Hlavní obsah

Po volbách odešel z ANO do ODS. A teď má na dosah placenou funkci

Foto: ČTK / Šulová Kateřina, ČTK

Bývalí spolustraníci a dneska političtí soupeři Radmila Kleslová a Jaroslav Štěpánek.

Reklama

Téměř jedenáct let byl členem hnutí ANO Andreje Babiše. Po letošních komunálních volbách odešel a stal se členem ODS. Dnes se rozhodne, jak se přeběhnutí Jaroslavu Štěpánkovi „vyplatilo“.

Článek

Až se bude ve čtvrtek hlasovat o novém vedení Prahy 10, jedné z největších městských částí v hlavním městě, bude se nově vznikající koalice opírat i o hlasy dvou zastupitelů, kteří stihli během povolebního vyjednávání přeběhnout na „druhou stranu“.

A to tak, že si stihli vyměnit i své stranické legitimace.

Jaroslav Štěpánek a jeho dcera Tereza Hauffenová figurovali jako členové hnutí na kandidátce ANO, nyní jsou však už mezi členy a členkami ODS. Díky tomu tak v novém zastupitelstvu nebudou sedět v opozici, ale mohou se spolupodílet na vedení radnice Prahy 10.

„Už jsem chtěl odejít dříve,“ vysvětluje stranický převlek Štěpánek. „Den nebo dva dny po volbách jsem si řekl, že v ANO už nebudu,“ řekl politik, který z hnutí Andreje Babiše odešel po téměř jedenácti letech. S tím, že má problém „s fungováním hnutí na Praze 10 za paní Kleslové“.

Právě Radmila Kleslová, jež byla v minulosti mimo jiné poradkyní Andreje Babiše, v současné době hnutí ANO na Praze 10 vede.

Štěpánkova dcera Tereza Hauffenová jen potvrdila, že z ANO odešla. Okolnosti svého odchodu však komentovat nechtěla.

Radmila Kleslová uvedla, že ani jeden z dnes už bývalých kolegů o žádných pochybnostech dříve nemluvil. „Ještě den před volbami s námi dělali kampaň,“ řekla Kleslová, podle níž Štěpánek i jeho dcera „zneužili mandát za hnutí ANO“.

Že Jaroslav Štěpánek a Tereza Hauffenová jsou už členy strany občanských demokratů, potvrdil předseda ODS v Praze 10 Martin Valovič, který by se v městské části měl stát novým starostou.

Díky politickému přestupu z ANO do ODS – a tedy k vládnoucí koalici – se pro Jaroslava Štěpánka rýsuje funkce. „Pan Štěpánek je díky svým zkušenostem a odbornosti navržen na předsedu výboru pro životní prostředí,“ uvedl Martin Valovič.

Jaroslav Štěpánek je před prvním hlasováním zastupitelstva opatrnější. „To ještě nevím. Budu muset počkat, jestli mě zvolí,“ říká na otázku, zda výbor, jehož předsedovi podle regulí náleží odměna až 60 tisíc korun, povede.

I díky jeho hlasu a hlasu jeho dcery má nová koalice ve 45členném zastupitelstvu Prahy 10 převahu 26 hlasů.

Reklama

Doporučované