Hlavní obsah

Odvolací soud potvrdil 19 měsíců pro Patrika Tušla. Obhájkyně zváží dovolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Patrik Tušl u soudu v červnu loňského roku.

Reklama

Za pronásledování šéfa České lékařské komory potvrdil odvolací soud Patriku Tušlovi 19 měsíců vězení. Trest zahrnuje i jiné činy. Obžalobě z výtržnictví čelil i Zdeněk Masár, který dostal podmínku se zkušební dobou na 2,5 roku.

Článek

Za pronásledování šéfa České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka a výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra v době koronavirové epidemie v pondělí odvolací Městský soud v Praze potvrdil Patriku Tušlovi souhrnný trest 19 měsíců vězení. Odsouzení zahrnuje i předchozí tresty za různé trestné činy. Obžalobě z výtržnictví u Flegrova domu čelil i Zdeněk Masár, tomu soud potvrdil třináctiměsíční podmínku se zkušební dobou na 2,5 roku. I jeho trest už zahrnuje předchozí odsouzení. Rozhodnutí odvolacího soudu je pravomocné.

„Máme za to, že byly provedeny důkazy, které soud potřeboval ke svému rozhodnutí,“ konstatovala ve stručném odůvodnění rozhodnutí předsedkyně odvolacího senátu Hana Chaloupková. Tušlova obhájkyně novinářům po vynesení rozsudku řekla, že zváží podání dovolání k Nejvyššímu soudu. Státní zástupce Aleš Cimbala uvedl, že rozhodnutí odpovídá jeho návrhu a je s ním spokojen.

Spolu s Tušlem a Masárem čelil obžalobě z výtržnictví i Tomáš Čermák. Obvodní soud pro Prahu 8 ale loni v létě rozhodl, že v jeho případě od potrestání upustí. Čermák byl totiž už dříve pravomocně odsouzen k 5,5 roku vězení za podporu a propagaci terorismu a další trestné činy. Před nástupem do vězení se skrýval v Polsku, tamní policie ho dopadla loni v listopadu. Proti upuštění od trestu se Čermák neodvolal, rozhodnutí tak už nabylo právní moci.

Čermák a Masár při zahájení hlavního líčení loni v lednu řekli, že žádný trestný čin nespáchali, Masár k soudu nepřišel. Tušl, kterého na jednání přivedli těžkooděnci, nepopřel, že se Kubka snažil kontaktovat. Zopakoval, že za Kubkem chodil, ale „určitě to nebylo žádné pronásledování“. Míní, že je stíhán a souzen na politickou objednávku.

Na jednání Obvodního soudu pro Prahu 8, který případ v prvním stupni projednával, v minulosti přišly obžalované několikrát podpořit desítky podporovatelů. Hlavní líčení u obvodního soudu provázela často vypjatá atmosféra, lidé, kteří se do jednací síně nedostali, na chodbě skandovali nebo zpívali. V den, kdy obvodní soud vynesl nepravomocný rozsudek, je musela kvůli rušení jednání z chodby vytlačit policie. Pondělního odvolacího zasedání se ale příznivci nezúčastnili, jednání tak přihlíželi především novináři.

Tušl byl v minulosti odsouzen za různé trestné činy, mimo jiné za nenávistné výroky o Ukrajincích, vyhrožování zabitím strážníkovi nebo za neplacení výživného a vyhrožování bývalé partnerce. Soudy mu také dříve uložené podmíněné tresty přeměnily na podmínku, ve vězení by tak měl dohromady podle serveru Aktuálně.cz strávit 25 měsíců.

Reklama

Doporučované