Hlavní obsah

Nově vzniklou Digitální a informační agenturu bude řídit Martin Mesršmíd

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Digitální a informační agentura vznikla letos k 1. lednu, je novým ústředním orgánem státní správy s vlastním rozpočtem.

Článek

Nově vzniklou Digitální a informační agenturu (DIA) má od dubna vést Martin Mesršmíd. Dnes ho jmenovala vláda. Petr Kuchař bude jeho náměstkem.

Po dnešním jednání kabinetu o tom informoval vicepremiér zodpovědný za digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Novinářům řekl, že osoba ředitele bude pro úspěch agentury klíčová. Bylo podle něj důležité, aby nalezl člověka, který bude mít dostatečné odborné kompetence i schopnosti komunikovat.

Na místo vypsal Bartoš výběrové řízení, které mělo tři kola. Mesršmíd je podle něj odborně erudovaný a má za sebou 15 let v oboru.

Digitální a informační agentura vznikla letos k 1. lednu, je novým ústředním orgánem státní správy s vlastním rozpočtem. Právo nominovat šéfa DIA má člen vlády, který zastává místo předsedy Rady vlády pro informační společnost, v současnosti tedy Bartoš. Pro zřízení formálních kroků pro vznik agentury vláda jmenovala 23. listopadu loňského roku Michala Peška.

Co je úkolem nového úřadu?

Naplno má nová agentura fungovat od začátku letošního dubna, má mimo jiné od Ministerstva vnitra převzít správu základních registrů, ale také Czech Pointu nebo Portálu občana. Jejím úkolem je také propojit informační systémy veřejné správy a zajistit nadresortní sdílení digitálních služeb.

Pod správou DIA mají už letos vzniknout nové služby, které jsou určené přímo občanům, například elektronická peněženka.

Podle Bartoše agentura umožní efektivní sdílení informací mezi státními organizacemi i prosazování jednotných řešení napříč státní správou. Slibuje si od ní také úspory v nákladech na lidi i na informační technologie.

Kdo je Martin Mesršmíd (45)

  • Vystudoval informační management na pražské Vysoké škole ekonomické (2004), na škole pracoval jako programátor pro Agenturu Student, která se zabývá zprostředkováním brigád. Mezi roky 2005 a 2010 působil v Seznam.cz, kde měl jako manažer na starosti portál Sprace.cz, zaměřený na pracovní příležitosti. Od září 2010 do května 2013 pracoval v Economii, kde řídil oddělení zodpovědné za elektronickou distribuci obsahu.
  • Od června 2013 pracoval zejména pro Avast, zhruba rok se věnoval vedení týmu zaměřeného na zkoumání dat, poté vystřídal několik pozic v divizi Jumpshot, která zpracovávala data o uživatelích. Tu začátkem roku 2020 Avast uzavřel poté, co musel čelit kritice, že Jumpshotu předává údaje o aktivitách konkrétních uživatelů na internetu a že tato divize je pak prodává svým klientům. Poté Masršmíd znovu pracoval pro mateřský Avast.

Reklama

Doporučované