Hlavní obsah
Online

Demonstrujících dorazily tisícovky. Vládě vyčítali drahé potraviny a energie

Na Václavském náměstí demonstrovaly tisícovky lidí nespokojených s vládou.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

V Praze proběhla další demonstrace občanů, kteří jsou nespokojení s vládním řešením současné energetické krize a jejích dopadů. Tentokrát ji pořádají odboráři. Dění na Václavském náměstí sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Co byste měli vědět:

  • Kdo demonstraci svolal a proč?

Pořádá ji Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Odboráři nejsou spokojení s tím, jak vláda současnou krizovou situaci zvládá. Demonstrace má trvat od 12:00 do 14:00 na Václavském náměstí v Praze.

  • Co odboráři požadují?

Zavedení cenové regulace základních životních potřeb - tedy u potravin, u tepla a teplé vody, u nájemného, pohonných hmot a ostatních paliv. Dále zastavení dalšího poklesu reálných mezd a platů v roce 2023 a co nejrychlejší vyrovnání propadu reálných mezd a platů za rok 2022. Požadují také bezodkladné navýšení nejen minimální mzdy, ale rovněž sociálních dávek, včetně příspěvku na péči a rodičovského příspěvku.

  • Demonstrace skončila, dorazily tisícovky lidí

    Po hodině a půl skončila demonstrace, kde protestující vyčítali vládě hlavně růst cen potravin a energií.

    Předseda Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo varoval před tím, že dnešní akce nemusí být poslední a že odbory mohou být i tvrdší. Vyzval vládu k činům, český průmysl se podle něj potápí. Podle policejního odhadu se demonstrace účastní jednotky tisíc lidí.

    Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula na úvod demonstrace varoval před tím, že pokud vláda nezačne více pomáhat, má před sebou Česko obrovské problémy. Středula, který bude příští rok kandidovat na prezidenta, citoval první českou hlavu státu Václava Havla, že lhostejnost k druhým a k osudu celku je tím, co otevírá dveře zlu.

    Ďurčo ve svém projevu připomněl růst cen energií a potravin. Vláda podle něj pomáhá pomalu a navíc staví občany, kteří pomoc potřebují, do nedůstojné pozice. Firmy se podle něj dostávají do kritické situace a hrozí jejich zavírání. „Loď průmyslu se začíná zvolna potápět, to je pro nás nepřijatelné,“ řekl. „Vláda musí provést občany i firmy dnešní krizí tak, aby neutrpěl újmu nikdo, kdo pracuje a plní rozpočet,“ řekl.

    Podporu demonstraci vyjádřil i předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Rada se podle něj připojila k odborům, protože na postižené tvrdě doléhá současná inflace. Podle něj se mnoho postižených dostává na hranu chudoby a existenčního ohrožení.

  • Václavské náměstí

    Foto: David Neff, Seznam Zprávy

    Demonstrace na Václavském náměstí očima Davida Neffa.

  • Středula volá po pomoci lidem a firmám

    Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula na úvod dnešní demonstrace na pražském Václavském náměstí vyzval vládu, aby pomáhala lidem i firmám. Pokud se tak nestane, má před sebou Česko obrovské problémy, řekl. Předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková vyzvala k zastropování cen a k zajištění důstojného života lidí. Demonstranti zaplnili horní čtvrtinu Václavského náměstí.

  • Vládní novinky v boji s drahými energiemi

    Odboráři demonstrují mj. kvůli nespokojenosti s dosavadními kroky vlády v boji s drahými energiemi. Připomeňte si, jaké poslední „záchranné brzdy“ vláda ve středu schválila:

    Stanovila maximální ceny elektřiny a plynu. Zastropování bude platit po celý příští rok, v zálohách za energie by se mělo opatření projevit už během listopadu. Cenový strop pro domácnosti, firmy připojené na nízké napětí a veřejné služby bude platit bez ohledu na spotřebu. Malé a střední firmy připojené na vysoké a velmi vysoké napětí budou mít cenový strop stanovený na 80 procentech nejvyšší spotřeby za posledních pět let.

  • O prezidentské kandidatuře ani muk

    Josef Středula plánuje na začátku příštího roku kandidovat na prezidenta. Odmítl však, že by demonstraci využil pro sběr podpisů na svoji podporu. „Hanba by mě fackovala. Jsem předsedou odborů, je to odborová akce,“ prohlásil. Pokud by nestihl nasbírat 50 tisíc podpisů, mohl by si dojednat podporu skupiny poslanců či senátorů.

    Přečtěte si článek, jak Středula coby prezidentský kandidát nakonec rozkryl své příjmy:

  • Kolik dorazí lidí?

    Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, která demonstraci pořádá, uvedl, že očekává desítky tisíc protestujících. „Demonstrace nespokojených zástupců zaměstnanců a občanů bude slušná, korektní, ale nekompromisní,“ avizoval Středula.

  • Nevyjdeme s penězi

  • Rozdávají se houkačky, píšťalky i čepice

Reklama

Hlavní zprávy