Hlavní obsah

Počasí komplikuje dopravu v Česku, o proud připravilo desetitisíce odběratelů

Foto: Hasičský záchranný sbor

Hasiči odklízejí spadlý strom (ilustrační snímek).

Reklama

Pro většinu Čech je na Štědrý den v platnosti varování před silným větrem. Problémy kvůli počasí byly dnes hlavně v dopravě nebo v dodávkách elektřiny.

Článek

Silný vítr spolu s vydatným sněžením dnes podobně jako v pátek komplikují dopravu na mnoha místech Česka. Na dálnici D1 na Pelhřimovsku odpoledne blokovaly provoz kamiony, které nemohly vyjet kopec. Silničáři v Libereckém kraji dva úseky silnic pro nákladní auta raději uzavřeli. Kvůli počasí mají zvýšený počet výjezdů hasiči, kteří odstraňují spadlé větve a vyvrácené stromy. Ty jsou také častou příčinou přerušení dodávek elektřiny. Odpoledne byly v Česku bez proudu desetitisíce odběratelů. V pohotovosti jsou kvůli vzestupu hladin některých řek a potoků i vodohospodáři.

Desítky výjezdů souvisejících s počasím mají za sebou hasiči v Plzeňském a Karlovarském kraji. Mluvčí jihočeských hasičů hovoří o 560 zásazích za poslední dny. V Libereckém kraji jsou pro kamiony uzavřené některé silnice, včetně té z Tanvaldu na Harrachov, na Jablonecku a dál do Polska.

Problémy na D1

Nákladní auta, která nemohla vyjet kopec, dnes blokovala dálnici D1 u Humpolce ve směru na Brno. Šlo o úsek mezi 81. a 83. kilometrem. Kvůli spadaným stromům je navíc zavřený exit na 81. kilometru.

Problémy nedělalo počasí pouze řidičům. Větve a spadlé stromy trhaly dráty elektrického vedení a poškozovaly izolátory. Kolem 15 hodiny bylo bez proudu kolem 28 tisíc odběratelů společnosti ČEZ. Polovinu tvořila odběrná místa v Ústeckém kraji. Podle společnosti EG.D bylo k 15:00 bez proudu 8200 odběrných míst, především na jihu země.

„Spoustu poruch se nám podařilo již opravit, avšak kvůli celodennímu vytrvalému sněžení se na některých místech objevují poruchy nové,“ popsal ČTK dnes odpoledne situaci mluvčí distribuční společnosti EG.D Lubomír Budný.

Časté výjezdy hasičů

Plno práce s odstraňováním následků nepříznivého počasí mají také hasiči. „Do dnešních 17:00 jsme vyjeli k 2211 událostem,“ uvedli na síti X. V pátek měli takových výjezdů 1669. Většinou hasiči odstraňují ze silnic a tratí nahnuté či spadlé stromy. Kromě toho vyprošťují vozidla, čerpají vodu ze zatopených sklepů a monitorují stoupající hladiny řek a potoků.

Na některých místech v Česku se toky dostaly na první, tedy nejnižší, povodňový stupeň. Varování před vzestupem hladin platí pro celé Česko až do odvolání. Ojediněle mohou toky vystoupat i na třetí stupeň povodňové aktivity, tedy nejvyšší stupeň, kdy už voda ohrožuje majetek i životy lidí v záplavovém území.

V platnosti je také varování před silným větrem. Do dnešní půlnoci se týká především jihozápadu Čech, kde může foukat i velmi silně. Větrné počasí podle meteorologů vydrží i na Štědrý den, pro který je vydáno varování před silným větrem pro většinu Čech s výjimkou severu a severovýchodu.

Reklama

Doporučované