Hlavní obsah

V elitní nemocnici IKEM je dusno. Špičky medicíny si stěžují na ředitele

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Michal Stiborek vede IKEM od roku 2019. V květnu obhájil post v konkurzu vypsaném Ministerstvem zdravotnictví.

Reklama

Respektovaní profesoři medicíny tvrdí, že na ně ředitel nemocnice IKEM Michal Stiborek vytváří nepřípustný nátlak. Krizi v elitní české nemocnici už řešil i premiér Petr Fiala (ODS).

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Institutu klinické a experimentální medicíny se ve čtvrtek 22. června odehrálo všechno důstojně a na úrovni – jak se sluší, když v nejprestižnější české nemocnici přivítají vzácnou návštěvu.

Premiéru Petru Fialovi ukázali nové metody operace srdce i rozestavěný moderní pavilon, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zase lékaře i vedení pochválil za skvělou práci.

Dvouhodinová prohlídka v IKEM působila v tropickém odpoledni dojmem, že na tomhle špičkovém lékařském pracovišti vládnou jen zdvořilost a úsměvy. A to nejen když se zde procházejí politici s fotografy a kameramany v zádech.

Je to ale naopak. Uvnitř IKEM se už přes rok odehrávají nevídaně vyostřené spory.

Fialův apel

Jak plyne ze zjištění Seznam Zpráv vycházejících z dlouhodobého mapování poměrů, stojí na jedné straně největší lékařské kapacity typu elitního kardiochirurga Jana Pirka.

A na druhé ředitel nemocnice Michal Stiborek.

Ten nedávno drtivě vyhrál konkurz a pokračuje ve funkci, podle lékařů však tvrdě zastrašuje své oponenty – uznávané lékařské odborníky s mezinárodním renomé. Například obviněními, říkají kritici, že zanedbali péči o pacienty nebo že způsobili nemocnici milionové škody.

Došlo to tak daleko, že vyhrocenou situaci v IKEM řešili i senátoři, ministr Válek a také premiér Fiala, který vnitřní spory v elitní nemocnici pro Seznam Zprávy potvrdil.

„Všichni by se měli soustředit na to, aby měli dobré podmínky pro svou práci a aby se všichni cítili chtěnou součástí kolektivu. Osobní konflikty by neměly oslabovat to, co je v IKEM unikátní a skvělé. Věřím, že i to je cílem pana ředitele,“ řekl redakci Fiala.

Jak je u něj zvykem, je to opatrné prohlášení, avšak zmínka o „chtěné součásti kolektivu“ a apel na ředitele Stiborka se dají přeložit jako podpora nespokojených lékařů.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Premiér Fiala se na slavnosti v IKEM v doprovodu ředitele Stiborka usmíval, ale pak řekl: „Osobní konflikty by neměly oslabovat to, co je v IKEM unikátní a skvělé.“

Zavřete dveře

Dusno na elitním zdravotnickém zařízení zasahuje hluboko před popsanou červnovou návštěvu premiéra a ministra zdravotnictví.

Když se totiž letos 2. února sešli na pravidelné schůzi senátoři zdravotnického výboru, už tehdy nesl pátý bod programu název: Informace o situaci v IKEM. A ačkoli bývají schůze parlamentních výborů otevřené pro veřejnost, tentokrát senátor a předseda zdravotnického výboru Roman Kraus (ODS) navrhl jednání za zavřenými dveřmi.

Tak bylo také odhlasováno a hosté museli na chodbu.

Podle informací Seznam Zpráv podložených příslušnými dokumenty a rozhovory se znalci kauzy dostali senátoři na stůl složku papírů, která zachycovala dva případy střetu vedení IKEM s lékaři.

„Ano, byly tam takové věci,“ potvrdil bez podrobností dlouholetý přednosta v IKEM Jan Pirk, který je také senátorem za TOP 09 a členem zdravotnického výboru.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

„Byly tam takové věci,“ řekl respektovaný kardiochirurg a senátor Jan Pirk na otázku, zda se na půdě senátního výboru projednávaly spory v IKEM. (Snímek je z doby, kdy kandidoval do Senátu).

„Informační diskomfort“

V prvním z příběhů, které se na půdě senátního výboru probíraly, hrál hlavní roli přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk.

V polovině loňského října dostal pozvánku na jednání za účasti nemocniční právničky. Když se ptal po důvodu schůzky, vedení nemocnice mu e-mailem odepsalo, že nedlouho před tím odmítl spolupracovat na transplantacích s kolegy ze Slovenska a konkrétní lidé s vážnou diagnózou tak nedostali lékařskou pomoc. A že chce tudíž management nemocnice slyšet jeho vyjádření.

Přednosta Froněk odepsal náměstkovi ředitele pro lékařskou péči také e-mailem: „Vaše vysvětlení vnímám jako nařčení z neposkytnutí lékařské péče, tedy jedno z nejzávažnějších obvinění z hlediska lékařské etiky i medicínského práva.“

A na schůzku dorazil s advokátem.

Setkání pak podle oficiálního zápisu, který Seznam Zprávy prohlédly, skončilo závěrem, že došlo k „informačnímu diskomfortu a v žádném případě se nejednalo o odmítnutí péče, respektive neposkytnutí péče“.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jiří Froněk (zcela vpravo), přednosta kliniky transplantační chirurgie, byl obviněním z neposkytnutí péče znechucený. A řešil ho přes svého advokáta.

Zatím bez komentáře, řekl profesor

Přednostou Froňkem tenhle přístup podle svědků, s nimiž Seznam Zprávy mluvily, značně otřásl.

Dvaapadesátiletý profesor je hvězdou svého oboru. Před třemi lety se IKEM pod jeho vedením zapojil například do jedinečné mezinárodní řetězové výměny ledvin. Dárci i příjemci byli z Česka, Rakouska a Izraele, orgány se na téhle trase dopravovaly letecky.

Úspěšně také operoval osm dětí se zhoubným nádorem jater, jedno - rok a půl staré - dokonce v den, kdy mu IKEM naplánoval schůzku s právničkou.

V dopise řediteli Stiborkovi (opět ho Seznam Zprávy četly) pak Jiří Froněk loni v listopadu napsal, že věc vnímá jako hon na svou osobu.

Nyní profesor Froněk tuto zkušenost nepopřel, nechtěl však o ní mluvit - s odkazem na to, že ředitel IKEM nedávno na jeho místo přednosty transplantační chirurgie vypsal výběrové řízení.

„Za téhle situace bych to nechal zatím bez komentáře,“ reagoval Jiří Froněk na žádost redakce o vyjádření.

Ředitel: Šlo o právní otázky

Ředitel IKEM Michal Stiborek říká, že jednání s přednostou Froňkem nemělo být ničím výjimečným – natož že by svého podřízeného chtělo vedení obvinit z poškození pacientů.

Podle Stiborka šlo o to, že jiný profesor z IKEM domluvil se Slováky spolupráci, avšak Jiří Froněk měl pochybnosti, zda jsou tamní chirurgové dostatečně kvalitní na odběr orgánu od žijícího dárce. A IKEM stál, tvrdí nyní ředitel, rázem před medicínským i právním problémem: smí vůbec spolupráci odmítnout?

Na ledvinu, připomíná ředitel, čeká člověk, který bez ní může zemřít. „Ocitli jsme před problémem, jestli vůbec máme právo do toho nejít,“ uvedl Michal Stiborek.

Potvrdil, že konflikt skončil společnou dohodou, že se nic vážného nestalo, ale profesor Froněk bral podle něho celou situaci úkorněji, než bylo nutné.

„Byl vůči tomu citlivější,“ uvedl Michal Stiborek.

Obvinění, že se vyhodily miliony

Druhý příběh, který dostali v únoru senátoři zdravotního výboru na stůl, se týkal nákupu srdečních čerpadel používaných v kardiochirurgii.

Klinika předloni zjistila, že pumpy nakupované během covidu jsou po expiraci. A že je tedy nelze použít. Bylo jich šest, jedna stojí kolem 2,5 milionu korun.

Jako jednoho – v uvozovkách - z podezřelých, který způsobil nemocnici škodu, vedlo vedení IKEM přednostu kardiochirurgické kliniky profesora Ivana Netuku. Ve hře podle ověřených zjištění Seznam Zpráv dokonce bylo, že dostane oficiální vytýkací dopis.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ivan Netuka je přednostou kardiochirurgické kliniky IKEM.

Ředitel Stiborek si současně nechal vypracovat audit, kdo měl včas odhalit, že čerpadlům propadá použitelnost.

Ivan Netuka se chtěl očistit, byl si jistý, že sledovat expiraci nebylo jeho povinností. Požadoval proto, aby si mohl závěrečnou zprávu z auditu přečíst.

A opět došlo na právníky.

Vedení IKEM totiž odmítlo zprávu vydat, ačkoli přednosta Netuka požádal o dokument oficiálně přes svého advokáta. Obvinění bral jako útok na svoji pověst – že by na něm navždy ulpělo podezření, že kvůli němu utrpěla nemocnice ztrátu.

Nyní podobně jako profesor Froněk odmítl pro Seznam Zprávy věc komentovat.

„Nezlobte se, ale ze zjevných důvodů nechci komentovat skutečnosti, které byly předmětem uzavřeného jednání Senátu,“ omluvil se Ivan Netuka.

Michal Stiborek - vítěz 12:3

Inženýr ekonomie Michal Stiborek pracuje v IKEM už 13 let. Celkem osm let působil jako ekonomický náměstek, v roce 2018 pak vyhrál konkurz na místo ředitele. Letos v květnu ho pětapadesátiletý Stiborek obhájil drtivým vítězstvím: hlasovalo pro něj 12 z 15 členů výběrové komise.

Stiborek přišel v minulosti manažersky do kontaktu s odsouzeným podnikatelem Tomášem Pitrem –⁠ pracoval jako obchodní ředitel společnosti Setuza, kterou Pitr v roce 2005 na chvíli ovládl.

„Od mého odchodu z těchto společností jsem se s panem Pitrem již nesetkal, neviděl jsem se s ním a ani nejsme v kontaktu. Navíc mám platný doklad o bezpečnostní způsobilosti od Národního bezpečnostního úřadu,“ řekl Stiborek letos v květnu pro Seznam Zprávy.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Michal Stiborek přivítal měsíc po vítězství v konkurz na ředitele IKEM ve svém nemocnici premiéra Petra Fialu (ODS).

Podle ředitele Stiborka se v tomto případě o nic výjimečného nejednalo, natož o nic, co by bylo namířeného proti přednostovi Netukovi. V IKEM se podle ředitele rozjely obvyklé kontrolní mechanismy, na jejichž konci byla například změna systému sledování expirací. O peníze nemocnice nepřišla, protože dodavatelská firma si zboží odebrala zpět.

„Udělali jsme nápravná opatření, promítlo se to v interních směrnicích, uzavřeli jsme to. Problém byl na vícero místech,“ shrnul Stiborek. Uznal, že závěrečnou zprávu neukázal – protože problém vznikl na více pracovištích. „Nechtěl jsem, aby obviňoval jeden druhého,“ tvrdí.

Senátoři: Je to chyba šéfa

Že však v obou popsaných případech nejde jenom o nějakou banální neshodu uvnitř elitní nemocnice, dokládá skutečnost, kolik vlivných lidí včetně premiéra Fialy o sporu ředitele IKEM s předními lékaři ví a řešilo ho.

Senátoři nechtějí mluvit o konkrétních informacích, které probírali na neveřejné schůzi, ale vidí spíš chybu na straně ředitele Stiborka. „Byly to vykonstruované výtky vůči skupině kolem profesora Froňka,“ řekl například předseda senátního výboru Roman Kraus (ODS) o nepřímém obvinění transplantačního chirurga z neposkytnutí péče.

A místopředseda výboru Tomáš Fiala (ODS) říká jinými slovy totéž. „Já jsem ředitelem nemocnice 21. rokem a takhle nepodržet šéfa kliniky bych si nikdy nedovolil,“ uvedl senátor, který řídí nemocnici v jihočeských Strakonicích.

Na druhou stranu ministr zdravotnictví Válek řekl, že se v IKEM, který spadá přímo pod ministerstvo, podle něj neděje nic mimořádného. „IKEM je pracoviště, kde působí významní odborníci, často celosvětově známí. A jako v každé profesi, i tady mají takoví odborníci spory,“ reagoval pro Seznam Zprávy Válek.

Ředitel IKEM Stiborek pak spojuje věc s konkurzem na ředitelské místo. Podle něho je zřejmé, proč senátoři dostali od odbojných lékařů informaci právě v únoru: v té době konkurz běžel.

V tom se však s oponenty shoduje. I oni tvrdí, že údajný ředitelův nátlak souvisel - kromě dlouhodobě pošramocených osobních vztahů - také s výběrovým řízením. Do konkurzu na ředitele se totiž hlásil i přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk.

A Michal Stiborek tak mohl mít podle kritiků zájem ho jako soupeře od soutěže odradit.

Michal Stiborek to popírá a všechny spory označuje za běžné pracovní neshody - nic osobního. „Je legitimní mít na různé věci různé názory,“ řekl.

Reklama

Doporučované