Hlavní obsah

Obrazem: Takhle trénuje mojžířská jedenáctka. Aneb od fotbalu ke komunitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Na první pohled obyčejný fotbálek za barákem. Na ústeckém sídlišti je odpolední program zároveň nástrojem, který může změnit osud celé lokality. A tamní aktivista věří, že i dalších podobných míst s horší pověstí.

Reklama

Článek

Nepořádek, rušení nočního klidu a bezprizorní děti. To jsou tři hlavní problémy ústeckého sídliště Mojžíř, jak si je definoval aktivista Karel Karika.

Pod záštitou vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny se v praxi pokouší na vlastní pěst ověřit svůj recept, jak pomoci problémovějším lokalitám. Souhrnně mluví o takzvaném „ambasadorství“.

Tedy že sám začne v lokalitě působit, definuje si hlavní problémy a následně se pokouší místní lidi nadchnout pro to, aby sami začali pracovat na zlepšení. Konkrétně aby například chodili dobrovolně uklízet nepořádek nebo organizovali aktivity pro děti, které se jinak nudí.

Mladí sportovci přitom ukazují, že se pro fotbal pod dohledem dospělých umí velmi snadno nadchnout.

Starostka ústecké městské části Neštěmice Yveta Tomková (Vaše Ústí) se ovšem na celý pilotní projekt dívá kriticky a zdůrazňuje, že není nijak koordinován s radnicí.

+9

Reklama

Doporučované