Hlavní obsah

Plošné kontroly na Hradě skončily

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Na Hrad bez bezpečnostního rámu.

Reklama

aktualizováno •

Nově budou kontroly namátkové, policistům k nim poslouží data z kamer.

Článek

Návštěvníci Pražského hradu nemusí od pondělního poledne podstupovat kontroly, a to po téměř sedmi letech.

O tom, že v pondělí začne demontáž bezpečnostních rámů, informoval prezident Pavel. „Tuto změnu nám umožnila aktuální analýza bezpečnostní situace, kterou připravila policie, a s jejímiž výsledky jsem se nedávno mohl seznámit,“ řekl.

Vít Rakušan (STAN) pak na společné tiskové konferenci upřesnil, že plošné kontroly nahradí namátkové, které označil za kompromis.

Podle policejního prezidenta Martina Vondráška budou mít policisté pro namátkové kontroly informace z kamer. „Do areálu Pražského hradu bude možné vstupovat místy, která jsou možná dnes,“ poznamenal.

Na místě zatím zůstávají zábrany proti nekontrolovanému vjezdu vozidel, které policie rozmístila na Prašném mostě.

„Otevření Hradu nevnímám pouze jako usnadnění vstupu na Hrad, ale také otevření pro řadu kulturních a jiných akcí,“ podotkl Pavel s tím, že s architektem Josefem Pleskotem budou „společně připravovat projekt kulturního a společenského otevření Hradu“.

Jeho tým prý rovněž provedl revizi projektu, který by umožnil pojmout ochranu Hradu komplexně. Půjde podle něj například o nové pojetí zabezpečení vjezdů. V horizontu zhruba měsíce až dvou by mohl Hrad spustit výběrové řízení na dodavatele.

Rámy a kontroly batohů

Plošné kontroly byly na Hradě od srpna 2016. Návštěvníci tak dosud při vstupu do areálu museli projít bezpečnostními rámy a policisté a příslušníci Hradní stráže jim kontrolovali zavazadla.

Kancelář prezidenta republiky, kterým tehdy byl Miloš Zeman, opatření zdůvodňovala zajištěním bezpečnosti turistů a aby se do areálu Hradu nedaly pronést například větší zbraně.

Především v letní turistické sezoně se v exponovaných časech tvořily u bran dlouhé fronty. Kontroly kritizovali zástupci turistického ruchu i někteří bezpečnostní experti. Poukazovali na jejich zbytečnost, nedostatečnost a volali po jejich zrušení.

KPR ale kritiku vždy odmítala. „Pokud někdo navrhuje oslabení ochrany Pražského hradu a zrušení bezpečnostních kontrol, nezná prostředí, rizika a nerespektuje stanoviska bezpečnostních složek,“ řekl v prosinci 2017 tehdejší prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

+21

Kontroly byly zrušeny během Velikonoc koncem března 2021, kdy podle Ovčáčka došlo k posílení kamerového systému Pražského hradu a dalších prvků ochrany. Uvolnění ale vydrželo jen několik dní, pak se kontroly vrátily zpět. Podle policie kvůli bezpečnostní situaci v Evropě a ve světě.

S blížícím se koncem Zemanova mandátu začala Kancelář prezidenta republiky hovořit o uvolnění bezpečnostních opatření. Na konci října 2022 KPR zveřejnila, že jedná s policií o zmírnění kontrol při vstupu do některých částí Hradu, třeba cestou do Jeleního příkopu nebo Královské zahrady.

Prezident tehdy v dopise ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) napsal, že už pozbyl důvěry v potřebnost a oprávněnost kontrol. Policie ale ústupky odmítla s tím, že jsou důležité vzhledem k bezpečnostní situaci v Evropě.

Rizika pominula

Vondrášek v pondělí připomněl, že už loni na jaře byl připraven plán na přechod k namátkovým kontrolám, přišla ale ruská vojenská invaze na Ukrajinu. „Nikdo z bezpečnostní komunity nevěděl, co tato věc přinese,“ uvedl.

Při dalším periodickém hodnocení bezpečnostních rizik loni na podzim pak nebylo podle něho možné opatření zrušit kvůli nelegální migraci, českému předsednictví v Radě EU, blížícímu se adventnímu období a prezidentským volbám. Nyní tato bezpečnostní rizika odpadla.

Reklama

Doporučované