Hlavní obsah

Nešlo útoku na soud zabránit? Když je riziko, ostrahu posilujeme, říká mluvčí

Foto: Alice Le Gearová, ČTK

Dav vtrhl do soudní síně.

Reklama

aktualizováno •

Potyčku v soudní síni chce řešit vláda. Soud vyhodnocuje, zda byla opatření dostatečná.

Článek

Pražský městský soud vždy zostřuje bezpečnostní opatření, pokud některé z jednání vyhodnotí jako rizikové. Prohlásil to mluvčí soudu v reakci na úterní incident, kdy skupina lidí násilím vtrhla do soudní síně.

Soud s bývalou novinářkou Janou Peterkovou v úterý narušilo zhruba 80 lidí, kteří se dožadovali vstupu do síně. Nakonec vylomili dveře, v soudní síni se strhla potyčka. Podporovatelé Peterkové také skandovali hesla o gestapu a fašistickém státu.

„Má-li soud podezření na zvýšená rizika spojená s konkrétním soudním stáním, dochází ke zvýšení počtu příslušníků justiční stráže,“ uvedl mluvčí Adam Wenig. O počtu a rozmístění příslušníků rozhoduje velitel justiční stráže a bezpečnostní ředitelka soudu.

Událost i přijatá opatření podle mluvčího stále vyhodnocuje jak vedení soudu, tak justiční stráž, a nebude je proto blíže komentovat. Incident může být kvalifikován jako trestný čin výtržnictví, pohrdání soudem či v krajním případě i jako násilí proti úřední osobě.

Mluvčí nechtěl sdělit, jaká konkrétní opatření se zvažují, aby se podobná situace neopakovala. „Bezpečnosti všech osob pohybujících se v budově soudu je však věnována maximální pozornost,“ uvedl Wenig.

Nemůžeme číhat u každého jednání

Incident odsoudili ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Průběh celé události a případná opatření do budoucna řešili na středečním jednání vlády.

Blažek označil úterní zásah policie a justiční stráže za profesionální. Situace podle něj není taková, že by byly potřeba změny zákonů. Do budoucna je třeba pro předcházení incidentům zlepšit určitou informovanost a více komunikovat například s řediteli bezpečnosti na jednotlivých soudech i v dalších zařízeních, míní.

Podle Rakušana podobným případům nejde nikdy úplně zabránit. „Policie nemůže číhat u každého jednání, ale na vládě se budeme bavit o operativních opatřeních. Už historicky existovaly případy, kdy policie asistovala u odhadnutelně rizikových stání. Taková predikce je důležitá,“ řekl k možným opatřením Rakušan.

Ministr vnitra nechtěl spekulovat, zda někdo situaci podcenil. Policie je připravena reagovat na požadavky Ministerstva spravedlnosti. Je podle něj také důležité takové chování postihovat.

Podle politologa Jana Charváta, který se specializuje na politický extremismus, není zcela překvapivé, že k podobné události došlo. „K radikalizaci dochází dlouho, je tu velká skupina nespokojených lidí, kteří jsou minimálně od podzimu v nějaké organizovanější podobě. Takže je logické, že se tam objeví nějaká agresivnější část,“ uvedl Charvát.

Speciálně skupina kolem Peterkové je podle něj „výrazně excentrická“. Dezinformační scéna, ze které se podle Charváta tito lidé rekrutují, se začala tvořit již v ekonomické krizi 2008 a pokračovala i v té migrační krizi. „Tehdy jsme to nezastavili, naopak se na tom část politiků svezlo. Pokračovalo to covidem,“ dodal Charvát.

Peterková si stěžuje na soud

Peterková, obviněná kvůli svým výrokům v době koronavirové krize, si kvůli chování svých podporovatelů paradoxně stěžuje na soud. Podle ní dostatečně nezajistil, aby líčení proběhlo v klidu. Následně požadovala odročení jednání.

Soud ovšem odpoledne pokračoval s vyloučením veřejnosti. Peterkové uložil dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy v období koronavirové pandemie a stanovil jí tříletou zkušební dobu, ve které se musí chovat řádně.

Sedmačtyřicetiletá Peterková podle obžaloby v několika videozáznamech, které zveřejnila na sociálních sítích, rozšiřovala lživé poplašné zprávy. Uvedla například, že vojska NATO obsadí Česko a budou střílet na děti, které se budou chtít dostat na dětská hřiště. Prohlašovala také, že zastřelí každého, kdo se odmítne nechat odvést k očkování proti koronaviru, které bude povinné.

V jiných nahrávkách bývalá novinářka podle žalobce hovořila o tom, že senioři po vakcínách proti covidu-19 umírají a že v nemocnicích za úplatu leží zdraví lidé, nebo o drastických vyšetřeních dětí. Vládní představitele označila za fašisty.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření ministra spravedlnosti Blažka.

Reklama

Související témata:

Doporučované