Hlavní obsah

Piráti vybírají peníze na spolustraníka. Podle soudu nabádal k užívání konopí

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Okresní soud v Bruntále předloni uložil Robertu Veverkovi podmíněný trest. Krajský soud jej zmírnil.

Reklama

Pirátský zastupitel Prahy 2 Robert Veverka má podle Krajského soudu v Ostravě zaplatit čtvrt milionu korun za šíření toxikomanie. „Ten paragraf je bolševická relikvie,“ reagoval odsouzený. Na kolegu se sbírají jeho spolustraníci.

Článek

Odvolací soud v Ostravě změnil ve středu podmínku pro šéfredaktora časopisu Legalizace Roberta Veverku (Piráti) na peněžitý trest 100 tisíc korun. Časopisu, který vede, naopak zvýšil peněžitý trest z 50 na 150 tisíc korun.

Magazín podle soudu nabízel návody, jak se nelegálně dostat k droze, jak rostlinu vypěstovat, zpracovat a užít mimo legislativou povolený způsob pěstování.

Veverka paragraf šíření toxikomanie označil za „gumový“. Podle něj si ho může každý vykládat po svém. „Je to bolševická relikvie a pozůstatek totality. Umožňuje volnou interpretaci toho, co je podněcování zneužívání látky,“ řekl.

Poukázal na to, že droga alkohol je z paragrafu vyjmuta úplně. „Ale když někomu řeknete, ať si na koleno namaže konopnou mastičku, jste za zločince,“ dodal.

Rozsudek je pravomocný, přípustné je jen dovolání jako mimořádný opravný prostředek. Veverka ho podle svých slov hodlá využít.

„Budu to řešit dále přes vyšší justiční instance, abych ochránil nejen sebe, ale kterékoli jiné médium, které se o konopí rozhodne psát,“ prohlásil.

Podporu mu vyjádřili jeho spolustraníci, kteří na twitteru uspořádali dobročinnou sbírku.

Za Veverku se postavil například předseda strany Ivan Bartoš. „Piráti budou vždy chránit svobodný přístup k informacím. U Roberta Veverky podle mého názoru soudy kriminalizují sdílení informací, které je společensky zcela neškodné,“ reagoval.

Recepty z konopí

Magazín Legalizace je dvouměsíčník, jenž uvádí, že jeho cílem je poskytovat ucelené, objektivní informace o rostlině konopí a nezaujatě informovat o drogové problematice. Veverka je vydavatelem a šéfredaktorem. Uvedl, že časopis mimo jiné upozorňoval právě na komplikovanou legislativu ohledně konopí.

Policie zkoumala 60 vydání časopisu z let 2010 až 2020. Podle obžaloby tam našla více než 200 protiprávních skutků. Šlo například o recepty na jídla s obsahem konopí a další texty, které podle obžaloby vyzdvihovaly účinky látek a navozovaly dojem legality pěstování konopí a výroby drog z něj.

Nejméně jeden člověk se podle obžaloby nechal inspirovat, sehnal si semena a podle rad a návodů v časopisu z nich vypěstoval a zpracoval rostliny se zakázanou látkou THC.

Rozsudek soudu Veverku překvapil. Zatím nemá písemné vyhotovení a neví, v jakých bodech se krajský soud shodl s tím okresním. „Vím, že stačí, aby u jediného z těch 300 článků soud shledal, že zákon porušuji,“ řekl.

Podotkl, že ve chvíli, kdy se člověk s drogovým deliktem dostane před soud, rovnou na něj pohlížejí jako na zločince. „Ty tresty jsou v porovnání s některými vážnými násilnými činy velké.“

„Lze psát o drogách“

Okresní soud v Bruntálu předloni Veverkovi uložil 2,5letou podmínku. Odvolání podali jak Veverka, tak státní zástupce, podle kterého byl trest naopak příliš mírný. Soud tak částečně vyhověl oběma.

Soudkyně Jaroslava Miketová řekla, že krajský soud se ztotožnil s výrokem okresního soudu o vině. Trest ale považoval za nepřiměřeně přísný, mimo jiné s ohledem i na jeho dosavadní bezúhonnost.

Podle ní k naplnění trestného činu stačí, aby pachatel jinou osobu ke zneužívání návykové látky sváděl či podněcoval. Podle soudu je zjevné, že Veverka i časopis věděli, že mohou ovlivnit rozhodnutí jiných osob k tomu, aby nelegálně pěstovali konopí za účelem výroby a užívání marihuany.

Tak se podle soudu i stalo, když svědek vypověděl, že ze semen přiložených k časopisu konopí skutečně vypěstoval.

„Samozřejmě lze psát o drogách, o léčebných účincích marihuany, vést diskuzi, zveřejňovat studie a vědecké poznatky, poukazovat na nedostatky v legislativě a podobně. Není tedy pravdou, že jakákoli zmínka o konopí je automaticky šířením toxikomanie,“ řekla soudkyně.

Veverka se hájil, že magazín neinformuje o zakázané látce. „Není pravá prohibice. Můžete pěstovat léčebné, technické konopí, můžete být technický ústav,“ jmenoval.

Podle soudkyně však v magazínu nebyly pouze informace týkající se konopí, ale i o návod, jak se nelegálně dostat k droze, jak rostlinu vypěstovat, zpracovat a užít mimo legislativou povolený způsob pěstování a užití konopí technického či marihuany pro léčebné účinky.

Tím byla podle soudu překročena hranice mezi legitimním informováním a trestným šířením toxikomanie.

„Krajský soud si je vědom, že v posledních letech je kriminalizace či dekriminalizace drogových deliktů týkajících se zneužívání marihuany předmětem odborné i laické diskuze, ale je třeba konstatovat, že v nich nebylo dosaženo společenského konsenzu, přičemž orgány činné v trestním řízení se musí řídit platnou legislativou,“ řekla soudkyně.

Podle Veverky je proces snahou ho umlčet a dehonestovat.

Případ kritizovali i odborníci. „O šíření toxikomanie by se jednalo, kdyby někdo chodil s krabicí heroinu po ulici, rozdával ho a tvrdil, jak je heroin skvělý,“ vyjádřila se předloni pro Seznam Zprávy bývalá členka petičního výboru za léčebné konopí Hana Gabrielová.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil vyjádřil Veverkovi podporu. „Z mého pohledu jde o jediné médium, které se otevřeně snaží bavit o tom, že současné zákony více ubližují, než pomáhají,“ uvedl.

K případu poskytl i svůj posudek.

Podpora spolustraníků

Piráti verdikt odsoudili. Podle Bartoše Veverka pouze vydává časopis, který se věnuje osvětě o konopí. „Co jiného než takové informace, naopak přispívá ke snižování rizik spojených s užíváním těchto látek? Informační ticho, cenzura a tabuizace? To těžko,“ dodal.

Spolustraníka hájila také poslankyně Klára Kocmanová.

„Je smutné a zarážející, že byl někomu udělen trest pouze za šíření společensky naprosto nezávadných informací. Robert Veverka naopak pomáhal rozbít některé mýty a tabu o konopí. Takový přístup zaslouží podporu, nikoliv trest,“ uvedla. Podle ní budou Piráti vždy bojovat za svobodu přístupu k informacím.

Veverka během soudu přestal magazín Legalizace vydávat, a to z obavy z protiprávního jednání. „Rozpadla se mi redakce a odešli inzerenti. Pokuta čtvrt milionu je pro mě likvidační,“ povzdechl si.

Budoucí vydávání podřídí rozhodnutí soudu. „Nikdy jsem neměl v úmyslu dopouštět se protiprávního jednání,“ řekl.

Zlegalizování konopí

Robert Veverka zdůraznil, že dále usiluje o legalizování konopí. „Nejnebezpečnější na konopí je jeho ilegalita,“ dal se slyšet.

S tímto souhlasí i poslankyně Kocmanová. „Pracujeme dále na tom, aby konopí bylo za určitých podmínek legální. Chceme rozumnou regulaci trhu a omezené pěstování pro vlastní potřebu,“ zdůraznila.

Odborníci se ohledně otázky legalizace konopí stále přou. Národní protidrogový koordinátor Vobořil si od legalizace slibuje nejen větší kontrolu, ale také miliardy na daních do státní kasy. Zároveň se podle něj utlumí užívání jiných látek, jejichž účinky jsou zatím neznámé. „Po legalizaci bude marihuana známější a výrazně levnější,“ uvedl pro Seznam Zprávy dříve.

Proti je například psychiatr Karel Nešpor, který se na léčbu závislostí specializuje. K rozsudku samotnému se odmítl vyjádřit.

„Slovní spojení ‚rekreační užívání‘ je zavádějící. Osoba intoxikovaná drogou není ‚rekreována‘ během intoxikace ani po jejím odeznění,“ uvedl.

Podle něj je domněnka, že liberalizace trhu s konopnými drogami zlikviduje černý trh, velmi naivní.

Rozšíření konopných drog nepovažuje za argument pro legalizaci. Zmínil loňskou studii, podle níž užila v období 12 měsíců konopné látky desetina lidí starších 15 let. „Daleko větší počet osob jistě někdy přešel vozovku na červenou. Mají se snad proto zrušit semafory?“ řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované