Hlavní obsah

Žalobce Šaroch narazil u svých nadřízených. Kvůli podpisu Babiše mladšího

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Žalobci ověří nejen to, zda byl zfalšován podpis Andreje Babiše mladšího, ale také jeho důvěryhodnost jako svědka.

Reklama

Na příkaz shora musel státní zástupce dozorující případ Čapího hnízda nechat ověřit znalcem, zda je podpis Babiše mladšího na smlouvě o převodu akcií Čapího hnízda pravý, nebo zfalšovaný.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Žalobce Jaroslav Šaroch sice připravuje pro Sněmovnu novou žádost o vydání poslance Andreje Babiše staršího ke stíhání, na případu však přes nově nabytou poslaneckou imunitu dosluhujícího premiéra nadále pracuje.

Seznam Zprávy už napsaly, že si žalobce Šaroch nechává zpracovat v kauze nový posudek, který má potvrdit důležitou zářijovou výpověď svědka Andreje Babiše mladšího. Ten policii řekl, že určitě v roce 2008 nepodepsal smlouvu o koupi čtyř akcií společnosti Farma Čapí hnízdo, což je dokument, který může hrát při vyhodnocení případu důležitou roli.

Podle zjištění Seznam Zpráv chtěl Jaroslav Šaroch vzít juniorovu výpověď za hotovou a dále s ní pracovat při dalším rozhodování o případu. Proti jeho postupu se však postavili nadřízení a přiměli ho, aby ji ověřil u znalce.

„Jeden z důkazů, který vzešel z posledního doplnění vyšetřování, považoval dozorový státní zástupce dle svého právního názoru za dostatečný pro další využití při posouzení věci,“ uvedl ve středu mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala, když informoval o nové žádosti o vydání Babiše staršího.

„V rámci interního dohledu nebyl tento právní názor shledán správným a dozorovému státnímu zástupci byl dán pokyn k doplnění tohoto důkazu o nezávislou verifikaci za využití znaleckého posudku,“ doplnil.

Znamená to, že žalobce musí nechat udělat znalecký posudek, zda je podpis Babiše mladšího skutečně zfalšován.

Vypracování tohoto posudku však má přitom nejen ověřit nejen to. Podle informací Seznam Zpráv ze státního zastupitelství tím chce také státní zastupitelství zjistit, jak důvěryhodný je syn obviněného premiéra jako svědek v případu.

Posudek v současné době zpracovává soudní znalec z oboru písmoznalectví Aleš Čulík a měl by ho dokončit do konce prvního listopadového týdne.

Tato lhůta souvisí s tím, že na 8. listopadu bylo svoláno první jednání nové Poslanecké sněmovny, po jejímž ustanovení pošle Jaroslav Šaroch zmíněnou žádost o vydání poslance Babiše.

Mluvčí pražského státního zastupitelství Cimbala také uvedl, že závěry znaleckého posudku by mohly být již součástí této žádosti. „Jeho závěry bude případně možné využít i v nové žádosti o vydání adresované Poslanecké sněmovně,“ doplnil.

Kvůli tomu, že se v současné době čeká na to, zda bude Babiš i ve třetím volebním období vydán k trestnímu stíhání, nemá v tuto chvíli Šaroch stanovenou další lhůtu pro rozhodnutí, zda v kauze podá návrh na obžalobu, anebo kauzu odloží.

Vrchní státní zastupitelství v Praze přitom nedávno kritizovalo Šarocha, že nevyslechl rychleji dva nové svědky (Babiše mladšího a také někdejšího manažera z Čapího hnízda) a dopustil se tak průtahů. Informaci, že chce v kauze vypovídat bývalý manažer farmy, dostal Jaroslav Šaroch v červenci, avšak k výslechu došlo až po téměř dvou měsících.

Pochybení ale nebyla takové intenzity, že by pražský městský státní zástupce Martin Erazím žalobce Šarocha nějak potrestal.

V případu Čapího hnízda detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo tuto dotaci inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované