Hlavní obsah

Bradáčová kritizuje žalobce za Čapí hnízdo. Babiše jr. měli vyslechnout dávno

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Reklama

Vrchní státní zastupitelství v Praze dokončilo takzvanou dohledovou prověrku v případu, v němž je obviněn premiér Andrej Babiš z dotačního podvodu.

Článek

Pražské vrchní státní zastupitelství ukončilo kontrolu práce žalobce Jaroslava Šarocha v kauze Čapí hnízdo.

Tedy v případu, v němž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO) a s ním i bývalá manažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová), protože se podle policie podíleli na dotačním podvodu.

Podřízení pražské vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové zjistili, že pražský žalobce Šaroch, který vyšetřování dozoruje, se dopustil průtahů. A to kromě jiného tím, že včas nereagoval na informace, že se v případu objevili dva noví svědci, kteří jsou ochotni vypovídat – šlo o premiérova syna Andreje Babiše mladšího nebo bývalého manažera Farmy Čapí hnízdo.

„V rámci dohledového přezkumu bylo zjištěno pochybení dozorového státního zástupce Městského státního zastupitelství v Praze, který bezodkladně, jak je jeho povinností, nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků. Tímto pochybením dozorového státního zástupce pak došlo ke vzniku průtahů v trestním řízení,“ napsala vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

Oba zmínění svědci vypovídali na policii až v polovině září. Přitom oba v médiích nové informace v této souvislosti popisovali už před zhruba dvěma měsíci.

Naznačovali, že jejich výpovědi mohou odhalit skutečné pozadí projektu u Olbramovic a to, jak významnou roli v něm hrál obviněný premiér.

Pražské státní zastupitelství, k němuž výsledek prověrky dorazil, obsah zjištění nadřízeného orgánu nekomentovalo.

„Městské státní zastupitelství v Praze se jako adresát učiněných zjištění nebude k věci blíže vyjadřovat,“ uvedl jeho mluvčí Aleš Cimbala.

Foto: ČTK, ČTK

Státní zástupce Jaroslav Šaroch.

Žalobce Šaroch v tuto chvíli připravuje v kauze Čapí hnízdo rozhodnutí, jak se případ bude odvíjet dále.

V pondělí mu policista Tomáš Hádek navrhl, aby Babiše a Mayerovou obžaloval. Šaroch však také může rozhodnout například o tom, že stíhání zastaví.

Pražský městský státní zástupce Martin Erazím v úterý stanovil Šarochovi měsíční lhůtu, do níž by rozhodnutí měl učinit. „A to s ohledem na dosavadní délku řízení a opakované zpracování věci, kdy je mu již část podkladu známa,“ vysvětlil mluvčí žalobců Cimbala.

Pokud by rozhodnutí Šarocha v této kauze mělo být známo do termínu voleb do Poslanecké sněmovny, které se konají 8. a 9. října, musel by žalobce dokument o svém rozhodnutí dokončit během týdne.

Postup je totiž takový, že když příslušný státní zástupce rozhodnutí zpracuje, ještě ho dostanou na stůl ke kontrole nadřízení. Což zabere další čas. V případě, že by byli Babiš a Mayerová obžalováni, teprve poté by byla obžaloba odeslána k soudu. Pokud by bylo stíhání naopak zastaveno, dostanou Šarochovo rozhodnutí obvinění a jejich advokáti.

Když žalobce nerozhodne do termínu říjnových voleb, budou poslanci už potřetí řešit, zda Andreje Babiše vydají k trestnímu stíhání. Že premiér ve volbách jako lídr favorizovaného hnutí ANO v Ústeckém kraji mandát poslance obhájí, je vysoce pravděpodobné.

V případě, že by v této kauze byla podána obžaloba, by se o vydání Babiše také muselo hlasovat, o vydání by však musel požádat soud.

V případu Čapí hnízdo detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo tuto dotaci inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, a podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované