Hlavní obsah

Odcházející ministr se chlubil nezdaněným vínem, přišla nekompromisní kritika

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Před oznámením svého konce na postu ministra Zdeněk Nekula líčil nezdanění vína - nemohl by jinak jezdit domů na víkend.

Reklama

Slova končícího ministra Zdeňka Nekuly před novináři opět oživila diskuzi o nulové spotřební dani na tichá vína. Za svá slova o „majstrštyku“ sklidil exministr kritiku.

Článek

Chvíli před tím, než ve středu v Poslanecké sněmovně došlo na oznámení, že Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) rezignuje k prvnímu červenci na post ministra zemědělství, stačil ještě neformálně před novináři promluvit a pochválit se za ponechání nulové spotřební daně na tiché víno, přestože v řadě jiných případů vláda daň zvyšovala.

„To byl dobrý tah, co?“ řekl k nulové dani končící ministr a nastínil, že co by pro něj znamenalo, kdyby se daň zvedla: „To bych se nemohl vrátit, to bych nemohl jezdit na víkendy domů, to by vůbec nepřipadalo v úvahu.“

Závěrem se ještě politik narozený ve Znojmě - tedy v jedné z významných vinařských podoblastí - pochlubil, že nulová daň byla „docela majstrštyk“, a „kdo umí, ten umí“.

Rozhovor vedl s reportérem České televize, video z něj ovšem pořídil redaktor Aktuálně.cz a v sobotu zveřejnil. Kritické reakce následovaly hned poté.

Například prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, který je zároveň i viceprezident Hospodářské komory, v reakci na zveřejněné video volá po zavedení daně na ticho víno. „Pokud vláda po tomhle přiznání nezavede daň z vína, ztratí veškeré morální právo obhajovat jakékoliv zvyšování daní či rozpočtové škrty,“ uvedl na svém twitterovém profilu.

Europoslanec za TOP 09 a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer také volá po nápravě. Připomíná, že Morava nejsou jen vinaři a konzumenti vína. „Panu exministrovi uniklo, že na Moravě jsou kromě vinařů třeba skvělé vysoké školy. Více peněz pro vinaře, méně třeba pro studenty a špičkové výzkumníky… To chce odvahu se pochlubit tím prvním… Doufám, že se najde odvaha ten nesmysl opravit,“ tweetoval v reakci na zveřejněná Nekulova slova.

„Až takový ‚majstrštyk‘ to nebyl, když i premiér daň z tichého vína nechtěl,“ připomněl na twitteru bývalý předseda TOP 09 a současný ostrý vládní kritik Miroslav Kalousek. Zároveň vyjádřil pochybnost, že by vláda na zdanění vína změnila názor.

Reklama

Doporučované