „Podle odborníků se ukazuje jako vysoce efektivní a zároveň je minimálně omezující,“ dodal. I nadále podle premiéra bude platit také omezení počtu účastníků na hromadných akcích.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl, že od 9. února může kdokoliv do jakéhokoliv zařízení bez certifikátu. „Říkal jsem, že nejpozději začátkem března oznámím omezení opatření, nakonec jsme s odborníky dospěli k tomu, že to můžeme udělat daleko dříve v postupném režimu. První krok je vypnutí certifikátů, další je ukončení plošného testování,“ řekl. Kabinet už dnes dříve oznámil, že plošné testování skončí ve školách i firmách k 18. únoru.

Rozhodnutí zrušit pandemickou pohotovost přišlo pozdě večer jen několik okamžiků poté, co vláda po dvoudenním jednání protlačila Sněmovnou novelu pandemického zákona i přes odpor opozice. „Pandemický zákon je pouze pojistka pro případ, že by došlo k další vlně omikronu,“ okomentoval to předseda vlády.

Nejvyšší správní soud ve středu při odůvodnění svého rozhodnutí zrušit omezení pro návštěvu restaurací uvedl, že vláda má nyní jen omezené možnosti, pokud chce, aby tato pravidla nadále platila. Konstatoval, že kabinet může vydat nové opatření. V něm však musí zohlednit připomínky soudu k nařízení, které zrušil. Nebo má druhou možnost, a to vyhlásit nouzový stav.

Soudce Petr Mikeš pak mimo jiné napsal, že do práv neočkovaných proti covidu-19 by bylo méně zasaženo v případě, kdyby se v hospodě, kavárně nebo hotelu museli prokazovat PCR testem. Tedy, kdyby se vláda vrátila k systému označovanému jako OTN – očkování, test, nemoc.

„Pakliže by byl negativní výsledek PCR testu přijímán jako průkaz takzvané bezinfekčnosti pro neočkované osoby bez prodělaného onemocnění, bylo by těmto osobám umožněno provádět činnosti a využívat služby regulované mimořádným opatřením. Tento nástroj by proto do práv neočkovaných osob zjevně zasahoval méně intenzivně než jejich úplné vyloučení,“ uvedl soudce Mikeš.

„Má-li proto osoba negativní PCR test, je vysoká pravděpodobnost, že v nejbližším časovém rozmezí nebude onemocnění šířit,“ doplnil soudce.

Reklama

Doporučované