Hlavní obsah

Ředitel IKEM skončil kvůli kontroverznímu byznysu

Ministr Vlastimil Válek oznamuje konec šéfa IKEM Michala Stiborka. Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Nejprestižnější nemocnice v Česku je bez ředitele. Ministr zdravotnictví oznámil, že Michal Stiborek rezignoval. Stalo se tak kvůli odhalení Seznam Zpráv, že Stiborek se dvěma dnes odsouzenými poskytoval úvěry na horentní úrok.

Článek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek svolal na páteční ráno tiskovou konferenci. Předtím jednal s ředitelem IKEM Michalem Stiborkem.

„Na úvod bych řekl, že od počátku jsem obvinění považoval za opravdu velmi závažná a nebral jsem je na lehkou váhu,“ řekl Válek novinářům a následně oznámil, že mu ředitel IKEM nabídl rezignaci a on ji přijal. Dotazy novinářů nepřipustil, což zdůvodňoval dalším programem.

Rozhodnutí Stiborka je náhlé. Ještě včera poskytl rozhovor deníku Blesk, v němž odhalení reportérů SZ označil za řízenou likvidaci a vyřizování účtů. Po své rezignaci pro ČTK uvedl, že za jeho odchodem jsou osobní útoky novinářů a chce se soudně bránit. Své dřívější podnikání považuje za legální.

Řízením IKEM Válek nyní pověří dosavadního zástupce Stiborka Jiřího Malého. Úkolem Malého bude podle ministra především zajistit pokračování kvalitního fungování IKEM, vyřešení vnitřních sporů či ujištění veřejnosti, že současná situace nemá žádný dopad na fungování nemocnice a péči o pacienty.

„Očekávám, že nyní se IKEM po tomto turbulentním týdnu vrátí k tomu, co je mimo jiné jeho základním smyslem - péči o pacienty a excelentnímu výzkumu,“ dodal Válek.

Opakovaná lež ředitele IKEM

Válek nejprve Stiborka hájil. Hodiny po vydání investigace Seznam Zpráv vydal prohlášení, v němž uvedl, že Stiborek je kvalitní ředitel a úvěrový byznys už neprovozuje. Stiborek přitom předtím v rozhovoru pro Seznam Zprávy opakovaně lhal, že peníze přestal půjčovat v roce 2019.

Ve skutečnosti si ale jen našel prostředníka - Jaroslava Holana, který je dnes odsouzený za zpronevěru. Ředitel IKEM jejich vztahy přiznal, až když ho reportéři SZ konfrontovali s písemnou komunikací obou mužů. A tvrdil, že mu část ze zhruba 50 milionů korun jako kapitál do podnikání s úvěry půjčil Pavel Raab, vymahač odsouzený za násilí. Ten je dodnes jeho blízkým spolupracovníkem.

Později ministr Válek ředitele obhajoval i tím, že je držitelem jedné z nejvyšších bezpečnostních prověrek NBÚ. Reportéři ale doložili, že pravdou je opak - Stiborek získal nejnižší prověrku, kterou NBÚ uděluje. Při té se běžně nezapojují tajné služby, aby například prověřily (ne)závadovost okolí žadatele.

Rozhodnutí kvitovala předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Kauza pana Stiborka nebude nadále vrhat stín na dobrou pověst IKEM a skvělou práci tamních lékařů. Jsem ráda, že se pan ministr Válek s ním na tomto řešení dohodl,“ uvedla šéfka strany, za kterou je ministr zdravotnictví nominovaný.

Na kauzu už zareagovala i opozice. Místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová pro ČTK uvedla, že očekávala rezignaci šéfa IKEM, Stiborek podle ní nedokázal svou kauzu vysvětlit. „Překvapuje mě, že ministr Válek nereagoval dřív, a naopak to celé ještě hájil,“ uvedla.

Kdo je Michal Stiborek

  • Do Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) nastoupil v roce 2010 jako ekonomický ředitel. Předtím pracoval například jako obchodní ředitel společnosti Setuza, kterou v roce 2005 na chvíli ovládl odsouzený podnikatel Tomáš Pitr. Stiborek odmítá, že by s Pitrem přicházel do kontaktu: „Od mého odchodu z těchto společností jsem se s panem Pitrem již nesetkal, neviděl jsem se s ním a ani nejsme v kontaktu. Navíc mám platný doklad o bezpečnostní způsobilosti od Národního bezpečnostního úřadu.“
  • V IKEM Stiborek zažil největší skandál tohoto prestižního zdravotnického zařízení: nemocnice uzavřela smlouvu na nákup lékařského materiálu za 1,8 miliardy s firmou Kardio Port – s nedohledatelnými vlastníky a vazbou na politického podnikatele Romana Janouška. Do soutěže se přihlásila jako jediná, protože zavedené zdravotnické společnosti nedokázaly splnit nastavené podmínky. „Ani my nejsme schopni rozkrýt, jaká je jejich marže,“ potvrdil v té době ekonomický šéf nemocnice Stiborek, že IKEM netuší, kolik Kardio Port na dodávkách vydělává, a jestli by tedy konkurenční společnosti nemohly být levnější.
  • V roce 2018 Stiborek vyhrál konkurz Ministerstva zdravotnictví na ředitele IKEM, funkci pak obhájil letos v květnu. Říká, že pod jeho vedením nemocnice ekonomicky vzkvétá a rozvíjí se: staví nové pavilony za 1,2 miliardy a na účtech má 1,7 miliardy na další investice.
  • V červenci Seznam Zprávy popsaly, jak se v IKEM vyhrotily ostré spory mezi ředitelem Stiborkem a špičkami tamní medicíny – profesory Ivanem Netukou, Jiřím Froňkem a Janem Pirkem. Šlo v nich například o nepotvrzená obvinění z plýtvání peněz nebo neposkytnutí lékařské péče.
Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pětapadesátiletý Michal Stiborek není lékařem – na rozdíl od většiny ředitelů velkých nemocnic. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze.

Doplnili jsme reakci Markéty Pekarové Adamové a Aleny Schillerové.

Reklama

Doporučované