Hlavní obsah

Komentátor: Proč je Válek nezranitelný? Sebevědomí a pevná politická pozice

Foto: www.eu2022.cz, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zatím přečkal déšť kritiky kvůli výpadkům léků. Snímek z července 2022.

Reklama

Článek

V lékárnách na prahu podzimní sezony dál scházejí některé klíčové léky. S nedostatkem se pacienti potýkají už měsíce. Dlouhodobá je také kritika, které kvůli výpadkům čelí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Jak je možné, že jeho pozice ve vládě zůstává stabilní?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč vzbuzuje pochyby slib ministra zdravotnictví o tom, že možnou krizi s výpadkem penicilinu zažehnají dodávky stovek tisíc balení léku.
  • Jak vůbec došlo k problémům s nedostupností některých důležitých léků v českých lékárnách.
  • A že přes všechnu kritiku, která se na ministra Vlastimila Válka valí, je jeho pozice ve vládě vlastně nezranitelná.

Tuzemské zdravotnictví se od loňského podzimu vyrovnává s výpadky v dodávkách důležitých léků. Momentálně chybí na pultech lékáren hlavně penicilinová antibiotika. Blížící se chladnější měsíce jsou navíc předzvěstí nástupu respiračních onemocnění. A s nimi zesílí také poptávka po léčivých přípravcích včetně penicilinu.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nicméně ujišťuje, že krize nehrozí. Do Česka má podle něj dorazit ještě před koncem listopadu na 300 tisíc balení penicilinových tablet a sirupů. Jenže v detailech příliš konkrétní není.

„Obávám se, že sliby ministra Válka jsou hodně nadsazené,“ hodnotí komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban, který se situaci v českém zdravotnictví dlouhodobě věnuje. V rozhovoru pro podcast 5:59 pochybuje o tom, jestli dodávka zmíněných 300 tisíc krabiček je vůbec reálná. Jak totiž upozornil Deník N, dosavadní výrobci a dodavatelé penicilinu na dotaz uvedli, že tak velké množství nikomu nepřislíbili.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban.

Ministerstvo zdravotnictví navíc nesděluje, odkud by se statisíce balení měly vzít. „Takže z hlediska důvěryhodnosti Válkovo prohlášení dostává trhliny,“ říká Čaban.

Kdo může za výpadky léků

Mezi příčiny výpadků v dodávkách penicilinu podle komentátora patří i jeden prostý faktor - smůla. Léčivo totiž přestali dodávat tři zahraniční výrobci, na které tuzemské zdravotnictví spoléhalo: Sandoz (Švýcarsko), BB Pharma (Slovensko) a Teva (Izrael). A to ve chvíli, kdy jsou dodavatelské řetězce z Asie na lékovém trhu stále narušeny z období covidové pandemie.

Jenže v případě penicilinu teze o problému, který má spíše celoevropské než české řešení - jak také ministr Válek několikrát prohlásil - tak úplně neplatí. V okolních státech Česka je penicilin poměrně běžně k sehnání. Co ale hraje zásadní roli, je podle Čabana cena. Ostatně společnost BB Pharma zastavení dodávek otevřeně zdůvodnila tím, že úhrada za penicilin je v tuzemsku tak nízko, že se jí ho nevyplatí sem dovážet.

Na úpravě úhradové vyhlášky se nicméně pracuje a podle komentátora Seznam Zpráv jsou jednání úředníků se společností BB Pharma zřejmě v pokročilé fázi. A zároveň poslanci na konci srpna v prvním čtení podpořili novelu zákona o léčivech. Ta by měla podle ministra Válka stabilizovat lékový trh i díky tomu, že by distributoři museli u některých výrobků tvořit zásoby. A producenti by třeba dostali povinnost léčivé přípravky dodávat ještě dva měsíce po přerušení dodávek.

„Je to skoro podpultové zboží,“ říká lékárník

Lékárníci v Česku všemožně shánějí nedostatkový penicilin. Seznam Zprávy zjišťovaly, jak se na situaci dívají provozovatelé jedné z nejstarších tuzemských lékáren a proč jsou skeptičtí k projednávané novele zákona o léčivech. Přečtěte si v článku:

Neodvolatelný ministr Válek?

Jenže to vše přichází až po bezmála roce od chvíle, kdy se Česko začalo s nedostatkem některých léků potýkat. Mezitím byl Vlastimil Válek měsíce terčem silné kritiky. Přesto se jeho ministerská židle nezakymácela.

„Pan ministr Válek má velké sebevědomí a pevnou politickou pozici. To jsou dvě věci, které se tady scházejí dohromady a umožňují mu určitou nezranitelnost, kterou momentálně disponuje,“ zamýšlí se Čaban.

Šéfovi resortu zdravotnictví zřejmě neuškodilo ani jeho veřejné vystupování. To se podle novináře Seznam Zpráv vyznačuje tím, že Válek má nejdříve problém typu výpadků dodávek léků tendenci popírat. Když se následně ukáže, že přeci jen existuje, prohlásí ho za celoevropský. „A poté přichází fáze, kdy začne vyhrožovat rezignací,“ říká komentátor a připomíná Válkův loňský výrok, že nebude ministrem, pokud se nepodaří vyřešit během energetické krize dodávky energií pro fakultní nemocnice.

Příhodné mocenské karty

Co může za pevnou pozici Vlastimila Válka ve vládě? „Jedna věc je, že na Ministerstvu zdravotnictví nikdy není žádný velký nával, to je opravdu náročná funkce,“ říká Čaban.

A zároveň podotýká, že Válek je klíčovou postavou strany TOP 09, jejíž předsedkyně Markéta Pekarová Adamová místo vládního angažmá zvolila roli předsedkyně Sněmovny. Odvolat ministra Válka by tak bylo podobně složité a citlivé jako odvolat šéfa koaliční strany. „Kdyby byly mocenské karty rozdány trochu jinak než dnes, tak už by Vlastimil Válek ministrem asi nebyl,“ domnívá se Čaban.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr Válek se stranickou kolegyní a předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Konec současného ministra zdravotnictví se však momentálně zřejmě čekat nedá. To, jestli ale stále patří na významný vládní post, je k diskuzi. Hlavně komunikace není podle komentátora Válkovou silnou disciplínou. A zároveň u ministra nevidí vůli k hlubším systémovým změnám v resortu.

„Takže na otázku, jestli je to muž na svém místě, bych odpověděl, že v tuhle chvíli už není,“ říká Martin Čaban. A to prý i s vědomím toho, že se ministr Válek nachází ve složité situaci a že problém s léky by rázem nevyřešil pravděpodobně žádný jeho možný nástupce.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, v čem je vládní působení Vlastimila Válka podobné ministrování jeho stranického kolegy Miroslava Kalouska nebo jak problém s dostupností léků řeší v některých jiných evropských státech. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Aktualizace: Ve výčtu firem, které do Česka přestaly dodávat penicilin, jsme u společnosti Sandoz opravili zemi, ve které sídlí.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČTK, Poslanecká sněmovna, Vlada.cz, Seznam Zprávy, TV Nova, Novinky.cz

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované