Hlavní obsah

Babišova důvěrnice je zpět ve hře. V Praze jedná o vládní koalici

Foto: Archiv Seznam Zpráv, Seznam Zprávy

Bývalá starostka Prahy 10 a nově zastupitelka ANO na pražském magistrátu Radmila Kleslová.

Reklama

aktualizováno •

Někdejší místopředsedkyně ANO Radmila Kleslová skončila s hnutím na třetím místě na Praze 10. Seznam Zprávám potvrdila, že ji oslovili místní politici z koalice ODS a TOP 09 k jednání o nové vládě na radnici.

Článek

Bývalá místopředsedkyně hnutí ANO a někdejší důležitá poradkyně Andreje Babiše Radmila Kleslová uspěla v komunálních volbách a vrací se do aktivní role.

Na kandidátce ANO ji voliči zvolili ze 7. místa do zastupitelstva hlavního města a na Praze 10 skončila jí vedená kandidátka hnutí na třetím místě se ziskem 17,67 procenta hlasů a devíti mandátů.

Jak Seznam Zprávy zjistily, Kleslová se zapojí do vyjednávání koalice na Praze 10. Uvedla, že ODS a TOP 09 kandidující v desátém městském obvodu pod názvem Společně pro Prahu 10 ji oslovily k jednání.

„ANO na Praze 10 od nás dostalo pozvánku na povolební setkání stejně, jako všechny další demokratické strany, které se dostaly do zastupitelstva naší městské části, což pokládáme za slušnost. Takto jsme již absolvovali setkání s koalicí VLASTA a Pirátskou stranou. Odmítáme, že by jakákoliv jednání na Praze 10 v tento okamžik směřovala k vytvoření koalice našich stran s ANO,“ informoval Martin Valovič, lídr kandidátky Společně pro Prahu 10 (ODS a TOP 09).

„Budeme jednat o sestavení koalice. Byli jsme osloveni, abychom se sešli na společném jednání. Uvidíme, jak to bude pokračovat, nevylučuji žádný scénář,“ řekla Kleslová Seznam Zprávám.

Neskrývala nadšení, že ANO v této městské části získalo o mandát více než Piráti, které na místní kandidátce podpořili i stávající primátor Zdeněk Hřib, poslankyně Olga Richterová či její bratr a exposlanec Mikuláš Ferjenčík.

Vyjednávání na celopražské úrovni za ANO podle ní vede lídr kandidátky a poslanec Patrik Nacher a předseda pražské organizace hnutí Ondřej Prokop. „Věřím našemu týmu, že to na magistrátu vyjednají,“ uvedla.

Skutečnost, že se dostala na magistrát a na Praze 10 může vyjednávat o koalici, bere jako ocenění za její opoziční práci. Gratuloval jí prý i expremiér Babiš. „Pan předseda měl včera večer z Prahy radost. Ocenil, že jsme v kampani odvedli maximum možného,“ popsala Kleslová, která před pádem komunistického režimu působila ve strukturách StB v rozvědce.

Padlá starostka

Blízkou poradkyní Andreje Babiše bývala Kleslová ještě v době před jeho přímým vstupem do politiky. V minulosti po ní například chtěl, aby mu pomohla s přípravou politické strany.

Po vzniku ANO vystoupila Radmila Kleslová ze své mateřské ČSSD a stala se funkcionářkou hnutí. Působila jako jeho místopředsedkyně a starostka Prahy 10. Jenže pak se začal propírat souběh politických funkcí s činností její advokátní kanceláře, která pracovala pro městské a státní podniky.

V letech 2015 a 2016 skončila jak ve vedení Babišova hnutí, tak na radnici Prahy 10. Tam sice pokračovala v zastupitelstvu, na vyšší funkci už to ale nevypadalo. Až letos na jaře si vyjednala dobré postavení na kandidátních listinách hnutí ANO.

Letos v květnu v rozhovoru pro Seznam Zprávy Kleslová popsala motivace pro svůj politický návrat. Ten bylo možné interpretovat i v kontextu toho, jak za poslední rok zeslábl v ANO vliv bývalého 1. místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka. Postupný pád Kleslové před sedmi lety byl v rámci hnutí dávaný do souvislosti právě s mocenským nástupem Faltýnka.

„Je to bolestivá etapa mého života. Mám k tomu informace, mám povědomí, co se v dané době dělo, ale život jde dál. Nemyslím si ale, že po mém odstranění nastaly pro ANO v Praze lepší časy,“ uvedla Kleslová před čtyřmi měsíci v rozhovoru.

Reklama

Doporučované