Hlavní obsah

Otročil jsem pro něj 11 let. Výpověď syna poslala šéfa stavební firmy za mříže

Foto: archiv Seznam Zprávy

Šéf rodinné stavební firmy Radomír Ulman půjde na šest let do vězení.

Reklama

Rodinná stavební firma nabízela levné dřevěné domy na klíč. Radomír Ulman a jeho dva synové od zákazníků vybrali milionové zálohy, stavby ale v řadě případů nedokončili a někdy nezačali stavět vůbec. Případ tak skončil u soudu.

Článek

Téměř tři roky mapují Seznam Zprávy případ rodinné stavební firmy Fillon otce a syna Ulmanových. Své zákazníky lákali na levné dřevostavby na klíč, v řadě případů ale jen vybrali statisícové zálohy a stavět vůbec nezačali. Tam, kde stavbu alespoň zahájili, odvedli jen zlomek nasmlouvané a dopředu zaplacené práce.

Zákazníci, kteří se cítili podnikáním firmy Ulmanových poškozeni, se obrátili na policii. Ta následně obvinila z podvodu Radomíra Ulmana, jeho syna Davida i právnickou osobu – jejich firmu Fillon.

Před několika týdny nakonec padl definitivní rozsudek. Krajský soud v Praze poslal dvaasedmdesátiletého Radomíra Ulmana na šest let do vězení. Přitížila mu nejen jeho trestní minulost, ale zejména výpověď syna Davida, na kterého byla oficiálně napsaná stavební firma. Ten časem otočil a začal vypovídat proti otci. Díky doznání k podvodům pobytu za mřížemi unikl a vyfasoval jen podmínku.

Dvaatřicetiletý David Ulman nejprve společně se svým otcem vinu popíral. Na poslední chvíli ale začal mluvit. „Nejde mi o moje očištění, ale o zamezení dalšího podvádění slušných lidí. 11 let jsem pro svého otce otročil, potřeboval moji bezúhonnost a šikovné ruce. A já byl hloupý, že mně to nedošlo dřív,“ napsal redaktorce Seznam Zpráv David Ulman v e-mailu, kterým se snažil obhájit svoje jednání.

Podívejte se na reportáž o podnikání Ulmanových z loňského léta:

David Ulman začal vypovídat proti svému otci.Video: Seznam Zprávy

„Roky jsem říkal, že je to takhle špatně a že to takhle nejde, ale on mě držel v ústraní, abych něco neprozradil. Když jsem se na stavbě začal bavit se zákazníkem, otec rychle přiskočil a strhnul debatu jinam. Uznávám, že jsem jednodušší typ, ale nedokázal jsem ho prostě opustit,“ dodal Ulman mladší.

U soudu popsal celý systém jejich „podnikání“ a přiznal, že za 11 let byznysu postavili všehovšudy jen čtyři stavby a zbytek byl vlastně podvod. Jeho výpověď otci přitížila, ale on zůstal na svobodě. Soudce vzal v potaz jeho přiznání, přestože státní zástupce i pro něj původně navrhoval nepodmíněný trest ve výši dvou a půl roku.

Jedním z poškozených je Petr Mazura z Prahy. Ulmanovým zaplatil zálohu 300 tisíc korun na stavbu dřevěného rodinného domku. První schůzky šly dobře, ale jakmile Ulmanovi dostali zálohu, začala spolupráce váznout. „Vždycky neměl čas, domluvili jsme se na další týden, pak do toho zase něco vlezlo, pak měl nemoc, pak spadl architekt ze střechy,“ vypočítával pro Seznam Zprávy na jaře 2020 Mazura výmluvy, které Ulman starší používal.

Stavba měla být dokončena v září 2019, ale ještě v březnu 2020 měl na svém pozemku pouze čtyři zapíchnuté kůly, to bylo jediné, co Ulmanovi na místě skutečně udělali. Když Petru Mazurovi došla trpělivost, chtěl odstoupit od smlouvy a vrátit peníze, komunikace s Ulmanovými skončila definitivně. Tak se obrátil na policii.

Loni v létě nymburský soud odsoudil Radomíra Ulmana na šest let nepodmíněně s pětiletým zákazem podnikání, jeho syna Davida pak na 36 měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let. Oba by zároveň měli splatit způsobenou škodu, která přesáhla dva miliony korun.

„Pod nepravdivou záminkou řádného předání dohodnutého díla sjednávali se zájemci o výstavbu rodinných domů smlouvy o dílo a vybírali finanční prostředky, přičemž následně dílo nedokončili, převzaté finanční prostředky nevrátili, ale použili pro vlastní potřebu,“ stojí ve verdiktu Václava Krejčíka, soudce Okresního soudu v Nymburce.

Mladý Ulman trest přijal, jeho otec se ale odvolal. Na konci listopadu se tak případem zabýval Krajský soud v Praze, který trest Radomíru Ulmanovi potvrdil. Ten tak následujících šest let stráví ve věznici s ostrahou, plyne z rozsudku, který nabyl právní moci 22. prosince 2022.

Peníze zatím nikde

„Obžalovaný Radomír Ulman již předtím projevil závažné sklony k páchání majetkové trestné činnosti podvodného charakteru, v nynějším případě poškodil celou řadu osob, které mu svěřily svoji důvěru, trestná činnost byla páchána poměrně sofistikovaným způsobem,“ odůvodňuje výši trestu ve svém rozhodnutí Ladislav Koudelka, soudce Krajského soudu v Praze.

Poškozený Petr Mazura docházel poctivě na všechna soudní jednání. Byl tedy i u vynesení definitivního rozsudku nad Ulmanem seniorem. „On neřekl ani slovo, ale bylo na něm vidět, že byl zaskočený. Málem se z toho složil. Já jsem s ním ale už nemluvil. Ani jsem nechtěl. Já jsem rád, že to máme za sebou,“ říká Petr Mazura.

Nyní čeká, zda dostane nějaké peníze zpět. „Mladý Ulman se u soudu kasal, že bude měsíčně něco posílat, ale zatím žádné peníze nepřišly. Tak chvíli počkáme a pak možná podnikneme nějaké další kroky. On ví, že když to nezaplatí, tak půjde za tátou,“ dodává Mazura. Sám Radomír Ulman na dotazy Seznam Zpráv už v minulosti odmítl odpovědět.

Tým Josefa Klímy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Josef Klíma, Marcela Sobotková a Jaroslav Mareš.

Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí. To jsou témata týmu Josefa Klímy.

Reklama

Doporučované