Hlavní obsah

Válek hájí ředitele IKEM přísnou prověrkou, exšéf NBÚ ale říká něco jiného

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, premiér Petr Fiala a ředitel IKEM Michal Stiborek.

Reklama

aktualizováno •

„Ředitel IKEM má jedny z nejpřísnějších prověrek NBÚ,“ reaguje na úvěrový byznys Michala Stiborka ministr zdravotnictví. „De facto jde o nejnižší prověrku,“ řekl exředitel Národního bezpečnostního úřadu, který osvědčení uděluje.

Článek

Seznam Zprávy popsaly, že ředitel nejprestižnější nemocnice v Česku investoval desítky milionů do byznysu s půjčkami. Úroky Michal Stiborek nastavil tak vysoko, že je soud v jednom z případů označil za nemorální. Stiborek přitom vydělal na 50 milionů korun. Velkou část peněz nepůjčoval přímo, ale přes muže odsouzeného za tunelování.

Premiér Petr Fiala označil zjištění za závažná. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který Stiborka do funkce před čtvrt rokem znovu jmenoval, se za něj ale postavil. Už několik hodin po vydání textu Seznam Zpráv vydal prohlášení, v němž uvedl, že Stiborek je kvalitní ředitel.

A ve středu před jednáním vlády novinářům argumentoval i tím, že Stiborka už dříve podrobně prověřil Národní bezpečnostní úřad. „Pan ředitel má jedny z nejpřísnějších prověrek NBÚ a takových ředitelů je opravdu málo,“ tvrdil ministr.

Exředitel NBÚ: Je to vlastně nejnižší prověrka

Podle zjištění Seznam Zpráv je ovšem Stiborek naopak držitelem prověrky na nejnižší stupeň, kterou NBÚ uděluje. Stiborek si dotaz ke své prověrce přečetl, ale nereagoval. Nakonec tuto informaci Seznam Zprávám potvrdil mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob: „Ředitel Stiborek má od NBÚ doklad o bezpečnostní způsobilosti fyzické osoby k výkonu tzv. citlivé činnosti.“

Někdejší ředitel NBÚ Dušan Navrátil v obecné rovině Seznam Zprávám řekl, že jde o ekvivalent bezpečnostní prověrky na stupeň důvěrné. „Je to jenom šetření, které se provádí v evidencích. Když tam úřad nenarazí na nějaký problém, tak to ten dotyčný dostane,“ řekl Seznam Zprávám Navrátil.

Co je to bezpečnostní prověrka

  • Jde o listinu stvrzující, že její držitel splnil podmínky pro přístup k danému stupni utajované informace nebo může vykonávat citlivou činnost, třeba vypisovat velké veřejné zakázky nad 300 milionů korun.
  • Stupně utajení informací jsou celkem čtyři - vyhrazené, důvěrné, tajné, přísně tajné. Jen prověrku na poslední tři jmenované stupně uděluje NBÚ, a to po vlastním prověření žadatelů v bezpečnostním řízení.
  • Stupeň vyhrazené vystavuje samotná instituce, která žadatele zaměstnává. Po splnění základních předpokladů.
  • Michal Stiborek je držitelem ještě jiného osvědčení - dokladu o bezpečnostní způsobilosti fyzické osoby (k výkonu tzv. citlivé činnosti). Ten uděluje NBÚ a míra prověření odpovídá prověrce stupně důvěrné, tedy nejnižší, kterou uděluje NBÚ.

Zdroj: NBÚ

Standardně podle něj nejsou při prověrce tohoto stupně oslovovány tajné služby, které by například prověřily (ne)závadnost blízkého okolí žadatele. To se děje jen v případě, že by úředníci NBÚ už v databázích narazili na nějaký problém.

Nižší už je jen stupeň vyhrazený, který ovšem neuděluje NBÚ, ale sama instituce, v níž je konkrétní funkcionář zaměstnaný. „To dostane každý, kdo není trestně stíhán, má osmnáct let a je svéprávný,“ dodal Navrátil.

Válek ale ve středu před novináři trval na tom, že prověření je hloubkové. Z nařízení ministerstva je musí mít každý ředitel státní nemocnice. „Prověrky jsou extrémně složité a ne každý ředitel je získal, musel jsem je proto odvolat. Mimo jiné hodnotí původ majetku a způsob, jakým k tomu majetku přišel. Hodnotí to, zda člověk, který toho ředitele dělá, je z hlediska bezpečnosti státu v pořádku,“ uvedl Válek.

Premiér Fiala ovšem na tiskové konferenci po středečním jednání vlády řekl, že očekává, že Válek situaci kolem ředitele Stiborka odpovídajícím způsobem vyřeší. „Nemohu se vyjadřovat k tomu, jakou má bezpečnostní prověrku pan ředitel, protože tyto informace v tuto chvíli nemám,“ uvedl premiér. „Věřím tomu, že pan ministr zdravotnictví vývoj situace pečlivě sleduje, nechává se informovat o pozadí celé kauzy (…) a bude tu situaci odpovídajícím způsobem řešit,“ citovala premiéra ČTK.

Podnikání s odsouzenými, desítky milionů od vymahače

Reportéři SZ přitom odhalili, že ředitel státní nemocnice, který je zodpovědný za pětimiliardový rozpočet, do své úvěrové firmy vložil kapitál ve výši 57 milionů korun. Tolik si ve státních službách nemohl vydělat. Stiborek tvrdí, že mu peníze půjčil vymahač Pavel Raab. Miliony korun tak ředitelova firma dluží muži v minulosti odsouzenému za násilnou trestnou činnost.

Raab je Stiborkův dlouhodobý blízký spolupracovník. Přivedl si ho i na setkání s reportéry do ředitelské kanceláře IKEM. Oba ale odmítli upřesnit, kolik peněz Raab řediteli půjčil a za jakých podmínek. Další miliony prý Stiborkovi půjčila rodina. Identitu těchto věřitelů ale ředitel neodhalil.

Stiborek přitom poslal více než 50 milionů ke zhodnocení do firmy Jaroslava Holana, který pak peníze dále půjčoval lidem. Holan dnes sedí ve vězení. Dostal trest 5,5 roku za zpronevěru.

Ministr: V etické rovině mě to mrzí

Ve středu také ministr Válek prohlásil, že odhalení Seznam Zpráv ministerstvo prověřuje. Zopakoval ale, že podle něj zřejmě nejde o trestněprávní rovinu. „Kdybychom se bavili o morální stránce, o etice, tak mě to nesmírně mrzí,“ dodal.

Reportéři Seznam Zpráv shromáždili příběhy lidí, kteří říkají, že je obchod se Stiborkem připravil o bydlení či že museli zaplatit obrovské úroky. Soud minimálně v jednom případě konstatoval, že Stiborek nastavil úroky z prodlení nemorálně vysoko.

Ředitel se navíc Seznam Zprávám pokoušel tvrdit, že podnikání s úvěry nechal už v roce 2019. Až při konfrontaci s důkazy připustil, že ho provozoval dále. Právě přes prostředníka Holana.

„V principu to tak bylo, akorát jsem nevěděl, že jsou to fyzické osoby,“ připustil nakonec ředitel Stiborek.

Na dotaz, zda si udržoval tabulku s dlužníky a jejich splátkami, nakonec také kývl. „Měl jsem takovou… měl jsem tabulku, která dělala… já jsem vždycky… měl jsem tabulku, ve které pan Holan psal… posílal. Jo, měl jsem přehledovou tabulku. Ano,“ řekl v rozhovoru (celé interview si můžete přečíst zde).

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření premiéra Petra Fialy po jednání vlády.

Reklama

Doporučované