Hlavní obsah

Babišův syn vzkazuje do Česka: Můj únos na Krym už nevyšetřujte

Seznam Zprávy vedly rozhovor se synem českého premiéra Andrejem Babišem mladším.

Reklama

Článek

Podívejte se na ukázku z rozhovoru Jiřího Kubíka s Andrejem Babišem mladším.Video: Seznam Zprávy

Andrej Babiš junior se po dvou letech odmlky ozval ze Ženevy, kde žije se svojí matkou, první manželkou českého premiéra.

Nechce už, aby se česká policie nadále zabývala případem jeho pobytu na Krymu v roce 2017, v němž se prověřuje podezření, že tam byl nedobrovolně zavlečen řidičem Agrofertu Petrem Protopopovem.

„Tuhle ránu, která je z minulosti, už nechci otevírat,“ řekl nyní Andrej Babiš mladší v rozhovoru pro Seznam Zprávy, v němž posílá vzkaz policii, která dosud nedokázala případ uzavřít.

„V kauze mého zavlečení nechci, aby byl někdo stíhán. Teď to budu podepisovat,“ řekl Seznam Zprávám Babišův syn, který v této věci požádal o pomoc i svého právníka. „Myslím si, že by to byla ztráta času hodně lidí, protože se nedá dokázat, že to, co říká Protopopov, je lež. A on zase nemůže dokázat, že to, co říkám já, by byla lež, že to neřekl. Takže absolutní ztráta času,“ vysvětluje Babiš mladší v rozhovoru, jehož fragment si můžete pustit v úvodu tohoto článku.

Celý rozhovor s Andrejem Babišem mladším najdete zde v odkazu:

Okolnosti svého pobytu na Krymu sdělil Andrej Babiš junior, který se léčí se schizofrenií, reportérům Seznam Zpráv, když jej na podzim 2018 v Ženevě navštívili.

„Poslední dva roky jsem zažil něco šíleného,“ řekl tehdy Babiš mladší a popsal, jak ho Petr Protopopov odvezl na Ruskem okupovaný Krym. „Z toho člověka mám strach. On mi řekl na Ukrajině: Já i tvůj otec uděláme všechno pro to, abys byl zavřený,“ uvedl tehdy.

Jeho výpověď otřásla politickou scénou a policie na jejím základě zahájila vyšetřování pro trestný čin zavlečení do ciziny. Premiér Babiš následně syna v Ženevě navštívil a od té doby se junior odmlčel.

České policii se Andreje Babiše mladšího nikdy nepodařilo vyslechnout, a to přesto, že premiérův syn z prvního manželství byl stejně jako další rodinní příslušníci právě od roku 2017 trestně stíhán v kauze dotačního podvodu Čapí hnízdo. Stíhání Babiše mladšího bylo ukončeno, jeho otec je v této věci stíhán dodnes.

I proto, že obě kauzy mají vážné politické dopady, Andrej Babiš starší výpověď svého syna o událostech na Krymu a také práci novinářů zpochybňoval.

„Od začátku, cokoliv jsem řekl, cokoliv jste nafilmovali i se skrytou kamerou, nebo cokoliv jsem napsal policii, bylo vždy upřímné a pravdivé,“ řekl však nyní po dvou letech Andrej Babiš mladší v rozhovoru, který se odehrál prostřednictvím aplikace Skype.

Andrej Babiš mladší také vysvětluje, proč se nyní rozhodl opět promluvit.

Jedním z důvodů je podle něho citát Petra Protopopova, který objevil na internetu a který zveřejnil 15. listopadu 2018 deník Právo.

„… xkrát jsem si vyslechl, že zabije mě, zabije tátu, zabije sebe,“ uvádí v něm Protopopov na adresu Babiše mladšího.

„Šokoval mě citát, který o mně existuje. A to mě dovedlo k tomu, že jsem si řekl: Tohle nebudu tolerovat a promluvím znovu,“ reaguje na to Babišův syn, který Protopopovova slova označil za lež. „Říká se tomu urážka na cti. Poškozuje to člověka a jeho život a možnosti v budoucnosti.“

V celém rozhovoru premiérův syn také vzpomíná na návštěvu otce v Ženevě. Mluví o „kreativitě otce“ coby agresivního byznysmena, popisuje svůj aktuální stav a vysvětluje tak, jak a proč se mu na podzim 2018 po zveřejnění výpovědi pro reportéry Seznam Zpráv výrazně ulevilo.

Navíc v rozhovoru posílá svému otci vzkaz.

Případ Krym

Na podzim 2017, v době, kdy policie začala stíhat Andreje Babiše a jeho rodinné příslušníky pro podezření z dotačního podvodu při pořízení farmy Čapí hnízdo, odvezl Petr Protopopov Andreje Babiše mladšího z Prahy na Krym.

Na Ukrajině mu našel přítelkyni, začátkem roku 2018 se s ním však pohádal a vrátil se do Prahy. V tu dobu Babiš junior upozornil e-mailem českou policii. „Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok,“ napsal.

Policie tehdy kontaktovala právníky Babišovy rodiny a chtěla mluvit se synem premiéra, aby si ověřila, že je v pořádku. Protopopov tak pro Babiše mladšího na Ukrajinu dojel a následně jej předal matce Beatrici Babišové, s níž pak syn odcestoval do Ženevy.

Policie tehdy případ odložila.

Petr Protopopov je manželem psychiatričky Dity Protopopové, která Babišova syna léčila od roku 2015, když se u něj projevila schizofrenie. Babiš, tehdejší ministr financí, si Protopopovou najal jako poradkyni na ministerstvo a jejího manžela zaměstnali v Agrofertu jako řidiče.

Po zveřejnění výpovědi Babiše mladšího na podzim 2018 vysvětloval premiér Andrej Babiš pobyt svého syna na Krymu tím, že tam „byl na výletě, byl tam spokojený, bylo tam teplo“, i když syn „je stále přesvědčený, že na ten výlet šel nedobrovolně“.

Andrej Babiš mladší však v tehdejší reportáži Seznam Zpráv uváděl, že jeho odjezd z republiky souvisel s policejním vyšetřováním kauzy Čapí hnízdo, neboť jeho svědectví mohlo být pro otce velmi nežádoucí. „Pozitivně si pamatuji, že jsem něco s Čapím hnízdem podepisoval. Nevěděl jsem vůbec, co podepisuji,“ vylíčil Babiš junior svou roli v dotační kauze. Potvrzuje tak i vyšetřovací verzi, že převedení farmy na Babišovy děti bylo účelovým krokem, který měl zajistit bezproblémové přidělení evropské dotace 50 milionů korun, určené pro „malé a střední podnikatele“.

Zatímco vyšetřování kauzy Čapí hnízdo pro Babišova syna skončilo zastavením stíhání, aniž by ho policie vyslechla, případ zavlečení do ciziny policie stále vyšetřuje.

„Stále čekáme na vyřízení žádosti o mezinárodní právní pomoc,“ uvedl koncem loňského roku státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

Reklama

Doporučované