Hlavní obsah

Pro starou vakcínu proti covidu si nechoďte, radí lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

K praktickým lékařům by se brzy měla dostat nová vakcína proti covidu. Archivní foto.

Reklama

aktualizováno •

Očkování proti koronaviru běží, lidé se ale ještě nemohou dostat k nové vakcíně. Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek proto radí pár dnů počkat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Počet případů covidu pozvolna narůstá. Na podzim se pak bude nemoc šířit ještě více.

Obranou proti těžkému průběhu je očkování, a tak je opět možné se k němu registrovat. Pokud ale pacient použije klasickou cestu přes portál Ministerstva zdravotnictví, zjistí, že není možné si zarezervovat očkování novým typem vakcíny.

Inovovaná verze látky by přitom měla chránit nejlépe proti novým typům covidu, které se šíří a jejichž další podvarianty ještě budou v následujících měsících cirkulovat.

Nejnovější vakcína je zaměřená na podvariantu XBB.1.5, známější pod označením kraken.

„Určitě bych počkal na novou vakcínu,“ říká předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP Roman Chlíbek.

„Starší bivalentní vakcína BA.4-5 má sice částečný ochranný efekt proti variantám, které v Česku cirkulují, což je dobrá zpráva pro ty, kteří si ji v minulosti nechali aplikovat, ale kdo se chce nechat přeočkovat, měl by vydržet, protože nová vakcína je už v republice u distributora,“ vysvětluje.

„Kdybychom věděli, že na vakcínu budeme čekat třeba dva měsíce, řekl bych: ‚Nechte se očkovat tím, co je.‘ Ale už je to otázka dní, takže bych nedoporučoval, aby si někdo nechal dávat něco jiného než XBB.1.5.“

Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom upozorňuje, že se napříč světem šíří další podvarianty covidu, jako například takzvaná eris, tedy EG.5, což je následovník omikronové varianty.

Nutno je připočíst zmutovanou verzi omikronu BA.2.86 – aktuálně skloňovanou pirolu.„Dlouhou dobu jsme o ní vlastně nevěděli. Známe ji několik týdnů, ale je přítomna na všech kontinentech,“ vysvětlil v podcastu 5:59 molekulární genetik Jan Pačes.

Podle něj ale tolik nevadí, že nejlepší vakcína, kterou mají lékaři k dispozici, je zaměřená na předchozí podvariantu XBB.1.5. „To je varianta, která tady kolovala někdy v květnu. Ale ony se ty varianty zase tolik neliší,“ dodal vědec.

Příští týden u praktických lékařů

Vakcíny už jsou v Česku, ale zatím není možné si rezervovat termín očkování. Letos by už nicméně měli zájemci využívat hlavně klasickou cestu jako u každého jiného očkování, tedy přes svého praktického lékaře.

Žádné očkovací haly či centra se totiž nechystají – v některých krajích se očkuje mimo praktiků třeba jen na jednom místě.

I praktičtí lékaři ale zatím na novou vakcínu většinou čekají. „Předpokládám, že v příštím týdnu by už neměl být problém se ve většině ordinací k vakcíně dostat,“ popisuje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Některým praktikům se ji ale podařilo získat už v tomto týdnu a očkovat začínají.

Stále to ale může být trochu logistický oříšek. Lékaři si mohou objednat minimálně pět ampulí, přičemž v každé z nich je dostatek látky na šest dávek.

Ampuli ovšem musí lékař spotřebovat během 12 hodin od otevření, je tedy potřeba alespoň šest zájemců o očkování během jednoho dne.

„Zájem ale zatím není velký. Pokud chce tedy lékař přistupovat k vakcíně efektivně, měl by počkat, až se mu sejde šest pacientů v jeden den. Určitě to ale nepůjde vždy přesně, nějaké množství vakcíny se bude muset vylévat stejně jako doposud,“ upřesňuje Šonka s tím, že kolegům doporučuje, aby neodmítali zájemce o očkování jen proto, že jich nemají alespoň šest na den.

Odborníci se obávají, že zájem o vakcinaci nebude příliš velký. Od začátku roku Česko hlásí pouze 38 501 očkování, loni se přitom za stejnou dobu aplikovalo 2,5 milionu dávek.

Nabízí se tak srovnání s očkováním proti chřipce, v tom je Česko také dlouhodobě na chvostu mezinárodního srovnání.

Přeočkovat by se podle doporučení České vakcinologické společnosti měli jednoznačně lidé starší 60 let. Mimo ně pak také – bez ohledu na věk – pacienti se závažným chronickým onemocněním nebo poruchou imunity.

„Určitě se očkování doporučuje také pracovníkům ve zdravotnictví a sociálních službách,“ dodává Chlíbek.

Očkování ale může absolvovat kdokoliv. Už kvůli tomu, že covid zůstává stále nepříjemnou nemocí podobně jako chřipka.

I zdraví dospělí by tak například měli zvážit, zda budou riskovat delší absenci v práci, případně se naočkují třeba proto, že častěji přicházejí do kontaktu se staršími nebo nemocnými rodinnými příslušníky, které nechtějí ohrozit. Očkování je zcela hrazeno ze zdravotního pojištění.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informaci, že někteří praktičtí lékaři obdrželi nový typ vakcíny už v tomto týdnu.

Reklama

Doporučované