Hlavní obsah

Plynulá angličtina a problémy dnešního světa. Modelové zasedání OSN v Praze

Foto: GOMUN

Debaty se zúčastnilo na 170 delegátů. Účastníků bylo celkem 230.

Reklama

Na 230 středoškoláků se zájmem o politiku, mezinárodní vztahy a debatování se čtyři dny scházelo v jednacím sále pražského magistrátu. Účastnili se tam zasedání podobného těm, která se odehrávají při reálném jednání OSN.

Článek

Řešila se třeba problematika dětské práce. Student zastupující Čínu navrhoval, aby se omezila na šest hodin denně a během školní výuky na hodiny dvě. Právě dětská práce je jeden z opravdových světových problémů, které státy OSN řeší.

Všichni mluvili bez obtíží plynně anglicky a byli schopní kultivovaně debatovat. Témata znali delegáti dopředu, a před jednáním si tak udělali zevrubné rešerše. Řečníci jsou tak vedeni k tomu, aby si uměli svůj názor obhájit.

I když byla po čtyřech dnech na účastnících znát únava, dávali do svých proslovů všechno.

Svoje role brali vážně, mimo jednání byla ale cítit přátelská atmosféra. Právě objevení nových přátel je něco, co si od setkání slibovala většina účastníků.

„Letos máme asi 170 delegátů a celkově máme na 230 účastníků. Máme delegaci z Frankfurtu nebo z Nizozemí, ale také účastníky z mezinárodních škol. Máme tedy delegáty z Jižní Koreje nebo Turecka,“ mluvila o účastnících hlavní organizátorka konference Kateřina Dlouhá. Na gymnáziu studuje ve třetím ročníku.

Možnost uspořádat akci na magistrátu dal organizátorům radní pro oblast školství Vít Šimral (Piráti). „Od první konference to tady máme pod záštitou pana radního zdarma,“ dodává studentka.

Foto: GOMUN

Jednací sál magistrátu byl téměř plný.

Právě žáci pražského gymnázia Omská organizují konferenci GOMUN už od roku 2017. 

„První konference byla malá, jen s účastníky z Česka. Už v roce 2018 jsme měli zahraniční delegáty. V roce 2020 jsme přešli do on-linu, ale v roce 2021 a letos už jsme zase přešli k velkým konferencím,“ říká Dlouhá a přiznává, že návrat do prezenční podoby byl po roční pauze náročný.

Letos na celou čtyřdenní událost dohlíží 15 organizátorů z řad studentů druhého a třetího ročníku. Kromě magistrátu se konference odehrává i přímo na gymnáziu Omská. Právě tam zasedali delegáti do jednotlivých komisí.

Debatování, angličtina a noví přátelé

MUN, tedy Model United Nations, v překladu Modelová Organizace spojených národů je událost, kde si studenti mohou vyzkoušet, jaké to je řešit vážné problémy současného světa.

Vžívají se do rolí delegátů jednotlivých států OSN a věnují se různorodým globálním problémům dneška.

„Nejdříve jsem dělal debatu, což je podobná disciplína, ale díky novému učiteli, rodilému mluvčímu z Ameriky, který podobné konference pořádal, jsem zjistil, že existuje kolem těchto simulací široká komunita. Když jsem zjistil, že je to podobné debatě, tak jsem to zkusil,“ říká jeden z účastníků Jindřich Stejskal.

Na akci ocenil hlavně to, že mohl získat zkušenosti s mluvením na veřejných akcích, ale také nabyté znalosti, které získal rešeršemi problémů.

„My studujeme na gymnáziu Omská, takže jsme o akci věděli dlouho, tak jsme se rozhodli to zkusit. Známe tu spoustu lidí – a to je ten hlavní důvod,“ říká Jindřich Štibral, který na zasedání zastupoval Thajsko. I on hodnotí jako pozitivní přínos možnost najít si nové přátele nebo procvičit se v angličtině.

Reklama

Doporučované