Hlavní obsah

O hrůzných událostech jsem nevěděla, kaje se žena v kontroverzní mikině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Žena v mikině s nápisem 1972 Olympics na propalestinské demonstraci v Praze.

Reklama

Policie vyslechne ženu, která přišla na demonstraci na podporu Palestiny v mikině s nápisem odkazujícím na olympiádu v roce 1972. Během ní palestinští teroristi zavraždili jedenáct sportovců. Žena tvrdí, že o souvislosti nevěděla.

Článek

„Kriminalisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie se od včerejšího večera zabývají případem ženy, která byla na shromáždění v centru Prahy. Na sobě měla triko s nápisem, který vzbudil jejich pozornost a nyní situaci prošetřují,“ zveřejnila pražská policie na sociální síti X.

Předmětem zájmu policie je žena z demonstrace, kterou svolala iniciativa Ne naším jménem! Za spravedlivý mír na Blízkém východě. Mladá účastnice s ústy přelepenými páskou a nápisem Free Gaza měla na sobě mikinu s fixou psaným nápisem: 1972 Olympics.

Olympiádě v roce 1972 v Mnichově se přezdívá Mnichovský nebo Olympijský masakr - palestinští teroristi ze skupiny Černé září tehdy zavraždili jedenáct izraelských sportovců. S batohy plnými automatických pušek, pistolí a granátů vnikli do olympijské vesnice a dva zabili během útoku, dalších devět během osvobozovací akce. O události natočil oscarový režisér Steven Spielberg film Mnichov.

„Žena pochází z Maroka a je to aktivistka, která se k nám přidala čistě z lidského, humánního důvodu. Ozvala se mi minulý týden, že by chtěla mít proslov na naší demonstraci, a my jsme jí to umožnili,“ řekla Seznam Zprávám organizátorka pochodu Jana Ridvanová z organizace Přátelé Palestiny.

Inkriminované mikiny si prý vůbec nevšimla.

Během proslovu na propalestinské demonstraci žena v mikině vyjádřila lítost nad všemi oběťmi izraelsko-palestinského konfliktu. Nejen nad Palestinci, ale i Izraelci, kteří byli zavražděni během říjnového masakru.

„Podle všeho by měla jít v pondělí na výslech na policii,“ dodala Jana Ridvanová.

+26

Žena je snoubenkou bývalého lokálního politika Filipa Hausknechta, který do roku 2019 působil ve straně Zelených a kandidoval do zastupitelstva Prahy 3 za koalici Solidarita. Později založil hnutí Budoucnost, jehož se stal spolupředsedou, letos ale na pozici rezignoval. Ani v jednom případě ve volbách neuspěl a nyní se prý věnuje už jen práci.

Filip Hausknecht se s partnerkou účastnil včerejšího pochodu na podporu Palestiny a Seznam Zprávám pouze přeposlal snoubenčino vyjádření v angličtině. Více se k tomu nechtěl vyjadřovat.

„Byla to neuvěřitelná, nepředvídatelná náhoda. Mikina byla součástí halloweenského kostýmu z předchozího dne a představovala postavu Trunchbull z dětské knížky Matilda,“ napsala žena v prohlášení a poslala odkaz na zahraniční články a fotografie na facebooku týkající se knihy Matilda.

Agatha Trunchbull je fiktivní ředitelka základní školy Crunchem Hall a negativní postava ze zmíněného románu Roalda Dahla.

„Nenapadlo mě zkoumat datum nebo událost podrobněji a ani to ve mně nevzbudilo žádné podezření, vzhledem k mé totální nevědomosti o těchto hrůzných událostech. Nepředpokládala jsem, že postava z dětského filmu bude mít nějakou spojitost s tímto hororem,“ tvrdí žena, že o spojitosti s teroristickým činem Palestinců nevěděla.

V prohlášení dále uvádí, že si až nyní uvědomuje nedostatek taktu a zdůrazňuje, že se jednalo o naprosto nevědomý čin. Spolupracuje s policií a je prý připravena jim zodpovědět všechny otázky. Žádost o rozhovor odmítla.

Ne naším jménem!

Občanská iniciativa Ne naším jménem! Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě vznikla v březnu 2011 za účelem vyjádření nesouhlasu s návštěvou izraelského premiéra v České republice a proti možné vojensko-technické spolupráci České republiky a Státu Izrael. Pořádá veřejné akce s cílem upozornit českou veřejnost na často nekritický přístup české politické reprezentace ve vztahu k Izraeli a organizuje přednášky a besedy k blízkovýchodní problematice. Ve středu uspořádali čtvrtou demonstraci tentokrát na téma médií a jejich spoluzodpovědnosti.

Poznámka: Z článku jsme po publikaci na žádost ženina snoubence vyjmuli některé osobní údaje týkající se jeho partnerky.

Reklama

Související témata:

Doporučované