Hlavní obsah

„Pečovatelka mi kopala do dveří.“ Klientka popsala přístup ve Slunečnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Případem Domova pro seniory Slunečnice se zabývá soud od loňského podzimu.

Reklama

Před okresním soudem zazněla další svědectví v případu otřesného zacházení s klienty ostravského domova pro seniory. Obžalobě čelí dvě pečovatelky, vinu odmítají. Je to první soudní jednání po smrti korunní svědkyně.

Článek

„Kvůli jiné klientce jsem se zpočátku zamykala. Jednou ráno mě probudilo zvonění a kopání do dveří. Pečovatelka Šárka mi vynadala, že jestli nebudu mít odemčeno, tak mi nechá snídani před dveřmi. Byla jsem z toho nanic. Nečekala jsem takové chování. Brečela jsem. Dodneška na to nezapomenu,“ řekla policistům jedna z klientek domova Slunečnice.

Její výpověď, zprostředkovaná čtecím zařízením, zazněla v úterý u Okresního soudu v Ostravě.

Ošetřovatelky Šárka Š. a Monika H. podle obžaloby týraly a ponižovaly více než desítku klientek domova. Obě ženy vinu od počátku odmítají. Případ rozkryla investigativní série Seznam Zpráv.

Klientka také uvedla, že po odchodu Šárky se jí ulevilo. „Byla generál, chovala se stroze. Nedovedla potěšit jak ostatní. Od doby, co je pryč, tak si nemůžu na nic stěžovat,“ popsala seniorka.

Šárka Š. se k popsanému incidentu u soudu odmítla vyjádřit, po zveřejněných problémech ve Slunečnici přestala pracovat. O druhé z obžalovaných – Monice H. – klientka řekla, že byla pod vlivem Šárky Š., ale žádný konflikt s ní neměla.

„Mrzelo nás, že odešla“

Kriminalistům žena také vypověděla, že tyto dvě sestry z domova vyštvaly pečovatelku Gabrielu Lhoťanovou.

„Gábinka byla ochotná, milá, hezky se k nám chovala. Mrzelo nás, že odešla,“ doplnila.

Korunní svědkyně případu, která na poměry v domově upozornila reportéry Seznam Zpráv, na konci letošního května zemřela. Úterní jednání je první od jejího úmrtí, u soudu detailně vypovídala už dříve.

Další výpovědi

Poměry v domově popsala i snacha klientky, která v domově pracovala v roce 2019. Po tříměsíční zkušební lhůtě však odešla. „Nesmířila jsem se s tím, jak to tam Šárka s Monikou vedly. Od začátku jsem z jejich chování neměla dobrý pocit. Nenašla jsem cestu ani k jedné,“ popsala.

Podle ní obžalované nebyly komunikativní, empatické. „Ošetřovatelky si mezi sebou občas nadávaly. Často tam padaly nadávky ku…, pi… Na takové chování jsem nebyla zvyklá,“ řekla kriminalistům. Špatné zacházení pečovatelek ke klientkám však nezažila.

Naopak další z pečovatelek vypověděla, že problémy v kolektivu vytvářela Lhoťanová a po jejím odchodu se atmosféra mezi pečovatelkami uklidnila.

Zazněla také nahrávka výpovědi syna jedné z klientek, která už nežije. Před sérií reportáží prý neměl o problémech v domově potuchy.

Pouze jednou si mu prý matka postěžovala na chování sester. „Jednou ji prý nechaly sedět na lůžku nahou a nechaly otevřené okno. Nevím však, o které šlo. Byla z toho roztrpčená. To byla jediná kaňka na jejím pobytu, o které vím,“ vypověděl.

Obžalovaná Monika H. uznala, že s klientkou mluvila „rázněji“, aby ji motivovala. „Šlo o jednu z lenivějších klientek. Bylo jí jedno, že sedí celý den v plné pleně. Mluvila jsem o tom i s jejím synem,“ reagovala u soudu.

Soudkyně Gabriela Maria Ožanová odročila jednání na 16. srpna.

Samy klientky si v investigativní sérii Seznam Zpráv Ve stínu Slunečnice stěžovaly na vulgarity, šikanu i ponižování. Reportéři v ní i díky skryté kameře na podzim roku 2019 odhalili otřesné zacházení s lidmi v domově. Zachytili mimo jiné svědectví některých klientek. Dvěma pečovatelkám hrozí dlouholeté tresty, vinu odmítají.

Před soudem už dříve zazněla výpověď bývalého ředitele Radka Barana. Tvrdil, že o problémech nevěděl. Zřizovatelem domova s kapacitou 400 lůžek je město Ostrava. Baran se nakonec letos v únoru rozhodl na vlastní žádost funkci opustit.

Šikana seniorů aneb Ve stínu Slunečnice

Příprava a natáčení reportážní série Ve stínu Slunečnice trvaly osm měsíců. Reportéři Jiří Kubík a Nikola Zwrtková a dokumentarista Braňo Pažitka využili pro mapování situace v největším ostravském domově seniorů skrytou kameru a metodu infiltrace. Reportáže byly zveřejněny v listopadu 2019, od té doby případ vyšetřovala policie.

Foto: Seznam Zprávy

Autoři projektu získali v roce 2020 Novinářskou cenu v kategorii nejlepší investigativní reportáž.

1. díl: Stížnost jedné pečovatelky z ostravského domova Slunečnice na chování některých jejích kolegyň ke klientům odstartovala investigativní reportáž, která vznikala v průběhu posledních osmi měsíců.

2. díl: Reportéři se skrytou kamerou zachytili výpovědi klientek největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji. Vedení domova Slunečnice odmítá komunikovat.

3. díl: Vrchní sestra představuje svůj přístup ke klientům: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ Reportáž z prostředí ostravského domova Slunečnice pokračuje konfrontací s jeho vedením.

4. díl: Mnohaměsíční mapování situace v pečovatelském domě v Ostravě pokračuje. Ombudsmanka je případem zděšená. Ředitel ostravského domova Slunečnice Radek Baran uznal, že stížnosti byly důvodné.

5. díl: Po řadě měsíců, kdy jsme mapovali situaci na prvním oddělení největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji, jsme se vydali za zástupcem zřizovatele, tedy za náměstkem ostravského primátora Pražákem.

Reklama

Doporučované