Hlavní obsah

Sněmovna schválila pandemický zákon. SPD ho dá k Ústavnímu soudu

Záznam z jednání Poslanecké sněmovny.Video: Poslanecká sněmovna

 

Reklama

aktualizováno •

Obstrukce v Poslanecké sněmovně ze strany SPD trvaly celé úterý a pokračovaly i v noci. Během středy už se ale vládní koalici podařilo novelu Sněmovnou protlačit.

Článek

Poslanci po více než pětatřiceti hodinách jednání ve středu večer odhlasovali novelu pandemického zákona. Pro bylo 70 ze 122 přítomných poslanců.

Mimořádná schůze trvala s několika pauzami od úterního dopoledne do středeční desáté hodiny večerní, jednání běžela i celou noc z úterý na středu. Obstruovali především poslanci z opoziční SPD, kteří vystupovali dlouhé hodiny - Radim Fiala označil zákon za útok na svobodu a lidská práva.

„Podáme ústavní stížnost na pandemický zákon a na způsob, jakým byl zákon přijat,“ řekl těsně před schválením zákona předseda SPD Tomio Okamura. Proti zákonu vystupovali i poslanci z hnutí ANO

Poslanci vládní koalice počítali s tím, že jednání se protáhne i do noci na čtvrtek. Když však po deváté hodině došlo na třetí čtení zákona, nikdo z opozičních poslanců už se do diskuze nepřihlásil. Závěrečné hlasování se ale kvůli zmatkům muselo odehrát nadvakrát.

Novela pandemického zákona je podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nutná kvůli tomu, že platnost dosavadního zákona končí 28. února a poté by chyběla zákonná opora pro přijímání protiepidemických opatření.

„Kdyby nebyl pandemický zákon, netýká se to jen vypnutí opatření, která jsou omezující, ale týká se to i toho, že v té chvíli by přestalo fungovat vše včetně chytré karantény. To funguje na podkladě pandemického zákona. Stali bychom se zemí, která by byla riziková,“ upozornil Válek.

Větší pravomoci

Protikoronavirová mimořádná opatření vydaná podle pandemického zákona zřejmě budou moci zahrnout širší okruh činností než teď. Úřady budou moci nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Nařízení izolace nebo karantény budou moci orgány ochrany veřejného zdraví podle předlohy oznamovat lidem například i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Hygieny a ministerstvo zdravotnictví také dostanou širší pravomoci pro omezování podnikání, kultury a dalších akcí.

Poslanci za sebou mají dvoudenní jednací maraton, který trval i přes noc. Zástupci opozičního hnutí SPD od úterní noci prezentovali vlastní body, které chtějí na pořad schůze zařadit. Týkaly se například migrace, zeleného údělu, cen energií, médií, zemědělství, ale třeba i nominace Miroslava Kalouska do dozorčí rady VZP či financování hnutí STAN.

Už v úterý večer se třeba jeden z poslanců hnutí STAN na svých sociálních sítích zvěčnil se spacákem, který si do Poslanecké sněmovny přinesl. I opoziční poslanci, třeba Patrik Nacher, na Twitteru sdíleli své provizorní „ložnice“, kam si během jednání chodili odpočinout.

Ministři, šéfové klubů a předsedající schůze si brali takzvané „služby“. „Právě jsem se probral po hodině spánku, už skoro hodinu jsem měl mít službu! Přijdu na sál a nějaká poslankyně SPD právě říká něco o přírůstku dojnic v ČR. Kurňa, kde to jsem?“ glosoval těsně před 3. hodinou ranní předseda poslaneckého klubu Marek Výborný.

Dlouhé monology přerušila po půl šesté ráno rozmíška mezi SPD a ostatními poté, co předsedající schůze Jan Skopeček (ODS) odebral slovo Oldřichu Černému z SPD, neboť podle něj nemluvil k věci.

To vyvolalo nevoli u šéfů opozičního hnutí. „Tak to jsem si nikdy nemyslel, že nám budete odebírat slovo, to je od vás ryze demokratické. Každý, kdo navrhuje nějaký bod, má právo ho odůvodnit. Kdyby četl z Rudého práva nebo Karkulku nebo Babičku, tak tomu rozumím. Ale on citoval z důvodové zprávy,“ rozčílil se předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala a dal hlasovat o námitce proti jednání předsedajícího. Ta byla zamítnuta.

Hned poté si vzal slovo předseda hnutí Tomio Okamura. Koaliční poslanci do jeho projevu začali hlasitě bouchat do lavic, uklidnit je musel až předsedající schůze.

Jediným bodem mimořádné schůze má být novela pandemického zákona. Proti ní vystupují opoziční SPD i ANO. Více o pandemickém zákoně jsme psali zde.

V úterý po celý den proti ní probíhala na Malostranském náměstí demonstrace svolaná několika protestními seskupeními. Demonstranti po celý den blokovali vjezd do Sněmovní ulice. V jednu chvíli došlo k potyčce s policisty, kteří vjezd do ulice hlídali, a proti demonstrantům krátce zakročili těžkooděnci.

Foto: Seznam Zprávy

Policie zatarasila ulici vedoucí k hlavnímu vstupu do Sněmovny.

Několik demonstrantů zadrželi, jeden policista byl lehce zraněn. Organizace Chcípl PES oznámila na středu dopoledne pokračování demonstrací. Sraz byl v 10:30, před jedenáctou hodinou ale bylo náměstí téměř prázdné. Pár lidem brání policie ve vstupu do ulice vedoucí ke vchodu do Sněmovny.

Reklama

Doporučované