Hlavní obsah

Nejlepší zpráva za půl roku, říká šéf Motola k rodící se dohodě vlády a lékařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nemocnice napříč Českem ještě před pár hodinami počítaly s tím, že budou od pátku oslabeny. Zprávu o možné dohodě mezi vládou a lékaři tak vítají. Změna rozpisu služeb ale podle nich nějakou dobu zabere.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek oznámil, že se podařilo najít kompromis s lékaři.

Plánovaný protest proti přesčasovým hodinám, který měl v nemocnicích odstartovat 1. prosince, se tak prozatím odkládá, a to poté, co lékaři slyšeli příslib změny zákona i navýšení mezd a platů o 9,8 miliardy korun.

Definitivní odvrácení hrozby omezení provozu v nemocnicích přijde podle viceprezidenta České lékařské komory Jana Přády až ve chvíli, kdy bude vše černé na bílém. K tomu by mělo dojít začátkem příštího týdne.

„Nejlepší zpráva, kterou jsem za posledního půl roku slyšel. Nemocnice pojede v normálním režimu a pacienti budou moci být ošetřeni tak, jak mají,“ řekl Seznam Zprávám ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík.

I tak ale v jím řízené nemocnici zůstane rozpis služeb bez výraznějších změn. „Služby pojedou podle normálního režimu tak, jak je nastavený na prosinec. Prvních 14 dní jsme se snažili nakoncentrovat péči na maximum, takže v tuhle chvíli to snad bude v pořádku, k nějakým posunům možná dojde, ale pro nás je nejdůležitější první kvartál příštího roku a ten snad bude v pohodě,“ vysvětlil Ludvík.

Nemocnice počkají na další vývoj

Zprávu o předpokládaném uzavření dohody vnímají velmi pozitivně i další nemocnice a předpokládají, že se podaří obnovit běžný provoz.

„Zprávu samozřejmě vítáme. Pro nejbližší dny půjde o úpravu v harmonogramu již naplánovaný služeb. Veřejnost má informace k zajištění péče na webu nemocnice a počkáme na další vývoj, kde věříme, že se chod nemocnice vrátí k normálu,“ podotkla mluvčí Šárka Urbánková z nemocnice ve Vyškově.

„Během pátku vedení nemocnice bude jednat se zástupci odborů a o dalším postupu. Vedení nemocnice vyčká na konkrétní podmínky této dohody a bude postupovat v souladu s pokyny zřizovatele – Ministerstva zdravotnictví ČR. V nejbližších dnech bude nemocnice postupovat podle již naplánovaného směnného provozu,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jan Špelda.

„Obnovíme zrušené termíny operací“

„Dohodu vítám, ale vzhledem k tomu, že nevím nic o tom, jakým způsobem se peníze dostanou do úhrad, jestli půjdou do všech nemocnic a kolik bude tedy přidáno lékařům, nic dalšího nemůžu komentovat,“ reagoval na dotaz předseda představenstva Nemocnice Prachatice a šéf Asociace českých a moravských nemocnic Michal Čarvaš.

Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda sice po dnešním jednání s premiérem zmiňoval, že by se po podpisu dohody mohly nemocnice začít vracet k běžnému režimu, nebude to ale tak jednoduché.

„To nejde. Musí se přepsat rozvrhy a to bude chvíli trvat. Služby jsou pro tuto chvíli dané, lidé mají podle toho zařízený osobní život, takže bude poměrně složité všechno přeplánovat,“ dodal Čarvaš.

Ředitel Fakultní nemocnice Bulovka Jan Kvaček avizovanou dohodu vnímá jako pozitivní zprávu pro pacienty. Podle něj by mohla znamenat, že dojde k obnovení zrušených termínů některých operací.

„Vůbec nejsem obeznámen s podrobnostmi té dohody, takže se mi k tomu zatím těžko vyjadřuje, nicméně jestliže ten protest bude odvolán, tak u nás znamenal zajištění neodkladné péče, ovšem omezení elektivní péče, takže takhle by to mohlo znamenat, že se elektiva omezovat nebude,“ zhodnotil čerstvé informace o dohodě.

„Otázkou je, jestli si někteří pacienti už nenašli řešení někde jinde, nicméně čekací lhůty na operace jsou dnes velmi dlouhé, takže si myslím, že se ta místa zaplní, i když budou vypsána na poslední chvíli,“ řekl.

Kromě odkládání operací se na Bulovce počítalo i se zásadním omezením některých chronických ambulancí. K tomu by v případě odvolání protestu podle šéfa nemocnice také nemuselo dojít.

Reklama

Doporučované