Hlavní obsah

Dokument: Proč policie odložila případ Babiše juniora na Krymu

Foto: Seznam Zprávy

Kauza kolem Andreje Babiše mladšího definitivně skončila.

Reklama

Policejní dokument zdůvodňuje odložení případu, zda byl syn premiéra Andrej Babiš mladší v roce 2017 nedobrovolně zavlečen na Krym.

Článek

Po dvou letech a třech měsících definitivně skončil případ, v němž pražská policie prověřovala, zda syn českého premiéra Andrej Babiš mladší byl v roce 2017 nedobrovolně zavlečen na Krym.

Detektivové v této souvislosti nikoho neobvinili a kauzu odložili.

Zároveň však ani nevyjasnili tvrzení premiérova syna, který opakovaně - i v rozhovoru pro Seznam Zprávy - uvedl, že byl na Krymu proti své vůli a že ho tam odvezl Petr Protopopov, posléze zaměstnaný jako řidič v Agrofertu.

Že si za svými tvrzeními nadále stojí, sdělil Babiš junior redakci i v posledním rozhovoru z minulého týdne. Tehdy uvedl, že navzdory tomu, že trvá ve věci Krymu na svém, už nechce, aby se případ vyšetřoval a aby byl někdo obviněn.

Krátká rekapitulace, co se odehrálo v lednu před třemi roky, kdy se policie o krymské anabázi vůbec poprvé dozvěděla: Do e-mailové schránky českého Kriminalistického ústavu tehdy přišel vzkaz podepsaný Andrejem Babišem mladším.

„Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok,“ psal v něm.

V říjnu téhož roku pak novinářům ze Seznam Zpráv svěřil svůj příběh. Během rozhovoru popsal, že má strach z Petra Protopopova. Muže, který ho převážel na Krym. „On zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel,“ prohlásil Babiš mladší.

Policisté se případem zabývali dvakrát.

Prvně, když syn premiéra poslal zmíněný e-mail. Ale tehdy důkladné prověřování neprovedli.

Místo konfrontace a rozhovoru s Babišem mladším se policie spokojila se zaslanou fotografií, kde je Babiš junior s matkou. To, že tento postup nebyl zcela v pořádku, uznala i policie - policisté, kteří tehdy oznámení řešili, byli potrestáni pokutou.

Druhé šetření začalo po zmíněné reportáži Seznam Zpráv na podzim 2018.

K němu se váže dokument, který redakce nyní získala a informoval o něm také server Aktuálně.cz. Policie v něm oznamuje, že případ odkládá, a zdůvodňuje proč.

Policejní usnesení je sice anonymizované, avšak lze z něj vyčíst, že vedle reportérů, kteří s Babišem mladším ve Švýcarsku mluvili, vyslýchala při šetření policie ještě Petra Protopopova, Andreje Babiše staršího, jeho první manželku Beatrici Babišovou a také bývalou přítelkyni premiérova syna, s níž se Babiš junior seznámil na Krymu.

Posledním svědkem pak nejspíše byla Dita Protopopová, která byla dříve ošetřující lékařkou Babiše mladšího. Dnes je tajemnicí vládní rady pro duševní zdraví. Na rozdíl od ostatních ale tato osoba odmítla u výslechu vypovídat.

Svědectví poškozeného Andreje Babiše mladšího však policisté nezískali. „Pokud poškozený nechce vypovídat, jsou k tomu dány objektivní důvody, tak s tím policejní orgán neudělá vůbec nic,“ konstatoval pro Seznam Zprávy obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek. Byli to právě jeho podřízení, kteří tento případ dozorovali.

Andrej Babiš mladší přitom v listopadu 2018 chtěl s policisty mluvit. Jenže nakonec se na více než dva roky odmlčel.

Ve zmíněném aktuálním rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětlil, že viděl, jakou odezvu měla jeho slova z publikované reportáže. V Česku se po ní konaly demonstrace. A Babiš mladší - jak dále řekl - nechtěl být záminkou pro nepokoje, které se navíc konaly proti jeho otci - českému premiérovi.

„Uvědomil jsem si, že nechci nepokoje v České republice, nechtěl jsem být důvodem nestability. Tak jsem se umlčel,“ uvedl Babiš mladší. Na doplňující dotaz, zda to po něm chtěl jeho otec, odpověděl: „Neřekl mi to, ale je logické, že by to chtěl.“

Z dokumentu o odložení kauzy plyne, že policisté měli k dispozici svědectví jen těch, kteří tvrdili, že syn premiéra byl na Krymu dobrovolně. Řekl jim to premiér Babiš, jeho bývalá manželka i Protopopov.

Ten přitom už v první reakci na podzim 2018 reportérům Seznam Zpráv lživě tvrdil, že na Krymu nikdy nebyl.

Policii pak na výslechu říkal něco jiného. Potvrdil jí nejen cestu na Krym, ale také na řadu dalších míst, kde s Babišem mladším rovněž byl. Doložil to mimo jiné i zakoupenými letenkami.

A zatímco premiér Babiš o vztahu svého syna s Protopopovem řekl, že byli jako bratři, a matka Beatrice Babišová uvedla, že Protopopov byl synovým koučem, Andrej Babiš mladší opakovaně uváděl, že měl z tohoto muže strach.

Proč vzal Protopopov premiérova syna právě na Krym, vysvětlila policie tím, že to tam bývalý řidič Agrofertu znal.

„Policejní orgán se zabýval při hodnocení důkazů též logickou námitkou spočívající v tom, z jakého důvodu oznamovatel jakožto syn předsedy vlády České republiky a jednoho z nejbohatších obyvatel tohoto státu volil za cíle svých cest destinace, které volil. K tomu policejní orgán doplňuje, že destinace byly vybírány Protopopovem, vzhledem k jeho znalostem těchto zemí a jeho jazykové vybavenosti,“ uvedla policie v usnesení.

Proti usnesení nikdo nepodal stížnost. Sám poškozený Andrej Babiš mladší nechtěl, aby šetření pokračovalo.

Jak také řekl ve zmíněném rozhovoru pro Seznam Zprávy: „Myslím si, že by to byla ztráta času hodně lidí, protože se nedá dokázat, že to, co říká Protopopov, je lež. A on zase nemůže dokázat, že to, co říkám já, by byla lež, že to neřekl. Takže absolutní ztráta času.“

Nyní je tak kauza definitivně u konce.

Reklama

Doporučované