Hlavní obsah

Kdo bude krýt záda Nacherovi? Kleslová hlasování přerušila

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hnutí ANO s lídrem Patrikem Nacherem v Praze skončilo na 2. místě. Vítězné uskupení Spolu ale preferuje koalici na vládním půdorysu.

Reklama

V pražském klubu hnutí ANO se kolíkuje mocenské hřiště. Předsedou zastupitelů se stal poslanec Patrik Nacher, jeho zástupci se vyberou až později. Volbu oddálila bývalá místopředsedkyně ANO Radmila Kleslová.

Článek

Hnutí ANO skončilo ve volbách do zastupitelstva hlavního města se ziskem bezmála 20 procent hlasů druhé a na pražském magistrátu obsadilo druhý nejpočetnější klub.

Čtrnáct zastupitelů ANO se po volbách sešlo, aby ustavili své vedení. Podařilo se to jen částečně. Podle zjištění Seznam Zpráv mimo jiné kvůli tomu, že do hry se vložila někdejší důvěrnice Andreje Babiše a protřelá politička Radmila Kleslová, která se zvolením na pražský magistrát vrátila do vyšší politiky.

Předsedou zastupitelského klubu ANO se stal poslanec a volební lídr Patrik Nacher. Místo něho ale Kleslová navrhovala někoho jiného – Ondřeje Prokopa, který je předsedou pražské krajské organizace ANO.

Nakonec se ale zastupitelé domluvili, že šéfem zastupitelů se stane Nacher, který je též místopředsedou poslaneckého klubu ANO. Jeho dvěma místopředsedy se pak měli stát Prokop a Radomír Nepil, hlasování o tomto kroku se však nakonec odložilo.

„Když se volil předseda klubu Patrik Nacher, paní doktorka se přihlásila, proč jím není předseda krajské organizace pan Prokop. Načež jí bylo oznámeno, že taková je dohoda mezi nimi. Patrik pak navrhl mě a kolegu Prokopa s tím, že nás by navrhl na místopředsedy. Paní doktorka navrhla volbu místopředsedů odložit, až bude známý půdorys koalice. S tím jsme souhlasili,“ řekl Seznam Zprávám Nepil.

Právě on je považovaný za důležitého spojence Nachera a vlivného zastupitele, který v tomto volebním období změří síly právě s Kleslovou. Ta má zase blíže k předsedovi pražského ANO Prokopovi.

„Pravda je, že kolem toho vznikla diskuse. Paní doktorka chtěla víc mě, ale Patrik Nacher pospíchal do televize, tak jsme pak hlasování o volbě místopředsedů odložili,“ řekl Seznam Zprávám šéf pražského ANO Prokop. S Nacherem tvoří také tým pro vyjednávání o koalici na pražské radnici.

Nacher odmítl interní záležitosti z klubu komentovat. „Nebyla žádná debata. Dohodli jsme se na předsedovi, pak jsem měl já nějaké představy, nakonec jsme si řekli, že to teď nebudeme řešit. Určitě ale interní věci nebudu ani vteřinu řešit navenek,“ řekl poslanec Nacher Seznam Zprávám.

O věci se nechtěla bavit ani Kleslová. „Jde o interní záležitost klubu, nechci se k tomu vyjadřovat,“ uvedla pouze někdejší starostka Prahy 10 k jednání pražských zastupitelů ANO.

Návrat ztraceného člena

Radomír Nepil působil část minulého volebního období jako šéf zastupitelského klubu ANO na pražském magistrátu. Loni v dubnu však z hnutí vystoupil. Přesto několik následujících měsíců v čele klubu setrvával, později se přesunul do pozice místopředsedy.

V loňském roce tvrdil, že v politice po uplynutí mandátu v zastupitelstvu skončí. Což si nakonec rozmyslel a za ANO znovu kandidoval, k čemuž ho prý přesvědčil Nacher. „Byl jsem vyhořelý v danou dobu, řešil jsem osobní a zdravotní záležitosti, do poslední chvíle jsem měl za to, že už pokračovat nebudu, ale Patrik mě nakonec přesvědčil, abych pokračoval,“ řekl Nepil Seznam Zprávám.

Teď pražský zastupitel z Prahy 8 zvažuje i to, že se do hnutí vrátí. „Přemýšlím nad tím, považoval bych to za fér. S ohledem na to, že jsem za ně kandidoval, což bylo zejména na přání Patrika Nachera. Nezáleží ani tak na mně, ale na příslušné organizaci ANO. Takže ano, mé členství je v úvaze,“ dodal Nepil.

Reklama

Doporučované