Hlavní obsah

Neveselé Vánoce. Děti se svěřují s potížemi i domácím násilím

Foto: Shutterstock.com

U domácího násilí zaznamenali na Lince bezpečí meziročně nárůst o 10 procent. Ilustrační foto.

Reklama

Organizace pomáhající dětem nebo krizové linky popisují, že Vánoce a přelom roku nejsou pro všechny děti a jejich rodiny obdobím štěstí. Fyzického násilí ani psychických potíží neubylo.

Článek

„Máme na mě opilá řvala, že jsme na ho*no. Zmlátila mě. Někdy se řežu, aby to tolik nebolelo,“ svěřil se jeden z dospívajících iniciativě Pod svícnem s případem domácího násilí.

Právě po přelomu roku se organizaci, která bojuje za práva obětí domácího násilí, zaplnila pošta podobnými hrozivými zprávami, často právě od dětí.

„Ukázalo se nám, že jedním z krizových momentů uplynulých svátků byl návrat rodičů do práce, kdy se nám ozvalo hodně dětí a dospívajících. Byl to patrně spouštěč různých věcí, které se v rodinách bohužel běžně dějí,“ říká pro Seznam Zprávy spoluzakladatelka iniciativy a poslankyně Barbora Urbanová (STAN).

Iniciativa Pod Svícnem některé anonymně zveřejnila na sociálních sítích, aby upozornila na to, že ne pro všechny jsou vánoční svátky obdobím klidu a míru:

„Balila jsem dárky pro strýce, jenž mě roky zneužíval.“

Nebo další: „Otčím se ožral a zmlátil sestru. Máma dělala, že je to ok.“

Ani pracovníci Linky bezpečí se během vánočních svátku nezastavili. Navýšení telefonátů ale nezaznamenali. Ovšem z prostého důvodu: na maximum jsou vytíženi celoročně.

„Vánoční svátky jsou pojímány tak, že mají být všichni šťastní a veselí. Ale spousta dětí nic takového nezná,“ popisuje mluvčí Linky bezpečí Regina Jandová, že tento společný tlak „šťastných a veselých“ některé děti o to více stresuje.

Právě u domácího násilí zaznamenali na Lince bezpečí meziročně nárůst o 10 procent. V případě tematiky sebevražd se děti svěřovaly o 9 procent častěji. Přibylo i případů sebepoškozování, a to o 3 procenta. Z dat za rok 2022 ale vyplývá, že děti se nejčastěji svěřovaly s psychickými potížemi, jako jsou například deprese nebo úzkosti.

„Psychické obtíže jsou poslední čtyři roky na Lince bezpečí nejčetnějším tématem, které s námi děti a mladiství probírají. V roce 2022 byl meziroční nárůst o 2 procenta,“ dodává Jandová.

Během Vánoc i znásilnění

Pokud se navíc netýkají problémy přímo dětí, jsou také svědky nejen týrání nebo násilí. Což není o nic větší úleva. Poslankyně Urbanová mluví o „znásilňování pod vánočním stromečkem“. Jde o nepříjemnou zkratku, ale to nic nemění na její pravdivosti.

„To byl další krizový moment letošních Vánoc – 23., 24. a 25. nám psaly hodně ženy, že se jim to stalo nebo děje opakovaně, a proto nemají rády Vánoce,“ popisuje Urbanová za iniciativu Pod svícnem.

Kam se obrátit pro pomoc?

Krizové linky pro děti a dospívající

Linka Bezpečí – 116 111. Lze napsat také e-mail nebo chatovat.

Modrá linka – 608 902 410, 731 197 477. Rovněž provozují e-mail a také chat.

Dětské krizové centrum – 241 484 149, 777 715 215. Komunikují i přes skype a chat.

Krizové linky pro pomoc u domácího násilí

Rosa – 602 246 102. Využít je možné také e-mail.

proFem – 608 22 22 77. Obrátit je možné se také na chat nebo e-mail.

Přes vánoční svátky letos zaznamenala navýšení telefonátů a chatů také Modrá linka. Toto období je ale pro jejich odborníky frekventované běžně.

„O Vánocích většinou nemáme velký nárůst hovorů, tentokrát k tomu ale došlo. Co jsme ale během uplynulého roku skutečně sledovali, je téma sebepoškozování,“ líčí ředitelka Modré linky Hana Regnerová.

Pokud by tak měla jmenovat jeden fenomén u nejmladší populace, který v poslední době bohužel rezonuje, tak je to právě problematika sebepoškozování.

A nejde podle ní jen o ventil jako důsledek jiných potíží. „Často zažívají pocity prázdnoty a beznaděje a v sebepoškozování vidí způsob, jak alespoň něco cítit.“

Reklama

Doporučované