Hlavní obsah

Akce Motolka. Jak je to s plánem, který by neměl v Česku obdoby?

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek podle lidí ze svého nejbližšího okolí dal spojení Fakultní nemocnice v Motole a Nemocnice Na Homolce „zelenou“. Až po zásahu policistů z NCOZ v elitní nemocnici IKEM se situace změnila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zákulisí zdravotnického resortu a chodby dvou velkých pražských nemocnic naplnily v posledních týdnech zprávy o velkolepém plánu. Největší česká nemocnice v Motole a Nemocnice Na Homolce, sedmá největší v Praze, se podle nich měly spojit do jedné.

Zda šlo jen o řeči, nebo o skutečně se rodící projekt, který v zákulisí dostal jméno Motolka, v tom se zdroje rozcházejí.

Hned několik hlasů z ministerstva a obou nemocnic sice Seznam Zprávám potvrdilo, že jde o informace blízké realitě, avšak ten hlavní, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09, vše písemně popřel.

„Musím dementovat informace, že dochází ke sloučení Fakultní nemocnice v Motole a Nemocnice Na Homolce, dokonce snad k 1. 1. 2024,“ uvedl ministr v dopise, který s datem 31. 8. 2023 poslal ředitelům obou nemocnic Miloslavu Ludvíkovi a Petru Poloučkovi.

Foto: MZČR, Seznam Zprávy

Dopis ministra Vlastimila Válka.

A přesto…

Informaci, že se o spojení Motola a Homolky ve vysokých kruzích resortu vážně hovořilo, dostala redakce od pěti činovníků ministerstva a nemocnic. Dokonce uváděli, avšak ne na jméno, že sám Vlastimil Válek „plán Motolka“ podporoval.

„Ještě před třemi týdny tomu dával zelenou,“ řekl Seznam Zprávám zdroj z vedení jedné ze jmenovaných nemocnic.

Podle jeho tvrzení měli být šéf Fakultní nemocnice v Motole Ludvík a ředitel Nemocnice Na Homolce Polouček v polovině září ministrem pověřeni k tomu, aby začali na spojení pracovat a nechat vypracovat konkrétní analýzy.

„Ministr nebyl proti a řekl řediteli Ludvíkovi, ať to připraví. Je to ‚na stole‘ a příprava má ‚zelenou‘,“ řekl redakci zdroj z vedení Ministerstva zdravotnictví krátce před tím, než Válek dopis poslal.

Ředitel Motola Miloslav Ludvík tyto informace nepopřel ani nepotvrdil, na otázky Seznam Zpráv se zdržel komentáře. Podobně se zachoval také Petr Polouček z Homolky. Ještě před tím, než Válek „Motolku“ písemně dementoval, uvedl, že od ministerstva žádné pokyny nedostal. Blíže se k tomu ale nevyjádřil.

Stejně se zachoval ke snaze Seznam Zpráv o získání podrobností i ministr Válek. Na otázky neodpověděl, ač byly položeny minulý pátek.

Kdy se mluvilo o spojení Motola a Homolky?

  • O sloučení Fakultní nemocnice v Motole a Nemocnice Na Homolce se prvně mluvilo v roce 2004. Ředitel Motola Miloslav Ludvík tehdy mluvil o tom, že spojení by bylo pro jeho zdravotnické zařízení přínosné. „Špičkou Homolky je dnes neurochirurgie a cévní program, což jsou zrovna dva programy, které v motolské nemocnici relativně chybí," řekl Ludvík v roce 2004. Připomněl, že by propojením vznikla jedna nejlepší nemocnice v Evropě.
  • V roce 2012 znovu navrhl spojení obou nemocnic tehdejší poslanec ODS a šéf zdravotního sněmovního výboru Boris Šťastný. Toto téma otevřel na jednání tohoto výboru.
  • Sloučení nemocnic se řešilo i během roku 2013 poté, co vznikla vláda premiéra Jiřího Rusnoka. Tehdejší ministr zdravotnictví Martin Holcát, který z Fakultní nemocnice přišel, řešil v té době sloučení zdravotnických zařízení s bývalým ředitelem Nemocnice Na Homolce.

Zprávám o sloučení Motola a Homolky mohou nahrávat i souvislosti. Například ta, že z Nemocnice Na Homolce odešli do Motola dva špičkoví doktoři.

Petr Ošťádal se už na začátku srpna stal přednostou kardiologické kliniky motolské nemocnice a k 15. září tam míří také Štěpán Černý, lékař s pověstí jednoho z nejlepších odborníků v republice.

Že by za jeho přestupem bylo chystané slučování, však jasně odmítl.

„Moje důvody jsou osobní a profesní,“ zdůvodnil Seznam Zprávám Štěpán Černý, proč z Nemocnice Na Homolce odchází.

Ministr Vlastimil Válek ve zmíněném dopise i posléze jeho mluvčí Ondřej Jakob chystanou spolupráci dvou velkých a nedaleko od sebe stojících nemocnic zcela nepopírají. Uvedli však, že jde o spolupráci kvůli vznikajícímu Motolskému onkologickému centru, které se bude za 3,3 miliard stavět v těsné blízkosti obou nemocnic.

„Oba ředitelé byli požádáni, aby připravili obě nemocnice na situaci po vzniku Motolského onkologického centra, kdy obě nemocnice budou muset spolupracovat na zajištění péče o pacienty podobně jako v současné době, ale v intenzivnější míře,“ uvedl mluvčí Jakob.

Jde například o to, že pacienti z onkologického centra budou přesouváni do sousední Homolky na vyšetření na specializovaných přístrojích, které v Motole nemají. Jedná se o Leksellův gama nůž, který se používá při léčbě mozkových nádorů, nebo o moderní pozitronovou emisní tomografii, která pak dokáže jednotlivé nádory odhalit.

„Budeme co nejefektivněji spolupracovat na využití přístrojových kapacit,“ řekl také ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

A ještě jedna okolnost k plánu Motolka…

Výše uvedené nejmenované zdroje říkají, že ho nakonec nyní zmařil aktuální skandál v nemocnici IKEM, který v polovině srpna odhalily Seznam Zprávy.

Někdejší ředitel IKEM Michal Stiborek rezignoval kvůli zjištěním redakce o jeho úvěrovém byznysu a kvůli podezření, že v nemocnici byli vydíráni elitní lékaři, jak vyšetřuje policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Válkův dopis, kde zprávy o „Motolce“ dementuje, přišel přitom na konci týdne, kdy policisté udělali razii jak v IKEM, tak v bytě a kanceláři Stiborkova nástupce a náměstka Jiřího Malého, od něhož si ministr veřejně sliboval, že situaci zklidní.

A z toho vyplynulo, že aféra v elitní nemocnici hned tak neskončí a bude vyžadovat větší pozornost, než se na ministerstvu původně myslelo.

Reklama

Doporučované