Hlavní obsah

Policii nestačí posudky, že je Babiš mladší zdráv. Proto odložila kauzu Krym

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Policii zprávy o zdravotním stavu Andreje Babiše mladšího nestačily.

Reklama

Andrej Babiš mladší předložil policii dvě zprávy, že je zdravotně v pořádku. Police žádala ještě přezkum u znalce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policie krátce před loňskými Vánocemi už podruhé odložila případ, v němž prověřovala, zda byl syn bývalého premiéra Andrej Babiš mladší v roce 2017 nedobrovolně zavlečen na Krym.

Vyšetřování bylo i napodruhé odloženo, přestože tentokrát měla policie k dispozici i výpověď hlavního aktéra, který uvedl, že byl na Krymu proti své vůli.

Při prvním otevření kauzy totiž Babiš mladší s policisty nespolupracoval, podruhé však přišel v kauze Krym v září loňského roku na policii vypovídat. A protože se v minulých letech dlouhodobě léčil s duševní poruchou, předal policii ke své výpovědi dva zdravotní posudky, že je zdravotně v pořádku.

Podle zjištění Seznam Zpráv to však nebylo dostatečné. Vyšetřovatelé požadovali, aby byl zdravotní stav korunního svědka ověřen znalcem, ale takovému přezkumu se Andrej Babiš mladší nepodrobil.

A právě to bylo důvodem, proč policie do usnesení na závěr napsala, že během „prověřování věci nebyly zjištěné žádné skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin“. A i napodruhé věc odložila.

Seznam Zprávám to potvrdily nezávisle na sobě dva zdroje, které jsou obeznámeny s vyšetřováním a s tím, jak policie odložení zdůvodnila.

O podezření, že je Babiš mladší na Krymu nedobrovolně, se policie vůbec poprvé dozvěděla v roce 2017, kdy do e-mailové schránky českého Kriminalistického ústavu přišel vzkaz podepsaný Andrejem Babišem mladším: „Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok,“ psal v něm.

První skutečné prověřování však začalo až na podzim 2018, kdy se Babiš junior svěřil v Ženevě reportérům Seznam Zpráv, že byl na Krymu nedobrovolně a že ho tam na pokyn jeho otce odvezl Petr Protopopov. Verzi o nedobrovolném pobytu však Andrej Babiš starší, Protopopov i matka Babiše juniora odmítli, a tak policie případ loni v lednu poprvé odložila.

Znovu – podruhé – ho otevřela poté, když na jaře Babiš mladší začal svůj krymský příběh znovu veřejně popisovat.

Proti předvánočnímu rozhodnutí policie o odložení případu, o kterém první napsaly Hospodářské noviny, podal advokát zastupující Babiše mladšího stížnost. Podle informací Seznam Zpráv v ní argumentuje právě tím, že existují dvě zprávy dokládající, že jeho klient nebyl v době zářijové výpovědi duševně nemocný.

Komentář k důvodům odložení a k obsahu stížnosti však advokát Vítězslav Dohnal odmítl. „Já se k tomu nebudu nyní vyjadřovat,“ řekl na dotaz redakce.

Stížností proti odložení případu se nyní zabývá Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Ani to však s odkazem na stav věci obšírnější sdělení neposkytuje. „Není skončeno přípravné řízení, a proto nebudu poskytovat žádné informace,“ prohlásil obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

Doplnil jen, že jeho podřízený žalobce rozhodne během ledna, zda se budou muset policisté kauzou dále zabývat nebo případ definitivně skončí.

K dotazům Seznam Zpráv, které se týkaly mimo jiné toho, proč není Babiš mladší pro vyšetřovatele důvěryhodný, se nevyjádřila ani policie. „Za nás je to v tuto chvíli uzavřené. My k tomu nemůžeme poskytovat žádné informace. Právo k informování si vyhradilo státní zastupitelství,“ uvedla pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Ambulantní zprávu z oboru psychiatrie, kterou Andrej Babiš mladší předložil vyšetřovatelům, zpracovala lékařka Džamila Stehlíková. Druhý posudek vypracoval znalec a vedoucí katedry pedagogiky a aplikovaných disciplín na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Slavomil Fischer.

Oba v dokumentech uvedli, že je syn bývalého premiéra plně připravený pro spolupráci s vyšetřovateli.

Stehlíková nyní k postupu policie říká, že není soudním znalcem, a tak je podle ní postup policie, kdy si vyžádala vypracování znaleckého posudku, standardní.

„Policie vnímá zprávu nesoudního znalce jako nedostatečnou pro soud nebo vyšetřování. V 99 procentech případů žádají o posudek, je to standardní postup. A teď mluvím obecně, k té kauze se vyjadřovat nechci,“ uvedla Stehlíková.

Slavomil Fischer se k případu vyjadřovat odmítl, protože je podle svých slov jako znalec vázán mlčenlivostí.

Andrej Babiš mladší je svědkem také v kauze, která se týká podezření z dotačního podvodu kolem Farmy Čapí hnízdo a v níž byl obviněn jeho otec. Také v tomto případě loni v září Babiš junior vypovídal na policii. Zda bude v této věci Babiš junior pro policii důvěryhodný a zda se k jeho svědectví přihlédne, rozhodne však dozorující žalobce kauzy Jaroslav Šaroch.

Reklama

Doporučované