Hlavní obsah

„Jděte někam.“ Lidovci narazili s návrhem na podporu porodnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Lidovci představili recept, který má pomoci k vyšší porodnosti. U koaličních partnerů ale narazili. Ani odborníci si nemyslí, že nápad přiměje rodiny mít více dětí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jde konkrétně o dvě pobídky. Slevu na sociálním pojištění pro rodiny s dvěma a vícero dětmi. Lidovci navrhují i zvýšení daňové slevy na dítě až o 200 korun měsíčně. Oproti tomu by měli bezdětní platit více na odvodech, pokud potomky nemají.

„Daňové slevy opíráme jednoznačně o programové prohlášení vlády, a proto jasně říkám, že za tím si stojím a budu tvrdě v jednáních usilovat o to, aby se prosadily. Slevy v oblasti pojistného jsou věc, kterou jsme promýšleli a do jednání přineseme nově. Uvidíme, jaké budou reakce,“ shrnul Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí.

Zpětnou vazbu od koaličních kolegů ale dostal rychle: Razantně se veřejně ohradili vůči nápadu zvyšovat sociální pojištění bezdětným.

Odbornice pracující s rodinami zase popisují, že lidovecký plán ve výsledku sice pomůže početnějším rodinám, ale nepřiměje váhající rodiče k vícero dětem.

„Je to zase sleva, kterou budou častěji čerpat úplné rodiny, sólo rodiče mají v průměru méně dětí,“ zamýšlí se nad půdorysem představené podpory ředitelka spolku Aperio – Společnost pro zdravé rodičovství Eliška Kodyšová. Za představenými úpravami lidovců vidí především podporu úplných rodin. A navíc těch bohatších.

„Z daňové slevy nebudou mít vůbec žádný prospěch lidé s nižším příjmem, ti už teď skoro žádné daně neplatí,“ podotýká a zdůrazňuje, že by naopak pomohlo uvolnit trh s bydlením. Přidává také zkušenosti z Norska, kde předškolní kapacity mají být dostupné pro všechny, zatímco v Česku si dětskou skupinu, nahrazující nedostatek školek, mohou dovolit opět jen bohatší rodiny.

S tvrzením, že sleva na dani nepomůže rodičům s nízkým příjmy ale lidovci nesouhlasí a upozorňují, že sleva se přetaví v daňový bonus.

„V případě, že je to pracující rodič, podmínkou je roční výdělek minimálně šestinásobek minimální mzdy, tak když by byla sleva vyšší než vypočtená daň, tak se to mění do daňového bonus a tento bonus vyplácí stát rodiči. Pro nízkopříjmové skupiny obyvatel to je velmi dobré,“ říká poslanec KDU-ČSL Michael Kohajda.

Porodnost může ovlivnit prorodinné klima

Lidovci veřejnosti představili tři odstupňované návrhy na zvýšení daňové slevy na dítě. První varianta měsíčně zvyšuje slevu o 100 korun, druhá o 150 korun a nejvyšší o 200 korun. Argumentují tím, že s inflací hodnota slevy v čase klesá.

„Slevy zůstávají v zákoně na pevném čísle, podíl vůči průměrné mzdě nám tak klesá,“ popsal poslanec Michael Kohajda v rámci prezentace.

Sociální pojištění pak navrhují ze sazby 7,1 procenta u rodičů se dvěma dětmi snížit na 6,1 procenta a se třemi a více dětmi na 5,1 procenta, ovšem jen po dobu, kdy děti vychovávají. Snížení sazby v návrhu kompenzují zvýšením na 9,1 procenta u bezdětných lidí ve věku nad 35 let.

„Je to naše odpověď na to, že chceme podpořit rodiny, jsme si vědomi, že byli zasaženi inflací. Jsme si vědomi, že není jednoduché mít rodinu, jsou tam složitosti,“ komentuje návrh Benjamin Činčila, člen KDU-ČSL a vedoucí oddělení analýz na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Odbornice poskytující podporu rodinám v obecné rovině kvitují, že se objevují návrhy mířící na podporu rodin.

„Jenom vyjádření toho, že je fajn mít dvě tři děti, je v této atmosféře důležité,“ zmiňuje Marie Macounová, vedoucí Rodinného centra Praha.

„To, co může ovlivnit porodnost, je prorodinné klima,“ zdůrazňuje Marie Oujezdská, ředitelka Národního centra pro rodinu.

Norská cesta? Obce půjčují rodinám vybavení zadarmo

Ředitelka spolku Aperio – Společnost pro zdravé rodičovství Elišku Kodyšovou lidovecké návrhy shodou okolností zastihly v Norsku, kde jí byl představen tamní koncept podpory rodin.

„Je to založené na tom, že stát nedává peníze přímo rodinám, ale dává je do komunit, které zajišťují služby pro rodiny,“ říká ředitelka spolku Aperio.

Lidovecký poslanec Michael Kohajda vypočítal, že v Česku výchova dítěte stojí zhruba čtyři miliony korun. Norové jdou v praxi podle Kodyšové cestou snižování těchto nákladů.

„Jsou tady zdarma třeba půjčovny sportovního vybavení, kol, lyží, lyžáků a vybavení třeba na trampování. Je to v rámci obcí. A ty na to mají peníze. Není třeba, aby si rodiny pořizovaly vybavení, protože jim to zajistí obec. Přijde mi to jako trochu šťastnější model podpory rodin, který využívá více lidí,“ zmiňuje Eliška Kodyšová.

A dodává, že i z mezinárodního srovnání OECD vyplývá, že Česká republika výrazně více poskytuje daňové slevy a naopak výrazně méně podporuje služby.

Marie Oujezdská z Národního centra pro rodinu slevy na pojistném rázně podporuje. „Slevy na pojistném jsou jedny z nejlepších opatření prorodinné politiky. Jsem o tom hluboce přesvědčená. Rodinám zůstávají peníze, které si vydělali. Současně stát ukazuje, že výchova dětí je investice. Do dětí něco dáváte a oni to pak dávají společnosti,“ říká.

Marie Macounová z Rodinného centra Praha popisuje, že rodiče potřebují „bytostnou jistotu“, že je správné mít více dětí. Nerozhodují se podle zkušeností primárně na základě slev nebo úlev.

„Daleko větší roli hraje například dostupnost bydlení. Když už máte tři děti, tak i limit, kolik dostanete hypotéku, je úplně jinde, než když nemáte žádné,“ zmiňuje vedoucí rodinného centra.

„Ne“, ozvalo se z koalice ke zdanění bezdětných

Proti nápadu zvýšit sociální odvody bezdětným se veřejně ostře ohradily političky z koaličních stran.

„Jděte s tím upravováním chování druhých někam, kde jsou na to zvědaví,“ uvedla Barbora Urbanová z hnutí STAN na platformě X.

„Tato vláda schvaluje nástroje, které pomáhají rodičům. Ale rozhodně bychom neměli ve snaze navýšit porodnost sklouznout k trestání těch, kteří se nemohou nebo nechtějí rodiči stát,“ uvedla na stejné platformě Martina Ochodnická, poslankyně TOP 09, s dovětkem, že její strana nepodporuje trestání bezdětných.

Jasné ne zveřejnil i předseda Piratů Ivan Bartoš, podle kterého jde také o trestání bezdětných, a popisuje, že jde o tisíce a tisíce lidí, kteří děti nemohou mít nebo nechtějí, a stát by neměl do jejich rozhodnutí mluvit.

„Na vládě to samozřejmě budeme řešit a uděláme všechno pro to, aby tento nápad zůstal leda v archivu našich lidoveckých kolegů. Protože na svobodu volby se nesahá,“ uvedl Bartoš.

Předseda KDU-ČSL na to později uvedl, že reakce některých kolegů si v klidu vyříká na vládě nebo třeba v šatně s odkazem na videa předsedy Starostů Víta Rakušana.

Aktualizace: Doplnili jsme o reakci poslance Michaela Kohajdy, který upozorňuje, že sleva na dítě se může změnit v daňový bonus a pomoci tak nízkopříjmovým domácnostem.

Reklama

Doporučované