Hlavní obsah

Česko v očkování zaostává, chřipka i covid ale opět udeří

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pro nejmodernější vakcínu si budou moct lidé přijít už v nejbližších dnech. Ilustrační foto.

Reklama

Na covid se letos nechalo přeočkovat přes 33 tisíc lidí. V chřipce jsme na tom ještě hůře. Ohrožení lidé se očkují málo, přichází přitom období, kdy se obě nemoci budou opět šířit.

Článek

Počet nakažených covidem na začátku září opět mírně roste. Ale opravdu nijak dramaticky. Za první týden po prázdninách bylo hlášeno 897 nakažených, sedm dní předtím 469. 

Přesto nastává období, kdy se opět bude počet případů zvyšovat. „Dalo se to očekávat s tím, že jsme se vrátili z dovolených, začal podzim a znovu se skládají kolektivy,“ vysvětluje hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Ministerstvo zdravotnictví ale nepočítá, že by se vrátila jakákoliv ochranná opatření. V úvahu podle ministra Vlastimila Válka (TOP 09) nepřipadá ani návrat povinné izolace nebo karantény.

„Monitorování situace je nutné. Koronavirus tady stále je, stále jsou nakažení pacienti, stále umírají lidé, kteří se covidem nakazí. Jedná se o pacienty s komorbiditami. Jedná se o lidi ve vyšším věku, kteří mají další onemocnění, například srdce, nebo poruchu imunitního systému,“ popisuje.

Od začátku roku zemřelo s covidem-19 podle posledních dat 651 lidí. Jak odborníci doplňují, pro zranitelné lidi je jedinou možností, jak se vyhnout vážnějšímu průběhu onemocnění, očkování.

„V tuto chvíli je zpráva poměrně jednoduchá – bez ohledu na počet předchozích dávek je vhodné se nechat očkovat jednou dávkou upravené adaptované vakcíny, která by měla reflektovat kmeny, které se šíří a budou se na podzim ještě objevovat,“ vysvětluje předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP Roman Chlíbek.

Během podzimu by do Česka mělo dorazit přes půl milionu dávek nejmodernější očkovací látky od společnosti BioNTech/Pfizer, která by měla chránit před novou variantou omikronu. Do konce roku pak Česko obdrží ještě 200 tisíc dávek očkování od společnosti Novavax.

Zájem o očkování? Malý

Očkování doporučuje Ministerstvo zdravotnictví obecně každému. Podstoupit by ho měli ale především lidé starší 50 let, osoby s oslabeným imunitním systémem nebo závažným onemocněním zvyšujícím riziko těžšího průběhu covidu a těhotné ženy.

„Všem, kteří jsou rizikoví, doporučujeme, aby se nechali očkovat jak proti covidu, tak proti chřipce. Především se jedná o seniory, já se rozhodně očkovat nechám,“ dodává ministr Válek.

Jenže ochota k očkování je v Česku v případě obou onemocnění poměrně nízká, alespoň co do srovnání s dalšími vyspělými státy Evropy. Zatímco proti covidu jsou na Maltě, v Portugalsku, Itálii, Irsku nebo Dánsku proočkovány čtyři pětiny populace, u nás pouze dvě třetiny.

„Jediné, čeho se bojím, je, že zájem o očkování bude poměrně malý. Pořád se řadíme mezi státy v Evropě s nejmenším zájmem o očkování,“ potvrzuje obavy Chlíbek.

Stejně jako covid je pro rizikové skupiny lidí nebezpečná i chřipka. Také v tomto případě je Česko na chvostu zájmu o očkování.

OECD dlouhodobě sleduje, jak se chrání nejohroženější skupina obyvatel nad 65 let. A zatímco v rozvinutých západních zemích Evropy se alespoň dvě třetiny nejstarších lidí proti chřipce očkují každoročně, v Česku to je 25 procent.

Je ale pravda, že ve srovnání se středo- a východoevropskými zeměmi jsme na tom ještě dobře. Méně než pětinu očkovaných seniorů mají Slovensko, Polsko nebo Bulharsko.

Přesto se ale mírně zvyšuje počet lidí očkovaných proti chřipce. Vychází to z dat pojišťoven, které Seznam Zprávy obdržely.

Zatímco v roce 2018 mělo u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) hrazené očkování 338 tisíc pacientů, v roce 2022 to bylo téměř 388 tisíc lidí. Nárok na úhradu očkování ze zdravotního pojištění mají lidé starší 65 let, některé skupiny chronicky nemocných a od ledna 2022 také pracovníci ve zdravotnictví.

Kromě nich se zvýšil i počet pacientů, kteří si očkování hradili sami, a požádali si u o příspěvek. Za posledních pět let počet takových pojištěnců vzrostl z 16 tisíc na téměř 20 tisíc.

„V posledních letech evidujeme o očkování proti chřipce u pojištěnců ve skupině nad 65 let mírný nárůst zájmu,“ potvrzuje také za Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnu její mluvčí Elenka Mazurová.

Proti chřipce i covidu se mohou lidé nechat očkovat u svého praktického lékaře. V případě covidu je možné se registrovat stále i přes Centrální rezervační systém. Nejmodernější vakcíny by měly do Česka přicházet od tohoto týdne.

Reklama

Doporučované