Hlavní obsah

Pavlův poradce Kolář nebude mít prověrku od NBÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezidentův „přítel po boku“ Petr Kolář.

Reklama

Kancelář prezidenta republiky rozhodla, že ji ke své činnosti na Hradě nepotřebuje. Kontroloři se tak Kolářovou žádostí nebudou zabývat. Poradci zůstane prověrka udělená prezidentskou kanceláří se základním stupněm „Vyhrazené“.

Článek

Prezidentův poradce a bývalý diplomat Petr Kolář nebude mít prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Kancelář prezidenta republiky totiž rozhodla, že ji ke své činnosti na Hradě nepotřebuje, píše server iRozhlas.

Kolář NBÚ o prověrku požádal, ohrazuje se totiž proti srovnání s klíčovým poradcem prezidenta Zemana Martinem Nejedlým. Podle Kanceláře prezidenta republiky není ale prověrka k vykonávání činnosti poradce nutná a její důvodnost nepotvrdila, uvádí iRozhlas.

Kontroloři se tak Kolářovou žádostí nebudou zabývat. Poradci zůstane pouze prověrka udělená prezidentskou kanceláří se základním stupněm „Vyhrazené“.

„Kancelář prezidenta republiky zvažovala postup, potřebu a důvody žádosti o prověrku NBÚ pro poradce prezidenta Petra Koláře. Vzhledem k tomu, ze Petr Kolář je poradcem, nikoli zaměstnancem, a není nezbytné pro jeho činnost, aby se s utajovanými informacemi určenými Kanceláři prezidenta republiky seznamoval, žádost podána nebude,“ uvedla pro iRozhlas hradní mluvčí Mária Pfeiferová.

Petr Kolář, který stojí za kandidaturou prezidenta Pavla a byl jím označen za „přítele po boku“, čelí dlouhodobě kritice. Vedle role prezidentova poradce totiž pracuje mimo jiné pro zbrojařský holding Colt CZ Group miliardáře Reného Holečka. Zbrojovku Colt pak Pavel navštívil v září při své cestě do Spojených států.

Reklama

Doporučované