Hlavní obsah

Obrazem: I po dvou letech v nouzovém ubytování

Bývalé sanatorium s vrstevnatou historií v Rumburku slouží už dva roky jako dočasný domov pro desítky uprchlíků z Ukrajiny. Žijí zde senioři, zdravotně postižení i mladé početné rodiny.

Reklama

Článek

Zdaleka ne všem ukrajinským uprchlíkům se podařilo postavit na vlastní nohy a najít si své bydlení. Podle údajů z poloviny února se jich přes 26,5 tisíce spoléhá na státem hrazené nouzové ubytování.

V skromných podmínkách zůstávají převážně zranitelné osoby, od seniorů přes matky s malými dětmi až po lidi se zdravotním postižením.

Kolem 150 z nich žije v ubytovně v Rumburku u hranic s Německem. Tamní chátrající objekty bývalého sanatoria zvaného Frankenstein dostaly s uprchlíky nový smysl. Příchozí ale vzhled ubytování zprvu vylekal.

„Když sem přijel první autobus, lidé vystoupili a uviděli tu budovu, brečeli, že tady nechtějí být,“ říkal na podzim reportérovi zmocněnec majitele Milan Bendl, který nad chodem objektu dohlíží.

Zároveň říká, že poté, co se v létě 2023 zpřísnily podmínky pro státem hrazené nouzového ubytování, tak některé složitější případy sítem pomoci propadly – majitel objektu se ale rozhodl, že je nevyhodí. A ti jsou i za tyto skromné podmínky nakonec rádi.

+12

Reklama

Doporučované