Hlavní obsah

O 5000 korun mohou uprchlíci žádat online, ale na úřad přesto musí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

V pondělí 21. března začaly úřady práce vyplácet humanitární dávku válečným uprchlíkům. Neobešlo se to bez nervozity, front a dlouhého čekání.

Reklama

Ministerstvo práce spustilo online aplikaci, přes kterou mohou váleční uprchlíci z Ukrajiny žádat o humanitární dávku 5000 korun. Přesto je čeká minimálně jedna cesta na úřad práce, pokud peníze chtějí získat.

Článek

Válečná uprchlice Valeriia si zřídila účet u české banky a aby se vyhnula frontám a ulehčila zároveň práci úředníkům, rozhodla se zažádat o humanitární pětitisícikorunovou dávku online (žádat lze na webové adrese davkyuk.mpsv.cz). Stejně se ale nevyhne osobní návštěvě některé z přehlcených poboček úřadu práce.

Jak zjistila, výsledkem online registrace je jen pozvánka na úřad během příštího týdne a vygenerovaný čárový kód, který má pracovníkům předložit. Kompletně žádost dokončit bez cesty na úřad nelze.

„Vyplácíme dávku až po návštěvě úřadu práce, kde se zkrátka číslo účtu s člověkem propojí,“ potvrzuje Eva Davidová, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí a vysvětluje, že jde o bezpečnostní prvek. Peníze jsou následně na účtech do tří dnů.

Původně přitom doporučení ministerstva práce sváděla k vyznění, že díky online žádosti se lidé cestě na úřad zcela vyhnou. „Prosíme občany Ukrajiny, aby pokud možno žádali online formou a aby měli zařízený účet u české banky, kam tyto peníze mohou dostávat bezhotovostně. Je to za nás velký apel a prosba, aby se lidé vyhnuli frontám na úřadech práce,“ řekl ministr Marian Jurečka Seznam Zprávám v pondělí.

Ministerstvo ale tvrdí, že aktivně spolupracuje s Českou bankovní asociací na tom, aby šlo vše vyřídit bez nutnosti přijít na úřad osobně. Změna by mohla přijít už během příštího týdne. Mluvčí připouští, že kdo nutně peníze nepotřebuje, mohlo by pro něj být komfortnější počkat a o dávku zažádat až příští týden.

„Problém ale je, že váleční uprchlíci většinou nemají peníze,“ poznamenává Eva Davidová. V pátek ministerstvo práce informovalo, že od pondělí vyplatily úřady humanitární dávku téměř 60 tisícům ukrajinským občanům prchajícím před válkou.

I tak je podle mluvčí časově výhodnější si o dávku zažádat online. „Lidé, kteří mají žádost už vyplněnou, tak jdou v podstatě rovnou na pokladnu, kde se domluví, jestli chtějí dávku na účet nebo v hotovosti, je to opravdu rychlé,“ říká mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí.

Problém s „českou“ identitou

Důvod, proč musí uprchlíci osobně na úřady práce potvrzovat své účty, není úplně zřejmý. Podle mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí se nedaří propojovat bankovní účty s konkrétními lidmi. „Rovnou říkám, že to není naše chyba,“ konstatuje Eva Davidová.

Česká bankovní asociace to nepovažuje ani za problém bank. „Ve chvíli, kdy si lidé z Ukrajiny zřídí účet, tak musí doručit číslo účtu na úřad práce. Ale to, že ho tam musí doručit osobně, není problém banky,“ brání zas banky Radek Šalša, mluvčí České bankovní asociace.

Jak mluvčí Ministerstva práce, tak bankovní asociace ale potvrzují, že obě instituce spolupracují na tom, aby našly řešení.

Jádro zádrhelu spočívá v tom, že úřady práce požadují bankovní účet s BankID, což je relativně nová služba, která využívá bankovní účet na ověřování totožnosti právě například v elektronické komunikaci s úřady. BankID má být ovšem zatím navázané jen na české doklady.

„Je to inovace a normálně do toho cizinec vstoupit nemůže. Nemají to ani všechny banky pro Čechy. Teď jsou snahy, aby službu mohli využívat uprchlíci z Ukrajiny,“ vysvětluje Radek Šalša.

Online žádat budou i ubytovatelé uprchlíků

Začátkem týdne, když se spustilo vyplácení humanitárních dávek pro uprchlíky, mohli přes webovou aplikaci žádat finance jen lidé z Ukrajiny, kteří získali víza do 4. března. Funkce totiž byla v pilotním režimu a testovala se.

Ministerstvo práce v průběhu týdne online žádost otevřelo pro všechny. Podle mluvčí Evy Davidové se mimo jiné snažili na tuto změnu upozorňovat na sociální síti Facebook přímo válečné uprchlíky v Česku.

„Cílili jsme reklamu na to, aby se to lidé z Ukrajiny dozvěděli. Podporujeme příspěvky na sociálních sítích, protože víme, že nemají možnost logicky konzumovat česká média a ukrajinská tady nejsou,“ zdůvodnila krok Eva Davidová.

Aplikace má navíc od příštího dubna fungovat i pro Čechy, kteří přes ni budou moci žádat online o takzvaný solidární příspěvek. Jde o tří až 12tisícovou částku na měsíc – dle počtu lidí – pro ty, kteří se rozhodli u sebe ubytovat válečné uprchlíky.

Reklama

Doporučované