Hlavní obsah

Ministr věděl, že v IKEM bojují špičkoví lékaři s ředitelem. Ale nezasáhl

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09 - na snímku vedle premiéra Fialy a ředitele IKEM Stiborka) lékaři zpravili o situaci v IKEM - dvěma dopisy i na osobních jednáních. Popsali mu, že - podle nich - na ně ředitel nemocnice Michal Stiborek vytváří nátlak hraničící s porušováním zákonů.

Reklama

Nová svědectví a dokumenty popisují, jak se lékaři v čele s kardiochirurgem Janem Pirkem marně obraceli na ministra zdravotnictví, ať řeší vyhrocené konflikty s ředitelem nemocnice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V jedné z nejlepších českých nemocnic, Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), panují vyhrocené vztahy uznávaných lékařských kapacit s vedením.

Mají daleko do běžných pracovních neshod: Jak v pondělí Seznam Zprávy podrobně popsaly, doktoři se museli s pomocí právníků bránit obviněním z neposkytnutí lékařské péče nebo z promrhání milionů. A lékaři si proto myslí, že se jich chce ředitel nemocnice Michal Stiborek - jako nepohodlných kritiků - s pomocí vymyšlených kauz zbavit.

O těžkých neshodách lékařů-profesorů a ředitele Stiborka dlouhodobě ví i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Ale jak se nyní ukázalo, nijak nezasáhl.

Podle Válka se v IKEM, který spadá přímo pod Ministerstvo zdravotnictví, neděje nic zvláštního. „Nemám žádné zásadnější zprávy z nitra nemocnice o tom, že by tady byla nějak zásadně napjatá situace,“ řekl Válek pro Seznam Zprávy.

A dodal, že v každé nemocnici se najdou lidé nespokojení s managementem.

Jenže uznávaný kardiochirurg Jan Pirk Seznam Zprávám potvrdil, že ministra o vážnosti sporů v elitní české nemocnici informoval.

„Řekl jsem mu, co se v IKEM děje,“ prohlásil Pirk o rozhovoru, který s ministrem měl už na konci loňského roku.

„Dejte to novinářům“

Bylo to v době, kdy za přítomnosti nemocniční právničky požadovalo vedení IKEM po světově uznávaném transplantačním chirurgovi Jiřím Froňkovi vysvětlení, proč se odmítl podílet na spolupráci se Slováky při výměně orgánů pro transplantace.

Froněk si to vyložil jako obvinění z neposkytnutí péče, jednoho z nejtvrdších lékařských prohřešků. S pomocí advokáta se dokázal obhájit a nemocnice případ uzavřela s tím, že došlo jen k informačnímu šumu.

Další schůzka se pak u ministra podle Pirka uskutečnila začátkem ledna. Zúčastnili se jí právě Jiří Froněk a také přednosta kardiochirurgické kliniky Ivan Netuka, který se dostal do klinče s ředitelem Stiborkem také.

V jeho případě šlo o to, že v době covidu nakoupil speciální srdeční pumpy za několik milionů, avšak později se zjistilo, že těmto čerpadlům expirovala použitelnost. Netuka tvrdil, že za škodu nemůže, a také on se s pomocí právníka vzneseným obviněním úspěšně ubránil.

Šéf IKEM o sporech: Nic mimořádného

Michal Stiborek, který šéfuje IKEM od roku 2019, se tvrdým prohlášením lékařů diví. „Mě hrozně překvapilo, že někdo dává události v IKEM do souvislosti s nějakým nátlakem,“ říká Stiborek.

Pro oba případy - jak ten Jiřího Froňka, tak jeho kolegy Ivana Netuky - má vysvětlení.

Profesor Froněk, šéf transplantační kliniky, podle ředitele zapochyboval, jestli jsou slovenští lékaři dost kvalitní na nabízenou mezinárodní transplantaci ledviny od žijícího dárce. A IKEM stál, tvrdí nyní ředitel, rázem před medicínským i právním problémem: Smí vůbec spolupráci odmítnout? Na ledvinu totiž podle ředitele obvykle čeká konkrétní člověk, který bez ní může zemřít. „Ocitli jsme se před problémem, jestli vůbec máme právo do toho nejít,“ uvedl Michal Stiborek.

Potvrdil, že konflikt skončil společnou dohodou, že se nic vážného nestalo, ale profesor Froněk bral podle ředitele celou situaci příliš citlivě.

U kauzy s prošlými srdečními čerpadly ředitel Stiborek říká, že si nechal zpracovat audit, který neukazuje na jednoho konkrétního viníka. Tedy ani na šéfa kardiochirurgie Netuku. „Přišli jsme na to, že jsme neměli dostatečnou kontrolu na více rovinách,“ řekl Stiborek.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Michal Stiborek (vpravo) obhájil v květnu post ředitele IKEM. Vyhrál konkurz vypsaný Ministerstvem zdravotnictví.

„Pan ministr si kolegy poslechl a pak řekl: A proč to nedáte novinářům? Jako jeden muž jsme odmítli s tím, že IKEM je naše dítě, které nechceme poškodit. A že jde o odbornou věc, která se nemá probírat v novinách. Na to pan ministr řekl, ať to tedy vezmeme do Senátu,“ uvedl Pirk.

A do Senátu, v němž sedí jako senátor za TOP 09 i Jan Pirk, stížnost lékařů skutečně dorazila: Začátkem února si profesory vyslechli členové zdravotního výboru. Jednání se mimořádně odehrálo za zavřenými dveřmi, bez účasti veřejnosti. Závěr zněl, že by se ministr Válek měl situací v IKEM zabývat.

Aktéři jednání výboru nechtějí o detailech mluvit, ale například předseda výboru Roman Kraus (ODS) potvrdil, že po seznámení s fakty stojí na straně lékařů. „Byly to vykonstruované výtky vůči skupině kolem profesora Froňka,“ řekl Kraus o případech údajného neposkytnutí péče a prošlých srdečních čerpadel.

Dopis profesorů: Jdou po nás

Že ministr Válek o třenicích v IKEM věděl, dokazují i písemnosti, které Seznam Zprávy pročetly.

Loni v prosinci dostal Válek dopis, který nese název „Stanovisko k vnitřní situaci a napjaté atmosféře v IKEM“. Jsou pod ním podepsaní profesoři Pirk, Netuka a Froněk. Píší v něm, že cítí od vedení nemocnice stále větší tlaky.

„Tyto profesní a osobní útoky směřovaly zcela doložitelně až na samou hranici legality, kde byli vedoucí pracovníci chirurgických klinik nařknuti z tak závažných, a přitom naprosto nepodložených prohřešků jako například neposkytnutí lékařské péče,“ zmiňují lékaři v dokumentu, který nese razítko o přijetí do ministerské podatelny z 15. prosince.

Foto: Seznam Zprávy

Ministr Vlastimil Válek dostal od nespokojených lékařů dva dopisy: První dorazil na Ministerstvo zdravotnictví loni 15. prosince.

V dalším dopise ze 4. ledna titíž lékaři píší, že napjatá situace trvá. Upozorňují také ministra, že podle nich je chystaný konkurz na ředitelské místo v IKEM netransparentní. Uchazeči totiž měli nejprve odevzdat písemné vize dalšího rozvoje nemocnice - ať už v ekonomické nebo zdravotnické oblasti.

„K některým výše jmenovaným bodům disponuje zdrojovými daty a analýzami výhradně současné nejužší vedení IKEM. Tento fakt považujeme za diskriminační v rámci transparentního a rovného přístupu k soutěži,“ stojí v dokumentu.

Podle lékařů takhle nastavené podmínky favorizovaly ředitele Stiborka, obhajujícího šéfovský post, který měl logicky k těmto informacím nejsnazší přístup.

Stiborek v květnu ředitelské místo ve výběrovém řízení skutečně obhájil. A to jasným výsledkem: Hlasovalo pro něj 12 z 15 členů komise. Dnes říká, že neměl problém data potřebná pro zpracování svého projektu komukoli poskytnout.

„Nedostal jsem žádnou žádost o poskytnutí informací, nikdo se na mě neobrátil,“ řekl Stiborek. Část dat je zároveň podle Stiborka veřejně dostupná, mimo jiné ve výročních zprávách IKEM.

Reklama

Doporučované