Hlavní obsah

Nejen odposlechy. Soud sepsal, proč Peltovi neuvěřil a poslal ho do vězení

Foto: ČTK, ČTK

Miroslav Pelta u soudu.

Reklama

Písemný rozsudek v kauze fotbalového bosse Miroslava Pelty byl dokončen. Soud v něm píše, proč odsoudil bývalého předsedu fotbalové asociace k šesti rokům vězení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když soudkyně Lenka Cihlářová sepisovala podrobný rozsudek, podle něhož odsoudila jabloneckého fotbalového bosse Miroslava Peltu a někdejší náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, vysvětlila v něm také, proč jejich verzi, s níž se hájili, neuvěřila.

Jak je známo, oba skončili před soudem, protože podle závěru vyšetřovatelů spolu domlouvali, kdo dostane sportovní dotace z Ministerstva školství.

Pelta u soudu uvedl, že při jednání jen Kratochvílovou seznamoval s tím, kdo žádosti předkládá a jaký má vliv, ale sám neměl možnost do přidělení peněz zasáhnout. A tehdejší náměstkyně pak tvrdila, že nikdy nesplnila to, co po ní Pelta chtěl.

Jenže soudkyně Cihlářová dospěla k tomu, že nejméně 18 z 50 dotací v celkovém objemu 454 milionů korun, bylo přiděleno v březnu 2017 právě díky zásahům Pelty s Kratochvílovou.

„Soud na základě provedeného dokazování dospěl k závěru, že projekty žadatelů, jež jsou uvedeny v odsuzujícím výroku rozsudku, a které byly tedy dne 8. 3. 2017 zveřejněny jako úspěšné, byly prokazatelným výsledkem nekalé spolupráce obžalovaných Kratochvílové a Pelty,“ uvedla soudkyně.

Nové detaily sepsala ve 174stránkovém rozsudku, který mají Seznam Zprávy k dispozici. Pelta má podle něho strávit šest roků ve vězení, Kratochvílová ještě o půl roku více. Tresty, které dostali za manipulace s dotacemi pro sport, nejsou pravomocné, bude se o nich jednat v odvolacím procesu.

Jako jeden z důležitých důkazů proti obžalovaným pak soudkyně vedle pořízených odposlechů zmiňuje fotografii, kterou zajistila policie v notebooku Kratochvílové. Je na ní soupis projektů, z nichž každý, aby prošel, musel získat nejméně 49 bodů. Když tento počet získal, bylo u projektu na fotografii ručně dopsáno o.k. a zatím je doplněna fajfka.

„Pokud šlo o případy s body nižšími, byla připsána čísla kritérií, v nichž bylo možné ze strany externistů bodově navýšit na limitní počet bodů 49,“ popsala soudkyně v rozsudku. Fotka vznikla tři týdny před konečným zveřejněním výsledků. A tak bylo podle soudu doloženo, že Pelta s Kratochvílovou spoluvytvářeli seznam takzvaných úspěšných žadatelů.

Kratochvílová však tvrdila, že neměla možnost tvorbu tabulky s preferovanými projekty ovlivnit.

„Této obhajobě obžalované soud neuvěřil, neboť pouhým porovnáním vzhledu tabulky, která byla zajištěna v notebooku užívaném obžalovanou a vzhledu tabulky, která vznikla na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy a byla v průběhu hodnocení došlých žádostí doplňována a rozšiřována, jsou zásadní rozdíly,“ uvedla soudkyně Cihlářová.

Navíc také popsala, že hodnotitelé, kteří poté jednotlivé projekty formálně bodovali, byli vybráni tak, aby naslouchali záměru obžalovaných. Což dokládá pořízenými odposlechy.

„Z tohoto důkazu je zřejmé, že došlo před zasedáním komise k osobním schůzkám obžalovaných s některými členy komise z důvodu jejich ovlivnění či takto činili prostřednictvím třetích osob,“ doplnila soudkyně.

Mezi těmi, kdo měl peníze dostat, ale po zásahu policie k tomu nedošlo, byly podle soudkyně třeba dotace ve výši 20 milionů korun pro brněnskou městskou část Žabovřesky, 17,5 milionu pro AC Sparta Praha, 20 milionů pro město Pardubice nebo 10 milionů pro SK Junior Teplice.

„Do seznamu obžalovaní zahrnovali dále takové žádosti, z jejichž úspěchu mohli sami těžit, ať již společensky, ekonomicky, politicky či vlivem,“ popsala soudkyně.

„K takovým žádostem dle jejich vyhodnocení patřily žádosti s vazbou na tehdejšího premiéra (Bohuslava) Sobotku, tehdejší ministryni (školství Kateřinu) Valachovou, svědka (Daniela) Křetínského, svědka (Martina) Nejedlého, hnutí ANO a různé hejtmany,“ uvedla dále.

V této souvislosti odposlechy například zaznamenaly rozhovor, v němž právě Kratochvílová sděluje Peltovi, že „chci dát těch 17 Křéťovi teď.“ „Křéťou“ byl míněn majitel fotbalové Sparty Daniel Křetinský. A „17“ měla být výše dotace.

Soudkyně do rozsudku také poznamenala, že zájem na prosazení tohoto projektu měla nejen Kratochvílová, ale i Karel Březina, který byl tehdy poradcem ministryně školství Kateřiny Valachové.

„Jak z dokazování zřejmé, jednalo se o žádost subjektu, jehož úspěšnost byla požadována nejen svědkem Březinou, ale zájem na přidělení dotace měla ze společenských a vlivových důvodů i sama obžalovaná Kratochvílová,“ uvedla soudkyně Cihlářová.

Daniel Křetínský popsal, že se s náměstkyní Kratochvílovou viděl asi dvakrát. Miroslava Peltu pak zná už od roku 2004. Při schůzkách s nimi ale neřešil žádosti o dotace pro Spartu.

Podle soudu pak měl Pelta u sedmi dotací zájem, aby peníze dostaly právě projekty, které měly poté realizovat sponzoři fotbalového Jablonce. Třeba akci TJ Unie Hlubina měla mít na starosti společnost Sport Construction (dříve EKKL). Tato firma měla v roce 2016 podepsanou sponzorskou smlouvu s Jabloncem na částku pět milionů korun bez DPH.

V rozsudku také soudkyně popisuje, proč byl obžaloby zproštěn vlivný advokát a předseda České unie sportu Miroslav Jansta. S ním soud osvobodil i sekretáře České unie sportu Jana Boháče a exředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízu.

Případ ale ještě nekončí, protože se odvoláním Pelty a Kratochvílové a také žalobce bude zabývat odvolací Vrchní soud v Praze.

Reklama

Doporučované