Hlavní obsah

Na severní polokouli začíná vlna covidu

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Blíží se podzim a s ním i nárůst případů respiračních onemocnění včetně covidu-19. Plošná opatření, jaká celý svět zažíval v posledních letech, se už nicméně neplánují. Snímek je ilustrační.

Reklama

S koncem léta přichází na severní polokouli i nárůst počtu nákaz, hospitalizací a úmrtí na covid-19. Stejně jako v Česku nicméně ministři, virologové a epidemiologové z jiných zemí nečekají návrat plošných opatření.

Článek

Na začátku minulého týdne český ministr zdravotnictví i hlavní hygienička potvrdili médiím, že ačkoliv počet nákaz covidem-19 v zemi roste, žádné plošné opatření a restrikce na očekávanou podzimní vlnu neplánují. Takové plány podle ministra Vlastimila Válka „nejsou potřeba“. Covid je podle něj sice nadále závažné onemocnění, ale zdravotnický systém si s ním díky vakcínám, lékům a testům zvládne poradit.

„Myslím si, že plošná opatření už se dělat nebudou,“ odpověděl na otázku, zda nás na podzim můžou čekat restrikce, i Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky v podcastu Seznam Zpráv 5:59. 

Hlavním důvodem je podle něj vedle vývoje samotného viru zejména skutečnost, že drtivá většina společnosti je očkovaná, nebo se virem už nakazila, a že lékaři a nemocnice už mají know-how i nástroje, díky nimž mohou nakažené léčit s vyšší efektivitou než dřív.

Velmi podobně debata o nadcházejících měsících s covidem-19 vypadá i v zahraničí.

Lockdown? Extrémně nepravděpodobný, říkají britští experti

V otázce, zda se může vrátit ta nejpřísnější forma plošných opatření, jsou velmi skeptičtí britští experti.

„Myslím si, že šance na návrat lockdownu je někde mezi stupněm extrémně nepravděpodobné až mizivé,“ řekla například matematička a odbornice na veřejné zdraví Christina Pagelová z University College London pro server inews.

Podle virologa Stevea Griffina z Leeds University „není důvod k omezování svobody nebo k přerušování normálního chodu života“, protože už žijeme v prostředí, které je vůči viru „odolné“.

Kromě očkování by podle něj mělo být prioritou zlepšování kvality vzduchu v uzavřených prostorech. Už dlouho je totiž vědecky potvrzené, že covid-19 se šíří i poletujícím virem v drobounkém aerosolu, kterého se nejlíp zbavuje správnou ventilací.

Podobně ani epidemiolog Paul Hunter z University of East Anglia lockdown neočekává. Tato strategie podle něj pomáhala zejména ze začátku pandemie, ale u pozdějších infekčnějších variant už její účinnost klesala. Na 100 % možnost, že se lockdowny vrátí, vyloučit nemůže. Prý ale jen proto, že není úplně nemožný příchod nové nebezpečné mutace. Sám ale nic takového neočekává.

Rozhovor

Nově nakažených koronavirem v Česku opět začalo přibývat. Experti zároveň registrují nové varianty viru ve světě, tou poslední je takzvaná pirola. „Svým chováním je hodně nečekaná,“ říká v podcastu 5:59 molekulární genetik Jan Pačes.

Omezování kontaktů není nutné ani podle německého ministra

Nárůst případů covidu-19 registruje i Institut Roberta Kocha v Německu. Ten zároveň uvádí, že lidé, kteří pociťují příznaky, by měli dobrovolně nasadit respirátory. Kdo může, měl by nejlépe zůstat tři až pět dní doma.

„Pandemie už skončila, ale virus pořád zůstává. Nemůžeme předpovídat průběh nadcházejících vln, ale je jasné, že starší lidé a ti, kdo jsou kvůli svému zdravotnímu stavu obzvlášť zranitelní, by se měli očkovat,“ řekl k tomu německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach.

Žádná nařízení týkající se omezení kontaktu nicméně podle něj „nejsou potřeba“.

V USA se debatuje o rouškách

Tsunami hospitalizací a úmrtí a s nimi i nutnost zavádět plošné restrikce neočekává ani americký epidemiolog a bývalý poradce v Bílém domě Anthony Fauci.

„Dokážu si představit, že když se počty případů významně zvýší, možná uvidíme doporučení k nošení roušek ve vnitřních rušných prostorech, ale určitě si nemyslím, že by mohlo dojít na federální nařízení,“ řekl Fauci v rozhovoru o přibývajících počtech nakažených v USA pro ABC News. „Byl bych extrémně překvapený, kdyby k něčemu takovému došlo. Očekávat se dají jen nařízení na úrovni místních organizací,“ dodal.

Některé školy nebo podniky v USA přitom nařízení nosit roušky vyhlásily už koncem srpna.

O situaci v Česku

Na covid se letos nechalo přeočkovat přes 33 tisíc lidí. V chřipce jsme na tom ještě hůře. Ohrožení lidé se očkují málo, přichází přitom období, kdy se obě nemoci budou opět šířit.

Je potřeba se chránit?

Podobně vědci z různých zemí odpovídají i na otázku, jak se k situaci má stavět veřejnost. Zejména zranitelným skupinám doporučují očkování nejnovějšími variantami vakcín, případně dobrovolné nošení respirátorů na rušných místech a izolaci v případě pocítění příznaků.

Světová organizace (WHO) vyhlásila konec globálního stavu zdravotní nouze letos 5. května.

Reklama

Doporučované