Hlavní obsah

Pavlův „přítel po boku“ pracuje pro zbrojaře. Požádá si o tvrdší prověrku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Petr Kolář

Reklama

Petr Kolář, klíčový poradce prezidenta Pavla, pracuje pro zbrojařský holding Colt CZ Group. Odmítá, že se chová stejně jako hradní poradce Martin Nejedlý v éře Miloše Zemana. Proto žádá prověrku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Březnové střídání prezidentů na Pražském hradě změnilo i rozložení sil v českém zbrojním průmyslu.

Po deseti letech růstu skupiny Czechoslovak Group, jejíž zakladatelé byli sponzory Miloše Zemana a měli úzké vazby na jeho poradce, má nyní k Hradu blíže skupina Colt CZ Group majoritně ovládaná miliardářem René Holečkem. Pro ni totiž pracuje Petr Kolář, klíčový poradce Petra Pavla.

Bývalý diplomat Kolář, který stál za Pavlovou kandidaturou a jehož nový prezident veřejně označil za „přítele po boku“, požádá kvůli tomuto kontextu o přísnější stupeň bezpečnostní prověrky.

„Aby si mne naše služby důkladně prokleply,“ řekl pro Seznam Zprávy Pavlův poradce, který má nyní prověření na nejnižší stupeň „Vyhrazené“.

Petr Kolář věří, že díky přísnějšímu prověření od Národního bezpečnostního úřadu vezme vítr z plachet kritikům, kteří jej přirovnávají k někdejším spolupracovníkům Miloše Zemana. Třeba k poradci Martinu Nejedlému, který žádnou bezpečnostní prověrku neměl a kvůli vazbám na Rusko byl považován na Hradě za bezpečnostní riziko.

Vyplním dotazník a uvidím

Pavlův klíčový poradce tvrdí, že prověrku opravdu chce a už se chystá vyplňovat základní dotazník. Zda však bude skutečně prověřen na vyšší stupeň, není samozřejmé. Bezpečnostní prověrky totiž mají svá pravidla a úřad nejprve zkoumá, zda daná osoba požadovanou prověrku vůbec využije.

„Vyplním dotazník a uvidím,“ říká Petr Kolář. „Pokud Kancelář prezidenta republiky pro mne požádá Národní bezpečnostní úřad o vyšší stupeň prověření, může tomu NBÚ vyhovět, ale také nemusí, pokud dospěje k závěru, že to vzhledem k povaze své činnosti nepotřebuji,“ popsal proces poradce hlavy státu.

Zatím velmi rezolutně odmítá, že by se po boku prezidenta Pavla dostal do situace, za niž i on sám kritizuje předchozí hradní garnituru. „Pakliže někdo srovnává Petra Pavla s Milošem Zemanem a mne s Nejedlým, musí to být buď úplný blb, nebo hajzl,“ volí bývalý diplomat dokonce jadrný slovník.

Foto: Události České televize

Prezident Petr Pavel a vedle něj jeho poradce Petr Kolář (s revolverem v ruce) v americké továrně Colt během nedávné návštěvy v USA. Snímek je z reportáže České televize odvysílané 23. září v relaci Události.

„Nechtěná“ návštěva v americké fabrice

Proč se však paralela s Martinem Nejedlým a Milošem Zemanem s podezřením na střet zájmů a s vazbami na velké české zbrojaře nabízí?

Jde například o to, že prezident Pavel při nedávné cestě do Spojených států (kam letěl primárně kvůli vystoupení v newyorské centrále OSN) za Kolářovy spoluúčasti navštívil tamního výrobce ručních palných zbraní Colt v Hartfordu, zhruba 200 kilometrů od New Yorku. A tento podnik s proslulou značkou už dva roky patří pod už zmíněný český holding ovládaný René Holečkem.

„S panem Holečkem se znám dlouhá léta,“ nezastírá Kolář. Stejně tak to, že s koupí amerického Coltu české zbrojařské firmě v roli poradce pomáhal.

Muž od prezidenta Pavla také souběžně předsedá správní radě v Nadaci rodiny Holečkových a přímo ve zbrojařském holdingu je členem výboru pro compliance a etiku. Dušuje se však, že o zastávce Petra Pavla v americké továrně dopředu vůbec nevěděl a nijak se v přípravě neangažoval.

„Já to nijak neovlivnil, dozvěděl jsem se to před cestou do USA. Předpokládám, že volba továrny v Hartfordu padla mimo jiné z logistických důvodů, kvůli vzdálenosti od New Yorku a od letiště,“ říká Petr Kolář s tím, že vše zařizovala česká diplomacie, nikoliv prezidentská kancelář.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Petr Pavel při jednání se svými poradci pro oblast zahraniční politiky. Třetí zleva je bývalý velvyslanec Petr Kolář.

Pavlův přítel a poradce Kolář nechce připustit, že by se s prezidentem Pavlem chovali podobně jako Zeman s Nejedlým, kteří podniky rodiny Strnadových také navštěvovali.

Významný rozdíl vidí Petr Kolář v tom, že holding CZ Colt Group prezidenta a ani jiné politiky nesponzoroval. Což potvrzuje i Holečkem majoritně ovládaná firma, s jejímž akciemi se zčásti obchoduje i na pražské burze.

„Společnost Colt CZ Group je striktně apolitická a ze zásady nezasahuje do politického dění. Skupina ani žádná ze společností naší skupiny nepodpořila finančně ani jiným způsobem žádného z prezidentských kandidátů,“ uvedla mluvčí holdingu Colt CZ Group Eva Svobodová.

Petr Kolář také uvádí, že skupina Colt CZ Group prezidenta nijak nevyužívá a platí to prý i obráceně.

Ale prezident Petr Pavel Holečkově zbrojovce letos jednou reklamu zdarma udělal. V květnu za mediální prezentace věnoval ukrajinskému protějšku Zelenskému pistoli CZ 75 z limitované edice (Holečkovy) uherskobrodské zbrojovky.

V byznysu si nepřekážejí

Nelze zatím tvrdit, že Holečkova zbrojní skupina z vazeb na Hradě těží například výrazně zvýšeným objemem zakázek. Armádě dlouhodobě dodává například útočné pušky Bren, už zkraje roku bylo na ministerstvu rozhodnuto, že bude dodávat i ruční útočné granáty.

Její výdělky - odvozené i z aktuálních dodávek na Ukrajinu - jsou stále o poznání menší než výdělky Strnadova holdingu Czechoslovak Group, jak také ukázala analýza Seznam Zpráv.

Jde ale kromě jiného o to, že Strnad exportuje hlavně munici a těžkou pozemní techniku, po níž je na ukrajinském bojišti největší hlad, kdežto Holeček téměř výhradně ruční palné zbraně. Je z toho i vidět, že obě skupiny si sice možná konkurují v boji o přízeň politiků, nikoliv ve zbrojním programu.

„Na Ukrajinu jsme dodali zbraně z produkce České zbrojovky, Coltu a Coltu Canada a také prostředky balistické ochrany - vesty a helmy - od dceřiné společnosti 4M Systems. Finančně vyjádřeno se však nejednalo o významný nárůst v kontextu celkových tržeb skupiny,“ popsala mluvčí skupiny Colt CZ Group Eva Svobodová.

I tento holding měl sice loni rekordní výsledky, ale meziroční růst nebyl tak raketový jako u Strnada.

Nejedlý: Obdivuji pana Strnada

Do sporu o to, kteří hradní činovníci se dopouštěli podporou zbrojařů větších přešlapů, se zapojuje i Kolářem kritizovaný bývalý Zemanův poradce Martin Nejedlý, jehož Seznam Zprávy také oslovily.

„Problém je ten, že u Koláře je jiný metr, než byl u mě. Kolář vám bude vyprávět bludy a vy nejdete do hloubky,“ volí i Nejedlý ostřejší výrazy.

Zemanův bývalý poradce hlavně ale odmítá, že by bez podpory Miloše Zemana Strnadův holding nikdy nedosáhl takového růstu, jaký se mu podařil.

„Podnikání není jen o provázání byznysu a politiky. A pan Strnad dokázal spoustu věcí sám,“ prohlašuje Nejedlý, přičemž skládá poklonu podnikatelskému umu otce a syna Strnadových. „Já obdivuji pana Strnada, že za tu dobu ještě vychoval svého syna, který dál pokračuje ve šlépějích otce a dělá to minimálně tak dobře jako otec,“ vyzdvihl Nejedlý rodinu zbrojařů.

Se starším ze Strnadů, Jaroslavem, se prý zná už 15 let. Podle Nejedlého se potkali poprvé kolem roku 2008 nebo 2009, kdy kontakt zprostředkoval někdejší kriminální policista z Chrudimi a pozdější funkcionář strany „Zemanovci“ Zdeněk Štengl. A v té době byl už podle Nejedlého otec Jaroslav Strnad „velmi úspěšným podnikatelem“, alespoň v rámci Pardubického kraje, kde má firma Strnadových kořeny. Podnikatel následně začal Zemanovce sponzorovat.

Foto: Czechoslovak Group

Bývalý prezident Miloš Zeman na archivním snímku na návštěvě ve firmě rodiny Strnadových Excalibur Army, která patří pod holding CSG. Jaroslav Strnad (uprostřed) od prezidenta posléze obdržel i státní vyznamenání.

Byť je nepopiratelné, že žádný jiný byznysmen nepodporoval Miloše Zemana a s ním propojenou partaj ve volební kampani tak štědře jako zbrojař Strnad, Nejedlý prohlašuje, že bývalý prezident žádné firmě nenadržoval. Podobně jako CSG pomáhal prý i mnoha dalším českým firmám. „Miloš Zeman jako prezident podporoval všechny úspěšné podnikatele a všechny top značky českého průmyslu, včetně (Holečkovy) České zbrojovky,“ tvrdí Nejedlý.

Už zmíněná analýza Seznam Zpráv ukázala, že zatímco na začátku Zemanova mandátu měla Strnadova skupina konsolidované tržby kolem jedné miliardy korun, loni už to bylo 25 miliard. V současnosti je tak CSG nejsilnější zbrojařskou firmou v Česku.

Odejdu, až mě nebudou chtít

Také Petr Kolář si je jistý, že současný prezident Petr Pavel bude podporovat bez rozdílu i další domácí firmy a jiné české zahraniční investice, bez ohledu na vlastníka, nikoliv jen jednu zbrojařskou skupinu. Přesto jednu podmínku vyslovil. Podle jeho názoru půjde o „veškerý slušný český byznys“.

Poradce Kolář zatím vylučuje, že by s prací pro Holečkovu zbrojovku nebo naopak pro prezidenta Pavla kvůli kritikům a vznášeným podezřením skončil.

„Pro mne je podstatné, že prezident i Colt CZ Group o spolupráci se mnou stojí. Pokud se to změní, vyvodím z toho důsledky,“ říká. „Nedělám nic nekalého ani nemravného.“

Reklama

Doporučované